Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

NémetországKözszereplők személyes adatait lopták el

2019. január 8., kedd, Világfigyelő

Csaknem ezer közszereplő, főleg politikusok, de mellettük több művész és újságíró személyes adatait érinti a nagyszabású adatlopás, amelyre a napokban derült fény Németországban. Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter vasárnap az eset teljes körű kivizsgálását és a nyomozás eredményeinek nyilvánosságra hozatalát ígérte.

Az eddigi vizsgálatok szerint az adatlopás 994 személyt érint, többnyire aktív és volt politikusokat. Az ismeretlen elkövetők az esetek túlnyomó részében csupán kapcsolattartási adatokhoz – telefonszámokhoz, e-mail-címekhez – jutottak hozzá, mintegy 50 esetben azonban érzékeny személyes információkat, például családtagokkal folytatott üzenetváltásokat vagy nyaraláson, családi eseményeken készült felvételeket is szereztek.

A zsákmányt közzétették az interneten, egy Twitter-oldal által megosztott linkek mutattak az ellopott adatokat tartalmazó oldalakra. Angela Merkel kancellártól és Frank-Walter Steinmeier államfőtől is tulajdonítottak el adatokat, bár kevéssé érzékeny információkat, például hivatalos e-mail-címeket és faxszámokat.

A hatóságoknak hetekig nem tűnt fel, hogy nagyszabású adatlopásról van szó. Egyes, egymástól függetlennek tartott esetekben ugyan intézkedtek, de nem vált világossá, hogy közszereplők – politikusok, művészek, újságírók – elleni tömeges informatikai támadás történt.

Erre csak csütörtökön döbbentek rá az illetékesek, akik röviddel éjfél előtt tájékoztatták a kancellári hivatalt. A szövetségi hatóságok informatikai biztonsággal kapcsolatos tevékenységét összehangoló nemzeti kibervédelmi központ péntek reggel tartott válságtanácskozást. Az érintett Twitter-oldal péntek délelőtt vált elérhetetlenné.

Horst Seehofer is csak péntek reggel szerzett tudomást az ügyről. „Előtte nulla információm volt róla” – mondta a tárcavezető a Süddeutsche Zeitung lap vasárnapi összeállításában. A belügyminiszter elmondta, hogy a következő napokban folyamatosan egyeztet az illetékes szervek, köztük a szövetségi informatikai biztonsági hivatal és a szövetségi bűnügyi hivatal vezetőivel, és legkésőbb a hét közepén tájékoztatást ad a vizsgálatok eredményeiről. Hangsúlyozta, hogy csak megerősített, alátámasztott tényeket hoz majd nyilvánosságra, feltételezéseket nem. „Mindenről tájékoztatom a nyilvánosságot, amit megtudok” – mondta Horst Seehofer.

Hétfőn több embert tanúként hallgattak ki a nagyszabású adatlopási ügyben – közölte tegnap a szövetségi bűnügyi hivatal, de a legszélesebb nyomozati jogkörű német rendőri szerv közleménye szerint továbbra sincs gyanúsítottjuk.

A hatóság tájékoztatása szerint tanúkat hallgattak meg egyebek mellett Heilbronnban, ahol házkutatást is tartottak egy lakásban. Ezzel kapcsolatban a Rundfunk Berlin-Brandenburg regionális közszolgálati médiaszolgáltató tegnap azt jelentette, hogy a szövetségi bűnügyi hivatal nyomozói több órán keresztül faggattak egy 19 éves heilbronni informatikai szakembert, a háztartási hulladékát is átkutatták és lefoglalták informatikai eszközeit.

A fiatalemberről a közösségi médiában elterjedt, hogy ő a magát Orbit néven azonosító hacker, aki a Twitter-oldalán megjelentetett linkek révén nyilvánosságra hozta a politikusoktól, újságíróktól, művészektől szerzett személyes adatokat. A fiatalember szerint ez tévedés.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1117
szavazógép
2019-01-08: Világfigyelő - :

Esküt tett az előkészítő történészbizottság (Esterházy János boldoggá avatása)

Esküt tett a krakkói püspöki palota kápolnájában tegnap az a magyar, szlovák, lengyel és cseh szakértőkből álló történészbizottság, amely előkészíti Esterházy János felvidéki magyar politikus boldoggá avatási perét – közölte az MTI-vel telefonon Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.
2019-01-08: Világfigyelő - :

Súlyos gondokat okoz a havazás Bajorországban

Bajorország déli részén, az Alpok térségében komoly gondokat okoz a havazás. Hétfőn egy járásban katasztrófaállapotot hirdettek.