Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Klaus Iohannis újrázhat

2019. január 9., szerda, Belföld

Jó eséllyel újabb mandátumot szerezhet az idei elnökválasztáson Klaus Iohannis államfő, aki az első erről készült felmérés tanúsága szerint több mint kétszer annyi támogatóval rendelkezik, mint legnépszerűbb ellenfele, Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök – állapította meg tegnap az Adevărul ellenzéki lap az IMAS közvélemény-kutató intézet felmérését ismertetve.

  • Fotó: presidency.ro
    Fotó: presidency.ro

A tavaly december 4–20. között elvégzett telefonos felmérés szerint a megkérdezettek 35 százaléka voksolna az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (NLP) által támogatott Iohannisra, ha most rendeznék az elnökválasztást. A kormányoldal legnagyobb népszerűségnek örvendő jelöltjének a kisebbik kormánypártot, a Liberálisok és Demokraták Szövetségét (LDSZ) vezető Tăriceanu bizonyult, akire a megkérdezettek 14 százaléka adná voksát. A harmadik legesélyesebb jelölt a Pro Románia Pártot vezető Victor Ponta korábbi szociáldemokrata miniszterelnök lenne 12,7 százalékos támogatottsággal, ő azonban időközben bejelentette, hogy nem indul az elnökválasztáson.

Dacian Cioloș volt kormányfőre, egykori uniós biztosra a válaszadók 9,2 százaléka, a jelenlegi kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (SZDP) elnökére, Liviu Dragnea házelnökre pedig a megkérdezettek 5,3 százaléka szavazna. Ludovic Orbannak, az NLP elnökének, Dan Barnának, a Mentsétek meg Románia Szövetség (MRSZ) elnökének, Kelemen Hunornak, az RMDSZ elnökének, illetve Eugen Tomacnak, a Népi Mozgalom Pártja (NMP) elnökének öt százalék alatti eredményt jósol a közvélemény-kutatás, ha indulnának az elnökválasztáson.

A felmérés szerint az SZDP lehetséges államfőjelöltjei közül a pártelnök leváltását nyíltan szorgalmazó, párttisztségeitől emiatt megfosztott Gabriela Firea bukaresti főpolgármester szimpátiaindexe (42 százalék) csaknem kétszerese a Dragneáénak (23 százalék).

A két évvel ezelőtti parlamenti választásokat toronymagasan megnyerő SZDP mélyrepülését az IMAS közvélemény-kutatása is visszaigazolta, amely szerint az NLP ma 17,1 százalékos ered­ménnyel megelőzné a 16,4 százalékos eredményre taksált SZDP-t.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 300
szavazógép
2019-01-09: Belföld - :

„Van jövőnk a Kárpát-medencében!” (Szilágyi Zsolt a marosvásárhelyi megemlékezésen)

A madéfalvi vérengzés áldozataira emlékeztek január 7-én a marosvásárhelyi Kultúrpalotában a Székely Nemzeti Tanács szervezésében. Az eseményre mindhárom erdélyi magyar politikai szervezet elnöke meghívást kapott, és jelen volt Mezei János, a Magyar Polgári Párt elnöke, valamint Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke is.
2019-01-09: Belföld - :

Újabb mandátumra pályázik Kelemen Hunor

Ismét megpályázta az RMDSZ elnöki tisztségét Kelemen Hunor. Tegnap késő este járt le a jelölési határidő, a késő délutáni órákig azonban rajta kívül senki sem iktatta jelöltségét. A politikus már decemberben bejelentette szándékát, hogy folytatná a megkezdett munkát.