Mi, hol, mikor

2019. január 9., szerda, Mi, hol, mikor?

Huszárakadémia

A Bálványosi Vár panzió a Huszárakadémia számára megszokott időpontban, január 19–20-án, ismét visszavárja Erdély és az összmagyarság katonai hagyományőrzőit.

Meghívják a bajtársakat határon innen és túlról, hogy az évek alatt, sokak közös erőfeszítésével, huszár kegyhellyé alakított Torja község dicső múltat idéző és boldogabb jövő reményét keltő szobrai közelében, Bálványoson gyűljenek össze újra, ismereteiket gyarapítani, barátságokat kötni. Az előadók megválasztásában kimagasló színvonalra, tárgyilagosságra és közérthetőségre törekszenek, de nem felejtik el azt sem, hogy a huszárakadémia oktatási rendeltetése mellett az erdélyi hagyományőrzők legfontosabb társadalmi eseménye, ezért gondoskodnak a jó hangulatról, finom ételekről, italokról, szívmelengető muzsikáról is. A részvételi szándékot az alábbi elérhetőségek egyikén lehet jelezni: Jakab Kevend István h.ő. huszárkapitány (telefon: 0758 050 861, e-mail: jakab.kevend@gmail.com); Kádár László h.ő. huszáralezredes (telefon: 0757 580 126, e-mail: kadar.laszlo73@gmail.com); Daragus Attila h.ő. huszárkapitány (telefon: 0744 380 000, e-mail: pturia@yahoo.com.

 

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi magyar színház ma 19 órától  a Háromszék Táncstúdióban Andrzej Saramonowicz: Tesztoszteron című darabját játssza. Rendező: Zakariás Zalán. Az előadás időtartama egy óra ötven perc (szünet nélkül). Telefon: 0267 312 104, 0728 083 336
A KÖZPONTI JEGYIRODA PROGRAMJA: hétfőtől csütörtökig 9–16, pénteken 10–14 óráig; előadások napján egy órával az előadás kezdete előtt.
VÁROSI SZÍNHÁZ. A kézdivásárhelyi magyar színház elérhető a 0267 360 179-es telefonon és a varosiszinhaz.ro honlapon.

 

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma: 11-től A Grincs – amerikai animációs családi vígjáték, magyarul és románul beszélő; 16-től Mary Poppins visszatér – amerikai családi fantasy-musical, román felirattal; 16.30-től Ralph lezúzza a netet – amerikai animációs családi kalandfilm, román felirattal; 18.30-tól Pók­ember – Irány a pókverzum – amerikai animációs akciófilm, román felirattal; 18.45-től Álommeló – amerikai romantikus vígjáték, magyarul beszélő; 20.45-től Aquaman – amerikai–ausztrál akció-fantasy, román felirattal és Ragadozó városok – új-zélandi–amerikai sci-fi, magyarul beszélő. Csütörtökön: 11-től A Grincs – amerikai animációs családi vígjáték, magyarul és románul beszélő; 16.30-tól Pók­ember – Irány a pókverzum – amerikai animációs, kaland, akciófilm, románul beszélő; 16.45-től Űrdongó – amerikai, akció, kalandfilm, sci-fi, románul beszélő; 18.45-től Örök tél – magyar történelmi dráma, román felirattal; 19-től Holmes és Watson – amerikai kalandfilm, krimi, vígjáték, román felirattal; 20.45-től Bohém rapszódia – angol–amerikai zenés életrajzi film, román felirattal; 21-től Tranzit – német–francia dráma, román felirattal.
Telefon: 0787 526 102, honlap: arta.cityplex.ro.

 

Hitvilág
A BONUS PASTOR ALAPÍTVÁNY országos találkozóját szabadult szenvedélybetegek és hozzátartozók részére január 18–20. között tartják a Maros megyei Mezőpaniton, a református egyházközség gyülekezeti házában. Jelentkezni január 16-ig a 0265 254 460-os telefonszámon vagy az office@bonuspastor.ro e-mail-címen lehet.
EGYÜTT AZ IMÁBAN SZÉKELY­KERESZTÚRON. Imanapot tartanak január 19-én a székelykeresztúri Élet a Lélekben plébániai imacsoport megalakulásának 10. évfordulóján. Az imanap szombaton 10 órakor a plébániatemplomban kezdődik és 17 órakor hálaadó szentmisével ér véget.

 

Tánc
ARANYASSZONYOK – Brassóban vendégszerepel a Háromszék Táncegyüttes rituális folklórelőadása. Az ősi magyar szellemiségben az aranyasszo­nyok a női teremtő és gyógyító minőséget képviselték, a Szeretetet és az Élet továbbadását. Szellemi vezetőkként égi és földi tudást kapcsoltak egybe. Az istennői minőség földi helytartói ők, olyan asszonyok, akikben elevenen élnek az ősi gyökerek, akik tudják a Mindenség titkait, ismerik önmagukat és a tudatosságukból eredő szolgálatukat.
Jegyek kaphatóak Brassóban az RMDSZ székházában, a Kobak könyvesboltban, valamint Négyfaluban a Frezia Mania virágüzletben.

 

Kiállítás
A CSERNÁTONI IKA MŰVÉSZTELEP tárlatának megnyitójára január 11-én, pénteken 16 órakor kerül sor a kovásznai Kádár László Képtárban. A kiállítást méltatja: dr. Deák Ferenc magyartanár. Közreműködnek: Szabó Róbert és Szász Mihály, a Kőrösi Csoma Sándor Líceum diákjai. Felkészítő tanáruk: Kurta Béla.

 

Röviden
IVÓVÍZ. Ma 9–13 óráig javítási munkálatok miatt szünetel az ivóvíz-szolgáltatás Sepsiszentgyörgyön a Grigore Bălan tábornok utca 1-es tömbházának A és B lépcsőházában, a 160-as tömbház és a 3-as tömbház E és D lépcsőházában, illetve a Consic Hotelben és a Zathureczky Berta Otthonban. A munkálatok befejezése után a szolgáltatott ivóvíz zavaros lehet.  
HUMORPINCE. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Pinceklubjában ma 18 órára várnak minden humorkedvelőt, kikapcsolódni vágyót.
INGYENES MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRSÁGI ÜGYINTÉZÉS. Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai ma 16–17.30 óráig a kökösi polgármesteri hivatalban fogadják az érdeklődőket. Az igénylőknek segítenek a magyar állampolgárság kérelmezésében, gyermekek, házasságok és halálesetek anyakönyvezésében, a hadifogságban elvesztett szülők és élettársak utáni kárpótlás kérvényezésében, az útlevél igénylésében, regisztrációval, illetve anyasági- és életkezdési támogatással kapcsolatos kérdésekben, valamint a dosszi­ék összeállításában is. n A fordítás és az igazolványkép elkészítése díjmentes.
JOGI SZOLGÁLAT. Balogh Klára jogtanácsos ma 13–15 óráig fogadja szerkesztőségünkben a tanácsadást igénylőket. A szolgáltatás ingyenes.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában csütörtökön 19 órától Ágó-gym – alakformáló fitnesz hölgyeknek. Telefon: 0722 233 774. facebook: @liveartdancestudio.
HOBBIKLUB. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Hobbi Cserebereklubjába ma 16 órától várnak minden szenvedélyes gyűjtőt (bélyeg, képeslap, telefonkártya, kártyanaptár, söralátét, szalvéta stb.).
ASZTALITENISZKLUB. A sepsiszentgyörgyi dollárpiac mel­letti Topspinben edző irányításával hétfőtől péntekig asztaliteniszklub működik: 16–17 óráig kezdő gyermekeknek, 17–19 óráig haladó gyerekeknek, 19–22 óráig hobbijáték felnőtteknek. Szombaton és vasárnap 12–22 óráig szabad tevékenység. Érdeklődni a 0744 331 777-es telefonon lehet.
A TERMÉSZETJÁRÓK BARÁTI TÁRSASÁGA sétatúrát szervez szombaton a Kálnoki-hegyekbe a következő útvonalon: Kálnok, Domoszló, Csere-tető, Avas, Nyíres (szalonnasütés), Minta-rét, Major árka, Kálnok. Távolság: 12 km. Indulás 9 órakor a falu eleji Templom térről, a Bedő Albert-szobortól. Túravezető: György Ignác.

 

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön 20–8 óráig a Sport utca 11. szám alatti 4-es Galenus (telefon: 0367 800 011, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Gábor Áron tér 13. szám alatti Ambrozia (0267 360 608) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 367
szavazógép
2019-01-08: Közélet - Nagy D. István:

Késnek a nyugdíjak

Pár napos csúszásra Háromszéken is számíthatnak azok a nyugdíjasok, akiknek a Román Posta juttatja célba járandóságukat. Az ok országos, az év elejei hivatalos munkaszüneti napokon az államkincstár működése is szünetelt, nem történtek átutalások, így a postatársaság folyószámláira késéssel érkezett be az összeg. Köllő Piroska, a Kovászna Megyei Nyugdíjpénztár munkatársa szerint a folyósítás már ezen a héten elkezdődött, legtöbb két-három nap csúszással érkezik meg a pénz a jogosultakhoz.
2019-01-09: Sport - :

Al-Attijah nyerte az első szakaszt (Autósport, Dakar-rali)

A kétszeres bajnok katari Nasszer al-Attijah nyerte meg a Peruban zajló Dakar-rali első szakaszát, melyet a magyar Szalay Balázs, Bunkoczi László páros a 42. helyen fejezett be.