Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Kiköthetnek a Máltánál veszteglő mentőhajók

2019. január 10., csütörtök, Világfigyelő

Megegyezés született a Máltánál veszteglő mentőhajókon tartózkodó 49 migráns, illetve a szigetországban lévő társaik sorsáról, így a mentőhajók kiköthetnek Máltán – közölte a máltai miniszterelnök tegnap.

Alkalmi megállapodás született az ügyben – mondta egy sajtótájékoztatón Joseph Muscat. A Máltán lévő 249 migráns, valamint a két mentőhajón tartózkodó 49 ember közül 220-at más európai uniós tagállamok vesznek át vagy hazatérnek – folytatta.

A migránsokat Németország, Franciaország, Portugália, Írország, Románia, Luxemburg, Hollandia és Olaszország között osztják szét – részletezte a máltai kormányfő. Joseph Muscat hozzátette, hogy a Sea Watch és a Sea Eye nevű német civil szervezet hajóinak a partraszállást követően azonnal távozniuk kell a máltai vizekről.

A szóban forgó mentőhajók napok óta vesztegelnek máltai vizeken arra várva, hogy valamelyik ország megnyissa előttük kikötőjét. A Sea Watch 32 embert vett fel fedélzetére egy csónakról Líbia partjainál még december 22-én. A Sea Eye 17 embert mentett ki a vízből december 29-én.

Mintegy tucatnyi európai ország ajánlotta fel, hogy befogadja a mentőhajókon tartózkodó migránsokat. Azonban Málta kikötötte, hogy csak akkor engedi partra szállni őket területén, ha egy átfogó megállapodás keretében az elmúlt hetekben a szigetországban partot ért menedékkérők sorsát is rendezik.

„Azt akarjuk, hogy mindenki tartsa tiszteletben a nemzetközi szabályokat, amelyeket nem mi találtunk ki” – hangsúlyozta Muscat. „Erőteljes politikai üzenetet akarunk közvetíteni, hogy mindenki megértse: meg kell osztanunk a terheket, mert európai problémáról van szó” – folytatta. „Nem a civil szervezetekkel van bajunk, mindössze azt akarjuk, hogy mindenki betartsa a szabályokat” – húzta alá.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 246
szavazógép
2019-01-10: Világfigyelő - :

Ukrajna még nem áll készen a csatlakozásra

Ukrajna jelen pillanatban még nem áll készen arra, hogy csatlakozzon az Európai Unióhoz és a NATO-hoz, ez az ország számára középtávú perspektíva – jelentette ki az ukrán külügyminiszter tegnap az 1+1 ukrán televízióban.
2019-01-10: Világfigyelő - :

Acélkerítéssel is beérné Trump

Donald Trump beleegyezne abba, hogy az amerikai-mexikói határon ne fal, hanem acélkerítés épüljön – derült ki az amerikai elnök keddi, a Fehér Házból közvetített tévébeszédéből, amelyet a nagy televíziós csatornák helyi idő szerint este kilenc órakor sugároztak.