Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Acélkerítéssel is beérné Trump

2019. január 10., csütörtök, Világfigyelő

Donald Trump beleegyezne abba, hogy az amerikai-mexikói határon ne fal, hanem acélkerítés épüljön – derült ki az amerikai elnök keddi, a Fehér Házból közvetített tévébeszédéből, amelyet a nagy televíziós csatornák helyi idő szerint este kilenc órakor sugároztak.

  • Fotó: Getty Images
    Fotó: Getty Images

A nemzethez intézett üzenet alig kilenc percig tartott, de a jóslatokkal ellentétben az elnök nem jelentette be, hogy szükségállapotot hirdetne. Trump leszögezte: növekvő humanitárius és biztonsági válság alakult ki a déli határokon, naponta ezrek próbálnak meg bejutni amerikai területre. „Nincs már helyünk, ahol elhelyezhetjük őket és nincsenek meg az eszközeink, hogy megfelelő módon visszaküldjük őket oda, ahonnan útnak indultak” – fogalmazott. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Amerika örömmel ad otthont olyan bevándorlók millióinak, akik törvényes keretek között érkeznek, majd gazdagítják az amerikai nemzetet. „De minden amerikait károsan érint az ellenőrizetlen illegális bevándorlás” – szögezte le. Hozzátette: az illegális bevándorlás kimeríti az amerikai erőforrásokat és csökkenti az amerikai béreket, ami leginkább az Egyesült Államok afroamerikai és spanyol ajkú közösségeit sújtja.

Az elnök „a szív és a lélek válságáról” beszélt. Szólt olyan erőszakos cselekedetekről, melyeket illegális bevándorlók követtek el az Egyesült Államok határainál, konkrét példaként egy nemrégiben Kaliforniában elkövetett bűncselekményt említett. Úgy vélte, hogy az ellenőrizetlen határon beáramló kábítószer több amerikai halálát okozza idén, mint a vietnami háború. Az elnök által idézett adatok szerint az elmúlt két évben a határvédelmi szervek 266 ezer olyan illegális bevándorlót tartóztattak le, aki bűncselekményeket követett el. Emlékeztetett arra, hogy választási kampányában is az amerikaiak biztonságának megóvását ígérte, és feltette a kérdést: vajon mi az oka annak, hogy tehetős amerikaiak falat emeltetnek a házuk köré. Az elnök nem nevezett néven senkit, de egyértelműen Barack Obama demokrata párti volt elnökre utalt: pár nappal korábban ugyanis már felhozta, hogy az Obama házaspár magas falat emeltet washingtoni villája körül. Trump emlékeztetett arra is, hogy Chuck Schumer, a demokraták szenátusi frakciójának vezetője – aki most ellenzi a határfalat – más demokrata párti politikusokkal együtt régebben támogatta a falépítést, és csak azt követően változtatott véleményt, hogy őt elnökké választották.

Trump kitartott amellett, hogy a déli határokat meg kell védeni, és ehhez változatlanul 5,6 milliárd dollárt kért a törvényhozóktól. Mindehhez forrást az Egyesült Államok új kereskedelmi megállapodásaiból lehetne előteremteni – tette hozzá. Megismételte: a részleges kormányzati leállás perceken belül feloldható lenne, szerdára pedig tárgyalásokra invitálta a demokrata párti vezetőket a Fehér Házba. Leszögezte viszont: a kormányzati munka újraindítása csak akkor lehetséges, ha az ehhez szükséges költségvetésben szerepel a falra, illetve az acélkerítésre kért összeg is.

A demokrata párti törvényhozók nevében Nancy Pelosi, a törvényhozás házelnöke és Chuck Schumer szenátusi frakcióvezető válaszolt rövid nyilatkozatban az elnöknek. Schumer szenátor elmondta, a demokraták „nem indulatból politizálnak” és elveikkel nem fér össze egy határon építendő fal gondolata. „Az elnök a félelemkeltésre és nem a tényekre, a megosztottságra és nem az egységre épít” – fogalmazott a szenátor. Kiemelte: a kormányzati munkát újra kell indítani és majd utána vitázhatnak a déli határok biztonságáról.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 299
szavazógép
2019-01-10: Világfigyelő - :

Kiköthetnek a Máltánál veszteglő mentőhajók

Megegyezés született a Máltánál veszteglő mentőhajókon tartózkodó 49 migráns, illetve a szigetországban lévő társaik sorsáról, így a mentőhajók kiköthetnek Máltán – közölte a máltai miniszterelnök tegnap.
2019-01-11: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor

Megemlékezések és emléktúra
AZ ERDÉLYI VITÉZI REND január 12-én, szombaton 12 órakor a sepsiszentgyörgyi Hősök temetőjében rövid megemlékezést tart a doni tragédia 76. évfordulója alkalmából. Imát mond v. Bucsi Zsolt Tamás vártemplomi lelkész. * Az Erdélyi Vitézi Rend törzskapitánysága január 12-én 14 órától a sepsiszentgyörgyi közös temetőben emlékezik. Beszédet mond v. Pitláh Károly törzskapitány. Minden rendtársat és jelöltet elvárnak.