Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Megnyirbálták a napszámostörvény

2019. január 11., péntek, Közélet

Korlátozza egy, a tavaly év végén megjelent jogszabály azokat a tevékenységeket, melyek elvégzésére a munkáltatók napszámosokat alkalmazhatnak. A 2018. december 28-i 114-es kormányrendelet értelmében idén január elsejétől mindössze három ágazatban foglalkoztathatóak napszámosok. Akik megszegik a rendelkezést, tetemes – legkevesebb 10 ezer, legtöbb 20 ezer lejes – bírságot kockáztatnak.

  • Fotó: aradon.ro
    Fotó: aradon.ro

 A változásokról a megyei területi munkafelügyelőség számolt be közleményében, amely szerint egy dolgozó egy év során legtöbb 120 napot foglalkoztatható napszámosként. Kivételt képeznek azok, akiket állattartásra, legeltetésre szerződtetnek, szőlészetekben vagy akkreditált egyetemek botanikus kertjeiben foglalkoztatnak időszakosan – ők legtöbb 180 napig dolgozhatnak napszámosként.

A munkaadók legtöbb 25 napot foglalkoztathatnak egy napszámost folyamatosan, s amennyiben az elvégzendő tevékenység ennél hosszabb időtartamú, kötelesek meghatározott időre szóló munkaszerződést kötni az érintettel. A jogszabályváltozások értelmében napszámosokat kizárólag mezőgazdaságban, vadászatban és ehhez kapcsolódó területeken, erdészeti munkákban – az erdőkitermelés kivételével –, illetve halászatban lehet majd foglalkoztatni.

Ördög Lajos intézményvezető fontosnak tartotta figyelmeztetni az érintetteket, mert a december 29-i Hivatalos Közlönyben megjelent módosítások már idén január elsejétől érvénybe léptek. Megjegyezte, korábban a munkáltatók más területeken – a reklámszakmában, kereskedelemben, kiállítások szervezésénél – is alkalmazhattak időszakos dolgozókat. Háromszéken tavaly 80 regisztert igényeltek a munkafelügyelőségtől a napszámosok nyilvántartására, s ezekben közel 69 ezer bejegyzést összesítettek. Az előző évben a megyében közel négyezren végeztek napszámosmunkát.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 246
szavazógép
2019-01-11: Közélet - Iochom István:

Nyolc kiállítás az Incze László Céhtörténeti Múzeumban (Kézdivásárhely)

Idén a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum és a Múzeumbarátok Egyesülete nyolc időszakos tárlatot szervez – tudtuk meg Dimény Attila intézményvezetőtől. Az új esztendő első kiállítása, a hetvenéves Vetró András szobrász egyéni tárlata január 13-án 12 órakor nyílik meg.
2019-01-11: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Megújult a Gödri-síremlék

Felújíttatta a Gödri család vártemplomi síremlékegyüttesét Sepsiszentgyörgy önkormányzata. A javítást Baróti Hunor gyergyócsomafalvi képzőművész tavaly ősszel végezte el: magas nyomású vízzel, helyenként vegyszerrel tisztította meg a síremlékeket, eltüntette a korábbi igénytelen beavatkozások nyomait és az időjárási viszonyok miatt kialakult repedéseket, majd visszahelyezte az elmozdult elemeket eredeti helyükre.