Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Megújult a Gödri-síremlék

2019. január 11., péntek, Közélet

Felújíttatta a Gödri család vártemplomi síremlékegyüttesét Sepsiszentgyörgy önkormányzata. A javítást Baróti Hunor gyergyócsomafalvi képzőművész tavaly ősszel végezte el: magas nyomású vízzel, helyenként vegyszerrel tisztította meg a síremlékeket, eltüntette a korábbi igénytelen beavatkozások nyomait és az időjárási viszonyok miatt kialakult repedéseket, majd visszahelyezte az elmozdult elemeket eredeti helyükre.

  • Fotó: Vargyasi Levente
    Fotó: Vargyasi Levente

A felújítást követően elmondta: a síremlékegyüttes a 20. század különböző korszakainak jegyeit hordozza, „a sírfeliratokon felülről lefelé haladva szépen látszik, hogy miként hanyatlott a dicső múltú kőfaragó mesterség”. A vártemplom nyugati bástyájának tövében található családi sírboltban nyugszik Gödri Ferenc ’48-as tüzér hadnagy, fia, ifj. Gödri Ferenc, aki Sepsiszentgyörgy polgármestere volt, és szintén Ferenc keresztnevű unokája, a Székely Mikó Kollégium egykori rajztanára, neves festőművész.

Ifj. Gödri Ferenc 1895-től haláláig, 1913-ig volt Sepsiszentgyörgy polgármestere. E tizennyolc év alatt a város gazdasági és művelődési téren is nagyot fejlődött. Gödri Ferenc nevéhez fűződik a Bérpalota építése, a dohánygyár létesítési jogának megszerzése és az épületegyüttes megépítése, a szövőgyár bővítése. Az ő kezdeményezésére épült a vágóhíd, ő javasolta a vízhálózat és a villanyvilágítás bevezetését. Tervbe vette az egész város csatornázását, megvalósította számos utca rendezését, szabályozását, új hidak építését.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 246
szavazógép
2019-01-11: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Megnyirbálták a napszámostörvény

Korlátozza egy, a tavaly év végén megjelent jogszabály azokat a tevékenységeket, melyek elvégzésére a munkáltatók napszámosokat alkalmazhatnak. A 2018. december 28-i 114-es kormányrendelet értelmében idén január elsejétől mindössze három ágazatban foglalkoztathatóak napszámosok. Akik megszegik a rendelkezést, tetemes – legkevesebb 10 ezer, legtöbb 20 ezer lejes – bírságot kockáztatnak.
2019-01-11: Jegyzet - László Zsuzsa:

Ez nem a reklám helye..

Miként lehet, hogy ugyanazon a napon, pár óra leforgása alatt ennyire másképp viselkedem? Délben az egyetlen  (tudomásom szerint) éjjel-nappal nyitva tartó üzlet kasszásnőjétől megkérdem, hogyan bírta az ünnepek alatti őrületet, amikor mindenki itt tolongott végeláthatatlan sorokban. Hiszen minden alkalommal őt találtam bent.