Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Kivonulnak az amerikaiak Szíriából

2019. január 11., péntek, Világfigyelő

Megerősítette Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, hogy az amerikai csapatok kivonulnak Szíriából.

  • Mike Pompeo Kairóban nyilatkozik. Fotó: Andrew Caballero-Reynolds / AFP
    Mike Pompeo Kairóban nyilatkozik. Fotó: Andrew Caballero-Reynolds / AFP

Az amerikai külügyminiszter kairói beszédében a Trump-kormányzat Közel-Kelettel kapcsolatos céljait ismertette, és megerősítette: az amerikai csapatok kivonulnak Szíriából, de folytatni fogják a küzdelmet az Iszlám Állam ellen a terrorszervezet teljes megsemmisítéséig. Pompeo ezzel kapcsolatban kiemelte: az amerikai hadsereg az Iszlám Állam 99 százalékának felszámolásában részt vett Szíriában, és addig folytatja a küzdelmet, amíg az egész világon megsemmisíti a terrorszervezetet.

Pompeo hangsúlyozta: Donald Trump amerikai elnök azt a döntést hozta, hogy az amerikai csapatok kivonulnak Szíriából, így ez meg is fog történni. Az AFP francia hírügynökség azonban jelentésében rámutat: az Egyesült Államok olyan feltételekhez kötötte a kivonulást, amely bizonytalan ideig elnyújthatja a katonák távozását. A külügyminiszter nem tett említést arról, hogy mikor várható a teljes kivonulás, ugyanakkor tagadta, hogy bármiféle ellentmondás lenne Trump elnök azonnali kivonulásról szóló bejelentése és az ezt követően kidolgozott feltételek között.

Hozzászólások
Szavazás
Ön kire szavaz az elnökválasztás első fordulójában?eredmények
szavazatok száma 313
szavazógép
2019-01-11: Világfigyelő - :

Újra Magyarországról vitázik az EP

Napirendre tűzik a magyarországi helyzet kérdését január 30-án az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésén – döntött tegnap a képviselő-testület házbizottságaként működő, úgynevezett Elnökök Konferenciája.
2019-01-11: Világfigyelő - :

Tiltakoztak a román fuvarozók (Brüsszel)

A nemzetközi fuvarozásra vonatkozó új európai jogszabálytervezet ellen tiltakoztak romániai fuvarozók tegnap az Európai Parlament brüsszeli épülete előtt. Amennyiben az EP elfogadja az új jogszabályt, a kelet-európai fuvarozók elveszíthetik versenyelőnyüket, sőt, ki is szorulhatnak az európai fuvarozási piacról. Sógor Csaba EP-képviselő szerint meg kell akadályozni a visszaéléseket, illetve a közös piac feldarabolását – erről több módosító indítványt is benyújtott az eredeti törvénytervezethez.