Magyarázzák a bizonyítványukat

2019. január 9., szerda, Máról holnapra
Mózes László

Románia Európai Unió Tanácsának elnöksége kapcsán Brüsszelben tegnap megtartották az első jelentős miniszteri értekezletet George Ciamba európai ügyekkel megbízott miniszter vezényletével. Miközben az angol nyelven kifogástalanul beszélő karrierdiplomata országa ambíciós céljait ecsetelte, saját hazájából olyan jelzések érkeztek az EU fővárosába, amelyeket a legjobb nyelvtudással és a legnagyobb találékonysággal is nehéz kimagyarázni.

Már balkáninak sem nevezhető az államfő és a kormány közötti, szinte folyamatos összecsapás, amelynek legújabb eleme a vezérkari főnök személye körüli elmérgesedett konfliktus. Iohannis ugyanis a honvédelmi tárca akarata ellenére hosszabbította meg egy évvel az eddigi tábornok mandátumát, noha a kabinet Nicolae Ciucă helyett Dumitru Scarlat tábornokot szerette volna a hadsereg vezetőjeként látni. Akkora patália kerekedett a honvédelmi minisztérium szakmai vezetéséért folytatott összetűzésből, hogy a szaktárca jelezte, a közigazgatási bíróságon támadja meg Iohannis döntését, az államfőt pedig több miniszter is nyilvánosan ostorozta.

Európában bizonyára szokatlan, hogy egy uniós tagállamban már a hadsereg vezetéséért is politikai belháború, pontosabban inkább bozótharc dúl. S ha a NATO berkein belül úgy vélekednek, hogy a romániai honvédség irányításáért folytatott acsarkodás inkább emlékeztet banánköztársaságra, mintsem teljes jogú, a katonai szövetség keleti végének védelméért elkötelezett tagországra, bizony nem tévednek. Az érintett vezetők, katonai szakértők számára ugyanis fontosabb a biztonság, a kiszámíthatóság kérdése, mintsem Iohannis és a kormány közötti csörte. De nem csupán a nyugati tábornokok csóválhatják a fejüket, az európai vezetők, politikai tanácsadók amiatt is értetlenkedhetnek, hogy a Cotroceni-palota első számú lakója teljesen önjáróvá vált, és mindent feltesz egy lapra azért, hogy megszerezze második mandátumát. És bár számosan hajlamosak őt a romániai demokrácia őrangyalának tekinteni, cselekedetei – különösen a magyar vonatkozású megnyilvánulásai – egyértelműen igazolják, nem az.

S ha mindez nem lenne eléggé fűszeres a nyugati világ számára, George Giamba azt is magyarázgathatja, miként lehetséges, hogy az uniós elnökség hajnalán a fő kormánypárt első embere, Liviu Dragnea egy személyét érintő korrupciós ügy miatt bepereli magát az Európai Bizottságot, követve a nagy francia populista, Marine Le Pen példáját? S miközben Bukarestben nagy pompával készülnek a román elnökség csütörtöki ünnepélyes nyitányára, Giamba bizony magyarázhatja tovább a kabinet bizonyítványát, hiszen annak főtitkára, az egykori alkotmánybíró, Toni Greblă újólag síkra szállt a közkegyelem és az amnesztia szükségessége mellett, míg Tudorel Toader igazságügyi miniszter kitartóan az elítéltek sorsán könnyítene...

Románia a látszatok országa, s bizony az uniós elnökség ideje alatt görnyedezhetnek majd a diplomácia mesterei, míg tisztára mossák a kétes hírű politikusok szennyesét.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 193
szavazógép
2019-01-09: Közélet - Fekete Réka:

Mától jelentkezhetnek a tanárok (Kovászna Megyei Tehetségközpont)

A tanév második felében megkezdi működését az oktatási minisztérium által több mint négy éve jóváhagyott, a sepsiszentgyörgyi iskolahálózatban 2016-tól szereplő Kovászna Megyei Tehetségközpont, amelynek elindítása eddig sok akadályba ütközött. A tehetséggondozót irányító megyei tanfelügyelőség, a finanszírozó megyeközponti önkormányzat és a központ vezetője tegnap sajtótájékoztatón ismertette a részleteket.
2019-01-09: Jegyzet - Váry O. Péter:

Vivat techonologiae 2.

Ez az év is jól kezdődik. Panaszos a szerkesztőségben, és csak velem akar beszélni. Merthogy nemrég írtam egy jegyzetet a villanyszolgáltatónál alkalmazott csúcstechnológiáról, és az ő siráma is e témába vágó. Hát lássuk.