Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Bankszámla minden kiskorúnak

2019. január 8., kedd, Belföld

A december 4-én kiadott 2018/104-es sürgősségi kormányrendelet értelmében automatikusan megtakarítási számlát nyit az állam minden kiskorúnak. A Junior Centenar nevet viselő megtakarítási számlák az államkincstár fiókjaiban nyílnak anélkül, hogy a kiskorú valamelyik szülőjének vagy gyámjának kérvényeznie kellene ezt.

  • Fotó: A1.ro
    Fotó: A1.ro

A jogszabály értelmében a kontó tulajdonosai 18 éves korukig évente 600 lejt kapnak az államtól, amennyiben abban az évben legalább 1200 lejt helyezett el a számlán a tulajdonos törvényes képviselője vagy bárki más, átutalással, postai utalvánnyal vagy készpénzben valamely kincstári pénztárnál. Ha a letétbe helyezett összeg nem éri el az 1200 lejt, az állami prémium elmarad, de a számlán lévő összeg kamatozik. Az évi kamat ezen kontók esetében három százalék.

A Junior Centenar számlán lévő összeg nem lehet tranzakció tárgya, nem ruházható át és nem használható garanciaként. Az állami gondozásban lévő gyerekek számára a munkaügyi és társadalmi igazságosságért felelős minisztérium költségvetéséből biztosítják az évi 1200 lejes letétet.

A Junior Centenar megtakarítási számláról a tulajdonos nagykorúságának elérése előtt csak abban az esetben vehető ki összeg, amennyiben ezt a kiskorú súlyos betegségének kezelésére kell fordítani.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 595
szavazógép
2019-01-08: Belföld - :

Ideiglenes tárcavezetők

Ideiglenes tárcavezetőket jelölt Viorica Dăncilă miniszterelnök tegnap a regionális fejlesztési, illetve a közlekedési minisztérium élére, miután Klaus Iohannis államfő a múlt héten elfogadta az eddigi tisztségviselők lemondását, de bejelentette, hogy elutasítja a kormányfő miniszterjelöltjeit.
2019-01-08: Belföld - :

Hírsaláta

AZ ELSŐ ROMÁN „UNIKORNISOK”. A múlt év folyamán több romániai vállalkozás értéke is átlépte az egymilliárd dolláros lélektani határt, bekerültek az új keletű, unikornisok névvel jelölt elit társaságba.