Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Kilenc EU-tagállam fogadna menekülteket

2019. január 9., szerda, Világfigyelő

Kilenc európai uniós tagállam hajlandó lenne befogadni menekülteket a Málta partjainál veszteglő két mentőhajóról. Ez azonban még nem jelenti az ügy lezárását, Valletta ugyanis egyelőre ragaszkodik ahhoz, hogy az elmúlt hetekben partra szállított menedékkérőket is osszák szét e megoldás keretében – jelentette tegnap a Politico.

  • Fotó: MTI/EPA/ALEXANDER DRAHEIM
    Fotó: MTI/EPA/ALEXANDER DRAHEIM

A brüsszeli hírportál arról számolt be, hogy az EU-országok uniós nagyköveteinek hétfői tanácskozásán kilenc kormánytól érkezett felajánlás: nyolc nyugat-európai tagállamtól, illetve a soros elnöki tisztséget jelenleg betöltő Romániától.

A német civil szervezetek hajóin összesen 49 kimentett bevándorló tartózkodik, s második hete vár a kikötési engedélyre. Őket befogadnák a szóban forgó tagállamok, Málta azonban leszögezte, hogy az elmúlt hetekben partra szállított további körülbelül 250 menedékkérőt is szét kell osztani a megoldás részeként, márpedig erről nincs még megállapodás.

Bár nem sokat változtatna a helyzeten, ha a máltai hatóságok megadnák a kikötési engedélyt, a kormány ugyanakkor azzal érvel, hogy elvi kérdésről van szó, az EU-nak pedig ugyanolyan komolyan kell vennie Valletta álláspontját a migráció kérdésében, mint Rómáét.

A tagországok kormányai az európai ügyekkel foglalkozó miniszterek tanácsülésén ismét tárgyalhatnak a kérdésről. A Politico azonban rámutatott, hogy még ha sikerül is kompromisszumra jutni, az is csak eseti, ad hoc jellegű megoldást jelent. Az Európai Bizottság azt közölte, hogy dolgozik egy rendezési javaslaton.

A Sea Watch és a Sea Eye német civil szervezetek által üzemeltetett két hajón nők és kisgyermekek is vannak, a kimentettek közül néhányan éhségsztrájkba kezdtek. Málta megengedte, hogy a rossz időjárás miatt parti vizeire hajózzanak, kikötési engedélyt azonban nem adott, hogy ne teremtsen precedenst civil szervezetek hajóira emelt menedékkérők befogadására.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 296
szavazógép
2019-01-09: Világfigyelő - :

Lengyelországban állítják bíróság elé (Ungvári magyarellenes támadás)

Hamarosan megkezdődhet annak a három lengyel állampolgárnak a pere, akiket azzal vádolnak, hogy ők dobtak Molotov-koktélt tavaly február 4-én a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári központjára. A vád szerint az elkövetők az orosz titkosszolgálatoknak dolgoztak.
2019-01-09: Világfigyelő - :

Letartóztattak egy gyanúsítottat (Németországi adatlopás)

A német rendőrség őrizetbe vett egy 20 éves férfit, akit több száz politikus, művész és újságíró személyes adatainak ellopásával és nyilvánosságra hozatalával gyanúsítanak – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A férfi beismerő vallomást tett.