TollraforgóA székely és a hidegecske

2019. január 8., kedd, Jegyzet
Mózes László

Természetellenes hideg telepedett e meggyötört országra – zengedezik e napokban következetesen a hírtelevíziók, jókora csodálkozást keltve azokban, akik tisztában vannak azzal, hogy január elején nem rendellenes, inkább csak megszokott, ha tisztességes mínuszokat mutat a hőmérő.

Mínusz négy-öt fok nem a világ vége, de még a mínusz tízről sem állítható, hogy Európa eme szegletében ismeretlen lenne. Székelyföldön pedig kiváltképp nevetséges, amikor e pár fokocskát össznemzeti jajongás övezi.

Hogy e hidegecske mégis oszlopos hír, azért is lehetséges, mert ebben az időszakban csupán a legégetőbb feladatokat végzik el – jó honi szokás szerint ugyanis a lakók nagy többsége követi a  görögkeleti szokásrendet, miszerint, aki csak teheti, Jézus születésének napjától január hetedikéig ünnepel, mulatozik, s csak akkor dolgozik, ha a munkát már végképp nem tudja elkerülni –, így a közéleti események piacán is tekintélyes a pangás, magyarán, híreket kell gyártani. Ám maguk a hírek kovácsai sem rendelkeznek minden háttér-információval, így azt sem tudják, hogy ebben a mínusz négy-öt fokban semmi természetellenes nincs, sőt. Egy kis földrajz, egy kis természetrajz, vagyis egy kis általános műveltség kellene csupán, s máris kevesebb lenne az indokolatlan rémüldözés.

S ha netán a hírek eltökélt kovácsai még színesebbé kívánják tenni a társadalmunkat megdermesztő, majdhogynem arktikusnak mondott légbeáramlás hatását, akkor a gyanútlan kérdezők helyi emberek hangjával próbálják színezni, mi több, hitelessé tenni e jelenséget. Csakhogy melléfognak, mert ha megkérdezik a Csíki-medencében, hogy az ott élők mit szólnak a mínusz öt fokhoz, hogyan boldogulnak e természetellenes hidegben, a székely atyafi bizony kineveti, s nem azt mondja, hogy a tél bizony ismét felkészületlenül érte e térség lakóit, hanem mosolyogva megjegyzi, nálunk már csak ilyen az élet, télen rendszerint hideg van. Pirospozsgásak az emberek, s aki további színfoltot akar, felhajt egy kupicával. Errefelé nem kongatják a vészharangot még mínusz húsz fokban sem, ha csak nem szeptemberben süllyed ilyen mélyre a hőmérő higanyszála.

Mert különben elég mélyre süllyedtünk már augusztusban, de a székely atyafinak erről sem kell külön hírműsort készíteni januárban. Mert folyamatosan a bőrén érzi, ám ez mégsem érdekli a hírtelevíziókat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1682
szavazógép
2019-01-08: Közélet - :

Nyitva a nagy pálya (Sugásfürdő)

A sízők és hódeszkások nagy örömére megnyitották a nagyobbik sípályát is Sugásfürdőn, így nemcsak hosszabbat lehet ereszkedni, hanem lerövidül a sorbaállási idő is, mert a közönség megoszlik a két felvonó között.
2019-01-08: Belföld - :

„Nem vagyunk másodrangú állampolgárok!” (Megemlékezés Madéfalván)

A magyarság a Kárpát-medencében mindenütt számíthat a magyar kormány támogatására, de egyetlen birodalom sem tekintheti másodrangú állampolgároknak a magyarokat – hangoztatta Orbán Balázs, a magyar Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára tegnap Madéfalván, a 255 éve történt vérengzés évfordulóján.