Esterházy János boldoggá avatásaEsküt tett az előkészítő történészbizottság

2019. január 8., kedd, Világfigyelő

Esküt tett a krakkói püspöki palota kápolnájában tegnap az a magyar, szlovák, lengyel és cseh szakértőkből álló történészbizottság, amely előkészíti Esterházy János felvidéki magyar politikus boldoggá avatási perét – közölte az MTI-vel telefonon Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.

Az ünnepségen részt vett Marek Jędraszewski krakkói érsek, valamint Paweł Cebula, Egerben szolgáló lengyel minorita szerzetes is, akit Jędraszewski tavaly decemberben a boldoggá avatás posztulátorának nevezett ki. Soltész Miklós, aki szintén jelen volt az ünnepségen, felidézte: a Vatikán 2018 novemberében engedélyezte Esterházy János boldoggá avatási eljárásának megindítását, amelyet a krakkói főegyházmegye kész lefolytatni. A krakkói érsek felkérésére létrejött bizottság feladata az 1957-ben egy morvaországi börtönben meghalt Esterházy János életének és munkásságának tanulmányozása és értékelése lesz. Miután teológus szakértők is elvégezték a keresztény hit és erkölcs szerinti értékelést, az anyagot további eljárás végett a Vatikánhoz továbbítják – mondta el Soltész Miklós.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1546
szavazógép
2019-01-08: Belföld - :

„Nem vagyunk másodrangú állampolgárok!” (Megemlékezés Madéfalván)

A magyarság a Kárpát-medencében mindenütt számíthat a magyar kormány támogatására, de egyetlen birodalom sem tekintheti másodrangú állampolgároknak a magyarokat – hangoztatta Orbán Balázs, a magyar Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára tegnap Madéfalván, a 255 éve történt vérengzés évfordulóján.
2019-01-08: Világfigyelő - :

Közszereplők személyes adatait lopták el (Németország)

Csaknem ezer közszereplő, főleg politikusok, de mellettük több művész és újságíró személyes adatait érinti a nagyszabású adatlopás, amelyre a napokban derült fény Németországban. Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter vasárnap az eset teljes körű kivizsgálását és a nyomozás eredményeinek nyilvánosságra hozatalát ígérte.