Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Ungvári magyarellenes támadásLengyelországban állítják bíróság elé

2019. január 9., szerda, Világfigyelő

Hamarosan megkezdődhet annak a három lengyel állampolgárnak a pere, akiket azzal vádolnak, hogy ők dobtak Molotov-koktélt tavaly február 4-én a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári központjára. A vád szerint az elkövetők az orosz titkosszolgálatoknak dolgoztak.

  • Így nézett ki a KMKSZ székháza a februári gyújtogatás után. FOTÓ: NEMES JÁNOS / MTI
    Így nézett ki a KMKSZ székháza a februári gyújtogatás után. FOTÓ: NEMES JÁNOS / MTI

Lengyel lapjelentések szerint a lengyel ügyészség már eljuttatta a szükséges dokumentumokat az illetékes bíróságnak. A három férfit – Michael P.-t, Adrian M.-et és Tomas S.-t – terrorizmussal vádolják, s az iratok szerint az orosz titkosszolgálatok egy német újságíró közvetítésével bérelték fel a támadókat. A támadók vezetője Michael P. volt, aki ezer zlotyt (230 eurót) kapott az akció végrehajtásáért.

Míg az elkövetők őrizetben lévő vezetője tagadja, hogy köze lett volna a támadáshoz, a Tomas S.-ként megvezetett fiatalember beismerte, hogy a csapat vezetője adott nekik mobiltelefont és SIM-kártyát, s az ő feladatuk az volt, hogy gyújtsák fel a KMKSZ-központot, és az akcióról készült videót küldjék el Michael P-nek. Ő egyébként annak a Falanga nevű szélsőjobboldali pártnak a tagja, amelynek vezetője már hosszú ideje őrizetben van, mert a szervezetet azzal vádolják, hogy az kapcsolatban van az orosz és a kínai titkosszolgálatokkal.

A KMKSZ székházát februárban két támadás érte, a második, a hónap végi volt komolyabb, akkor az egész iroda kiégett. (hvg.hu)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 246
szavazógép
2019-01-09: Belföld - :

Hírsaláta

NEM TALÁLJÁK A ZÁSZLÓÉGETŐKET. Megvan a megfelelő törvényi háttere a magyar zászló kihelyezésének – szögezte le Cseke Attila, a Bihar megyei RMDSZ-szervezet elnöke tegnap Nagyváradon.
2019-01-09: Világfigyelő - :

Kilenc EU-tagállam fogadna menekülteket

Kilenc európai uniós tagállam hajlandó lenne befogadni menekülteket a Málta partjainál veszteglő két mentőhajóról. Ez azonban még nem jelenti az ügy lezárását, Valletta ugyanis egyelőre ragaszkodik ahhoz, hogy az elmúlt hetekben partra szállított menedékkérőket is osszák szét e megoldás keretében – jelentette tegnap a Politico.