NémetországKözszereplők személyes adatait lopták el

2019. január 8., kedd, Világfigyelő

Csaknem ezer közszereplő, főleg politikusok, de mellettük több művész és újságíró személyes adatait érinti a nagyszabású adatlopás, amelyre a napokban derült fény Németországban. Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter vasárnap az eset teljes körű kivizsgálását és a nyomozás eredményeinek nyilvánosságra hozatalát ígérte.

Az eddigi vizsgálatok szerint az adatlopás 994 személyt érint, többnyire aktív és volt politikusokat. Az ismeretlen elkövetők az esetek túlnyomó részében csupán kapcsolattartási adatokhoz – telefonszámokhoz, e-mail-címekhez – jutottak hozzá, mintegy 50 esetben azonban érzékeny személyes információkat, például családtagokkal folytatott üzenetváltásokat vagy nyaraláson, családi eseményeken készült felvételeket is szereztek.

A zsákmányt közzétették az interneten, egy Twitter-oldal által megosztott linkek mutattak az ellopott adatokat tartalmazó oldalakra. Angela Merkel kancellártól és Frank-Walter Steinmeier államfőtől is tulajdonítottak el adatokat, bár kevéssé érzékeny információkat, például hivatalos e-mail-címeket és faxszámokat.

A hatóságoknak hetekig nem tűnt fel, hogy nagyszabású adatlopásról van szó. Egyes, egymástól függetlennek tartott esetekben ugyan intézkedtek, de nem vált világossá, hogy közszereplők – politikusok, művészek, újságírók – elleni tömeges informatikai támadás történt.

Erre csak csütörtökön döbbentek rá az illetékesek, akik röviddel éjfél előtt tájékoztatták a kancellári hivatalt. A szövetségi hatóságok informatikai biztonsággal kapcsolatos tevékenységét összehangoló nemzeti kibervédelmi központ péntek reggel tartott válságtanácskozást. Az érintett Twitter-oldal péntek délelőtt vált elérhetetlenné.

Horst Seehofer is csak péntek reggel szerzett tudomást az ügyről. „Előtte nulla információm volt róla” – mondta a tárcavezető a Süddeutsche Zeitung lap vasárnapi összeállításában. A belügyminiszter elmondta, hogy a következő napokban folyamatosan egyeztet az illetékes szervek, köztük a szövetségi informatikai biztonsági hivatal és a szövetségi bűnügyi hivatal vezetőivel, és legkésőbb a hét közepén tájékoztatást ad a vizsgálatok eredményeiről. Hangsúlyozta, hogy csak megerősített, alátámasztott tényeket hoz majd nyilvánosságra, feltételezéseket nem. „Mindenről tájékoztatom a nyilvánosságot, amit megtudok” – mondta Horst Seehofer.

Hétfőn több embert tanúként hallgattak ki a nagyszabású adatlopási ügyben – közölte tegnap a szövetségi bűnügyi hivatal, de a legszélesebb nyomozati jogkörű német rendőri szerv közleménye szerint továbbra sincs gyanúsítottjuk.

A hatóság tájékoztatása szerint tanúkat hallgattak meg egyebek mellett Heilbronnban, ahol házkutatást is tartottak egy lakásban. Ezzel kapcsolatban a Rundfunk Berlin-Brandenburg regionális közszolgálati médiaszolgáltató tegnap azt jelentette, hogy a szövetségi bűnügyi hivatal nyomozói több órán keresztül faggattak egy 19 éves heilbronni informatikai szakembert, a háztartási hulladékát is átkutatták és lefoglalták informatikai eszközeit.

A fiatalemberről a közösségi médiában elterjedt, hogy ő a magát Orbit néven azonosító hacker, aki a Twitter-oldalán megjelentetett linkek révén nyilvánosságra hozta a politikusoktól, újságíróktól, művészektől szerzett személyes adatokat. A fiatalember szerint ez tévedés.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 693
szavazógép
2019-01-08: Világfigyelő - :

Esküt tett az előkészítő történészbizottság (Esterházy János boldoggá avatása)

Esküt tett a krakkói püspöki palota kápolnájában tegnap az a magyar, szlovák, lengyel és cseh szakértőkből álló történészbizottság, amely előkészíti Esterházy János felvidéki magyar politikus boldoggá avatási perét – közölte az MTI-vel telefonon Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.
2019-01-08: Világfigyelő - :

Súlyos gondokat okoz a havazás Bajorországban

Bajorország déli részén, az Alpok térségében komoly gondokat okoz a havazás. Hétfőn egy járásban katasztrófaállapotot hirdettek.