Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Több, mint véradás

2019. január 8., kedd, Közélet

Jóleső érzés jó cselekedettel kezdeni az új esztendőt, kétség nem fért hozzá, ha barátaim kérnek, jövök – ezek B. Csanád, egy fiatal véradó szavai, aki azt mondta, a személyes meghívás sokat jelentett, ezért döntött úgy, hogy részt vesz a sepsiszentgyörgyi Szimpla kávézó által tegnap szervezett akcióban. A harmadik Szimpla-vérgyűjtés sikere éppen ebben rejlik – állítja dr. Andy Rosin, a Kovászna Megyei Transzfúziós Központ igazgatója.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Kávéillat fogadja a belépőt, az első helyiségben nincs fehér köpenyes orvos vagy asszisztens, bennebb hellyel kínálnak és felveszik az adatokat. Aki először ad vért, annak vércsoportját is megnézik, mindenkit mérlegre állítanak, vérnyomás-, vércukormérés következik, majd jöhet a kikérdezés: az illető szed-e gyógyszert, van-e krónikus betegsége stb. A másik szobában két ágyon fekszenek a véradók, a mobilbegyűjtő működésben, lehet látni, hogy mi fog történni. Kellemes hangulat, képek a falon, installációk itt-ott.

A beszélgetés folyhat művészetről, bármiről, de a csend is megadatik. Mivel az emberek egy nem szokványos helyen adnak vért, leginkább barátaik felhívására jönnek el, más a hangulata ennek, és tán ezért sikeres – mondja dr. Andy Rosin. Nagyon értékeli a Szimpla működtetőinek, Józsi Kingának és Győzőnek a hozzáállását, akik harmadszor adtak helyet vérbegyűjtésnek.

Úgy tűnik, ebben a témában (is) a szociális érzékenység a legfontosabb, amit a Szimpla közvetít, nem lehet fehér köpennyel pótolni. Míg a megyei vérbegyűjtő központot naponta átlagban tízen-tizenketten keresik fel, és ebből egy-két véradó nem alkalmas a véradásra, a Szimplában egy délelőtt alatt húsz zacskó vért tudtak begyűjteni, három véradót egészségi állapota miatt visszautasítottak. Dr. Andy Rosin szerint gyakori, hogy valaki azért nem felel meg a véradási feltételeknek, mert vérében magas értékeket mutatnak a káros enzimek, de az ünnepi túlzott élelmiszer-fogyasztás után ezek helyreállnak, és az illető alkalmassá válik a véradásra, esetükben csak átmeneti a tiltás, de a krónikus betegeket el kell utasítaniuk – mondotta.

Dr. Andy Rosin lapunknak elmondta, tisztában vannak azzal, hogy a terepmunkával több véradót tudnának bevonzani, de a jelenleginél tágasabb és jobban felszerelt járműre lenne szükségük, és arra is, hogy a fogadó helyszínek jobban megszervezzék a vérbegyűjtés fizikai és emberi feltételeit. Pozitív példaként mondta el, hogy decemberben Baróton a református egyház adott helyet az akciónak, és szerinte helyi családorvosokkal is meg lehetne egyezni a közös szervezésben.

Az elmúlt esztendőben több mint 3300 begyűjtés történt a megyében, idén átlépnék a négyezret, mert azt látják, egyre több Kovászna megyei beteget kezelnek, műtenek más megyékben, ahol szükség van a vérre. A véradás nem ünnepi esemény, de aki ad, az jót tesz – mondta az igazgató, aki nem mellékesen azt is megemlítette, Józsi Kingának, a Szimpla egyik működtetőjének tegnap volt a születésnapja. Ha valaki így ünnepel, az csak jó ember lehet – mondotta.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1122
szavazógép
2019-01-08: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Jó reggelt, Kőröspatak!

Gyorsabbnak remélte az ikerfalu közössége a helyi változásokat, a településfejlesztést – tolmácsoltuk a faluban hallottakat Kisgyörgy Sándor polgármesternek. Számtalan akadálya van ennek napjainkban – jegyezte meg a községvezető: hol a pályázatokat elbíráló gyulafehérvári központ, hol az egyre növekvő bürokrácia fékez, de az is előfordul, hogy a fejlődés azért nem halad, mert – néha a kevés pénzösszeg miatt – nem jelentkezik kivitelező a közbeszerzésre. Ezeket a nehézségeket a közösség tagjai alig vagy egyáltalán nem ismerik. Legtöbb panasz a Felszegen áthaladó kavicsos útra van, megunták a sarat, nyáron tűrhetetlen a por, hogy a mellékutcákról ne is beszéljünk.
2019-01-08: Jegyzet - Szekeres Attila:

Elhunyt az épületköltöztető (Kármentő)

Életének 90. évében elhunyt Bukarestben Eugeniu Iordăchescu építészmérnök, akinek huszonkilenc olyan épületet sikerült megmentenie a lebontástól, amelyek útjában álltak Nicolae Ceaușescu kommunista diktátor megalomániás városrendezési terveinek – adta hírül a sajtó vasárnap, a szakember temetésének napján.