Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Dicsekszik a miniszterelnök

2019. január 10., csütörtök, Belföld

Számottevő mértékű és fenntartható gazdasági növekedést jegyzett Románia 2018-ban – hangsúlyozta tegnap az idei első kormányülésen Viorica Dăncilă miniszterelnök.

  • Fotó: romaniatv.net
    Fotó: romaniatv.net

A kormányfő rámutatott, gazdasági növekedés tekintetében Románia az uniós élmezőnyhöz tartozott 2018-ban: az év első kilenc hónapjában 4,2 százalékos bővülést jegyzett a román gazdaság, a 2,1 százalékos uniós átlaghoz képest. A hazai ipar teljesítményének köszönhetően ez a növekedés fenntartható – véli Viorica Dăncilă. A tavalyi év első tíz hónapjában az ipari termelés volumene négy százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, az ipar üzleti forgalma pedig 12,9 százalékkal nőtt. 2018 első tíz hónapjában a román export 9,2 százalékos bővülést jegyzett, és ezzel Románia a hetedik helyet foglalja el az uniós tagállamok közül – sorolta az adatokat a kormányfő.

Megjegyezte továbbá, hogy munkaerő-foglalkoztatás tekintetében az ország tartotta magát a 2020-as európai stratégiában megszabottakhoz, ugyanakkor történelmi mélypontra csökkent a munkanélküliség. „A 2018-as harmadik negyedévben a 20 és 64 év közötti lakosság foglalkoztatási rátája 71,3 százalékos volt, 1,3 százalékkal meghaladva a 2020-as európai stratégiában megszabott 70 százalékos célt. Azáltal, hogy mintegy 100 ezer új munkahely létesült, az alkalmazottak száma meghaladta az ötmilliót, ugyanakkor az EU-tagállamok közül Romániában jegyezték az egyik legalacsonyabb munkanélküliségi rátát: októberben ez 4 százalékos volt, a 6,5 százalékos EU-s átlaghoz képest” – mondta még Viorica Dăncilă, hozzátéve, hogy e biztató mérleg alapján szabják majd meg a 2019-es esztendő prioritásait.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 300
szavazógép
2019-01-10: Közélet - :

Botrány Előpatakon

Botrányos viselkedésért jelentettek fel egy csoportot az előpataki őrsön szombaton.
2019-01-10: Belföld - :

Betiltották a kormányellenes tüntetést

Betiltotta a bukaresti városháza azt a kormányellenes tüntetést, amelyet a román uniós elnökség hivatalos nyitórendezvénye alkalmából több ellenzéki civil szervezet nevében jelentett be csütörtökre egy magánszemély.