Hírsaláta

2008. augusztus 16., szombat, Belföld

HAZAHOZZÁK A SZÜLŐ NÉLKÜLI KISKORÚAKAT. A napokban hagyta jóvá a kormány a Románia és Olaszország közötti, kiskorúak védelméért kötött egyezséget. A megállapodás szerint az olasz hatóságok ezentúl értesítik a román illetékeseket a magukra hagyott vagy az utcán kolduló romániai gyermekekről, és hazatelepítik őket. A kormány által elfogadott dokumentum szavatolja a hazatelepített kiskorúak jogainak betartását, egészségügyi ellátását és iskoláztatását. (NewsIn)

GÉPESÍTETT POSTÁSOK. Harminchat robogóval küzdik le a fővárosi forgalmat a postások: a hónapokkal ezelőtt bejelentett beruházás a napokban vált a postai kézbesítés gyakorlatává. A scooterek ,,avatásán" részt vett Borbély Károly telekommunikációs miniszter is, aki elmondta, a Román Posta átszervezésébe illeszkedő program célja csökkenteni a kézbesítés idejét. A havonta mért eredményektől függően országos szintre is kiterjeszthetik a robogóhasználatot. (Agerpres)

BANKOT VENNE A KŐOLAJMÁGNÁS. Dinu Patriciu, a Rompetrol vezérigazgatója is beszállt az Anglo-Romanian Bank felvásárlására irányuló tárgyalásokba. Az Erste Bank tulajdonában lévő Román Kereskedelmi Bank londoni székhelyű leányvállalatának eladását az év elején jelentette be az Erste. A bukaresti és frankfurti fiókkal rendelkező Anglo-Romanian Bankra orosz, ukrán és arab befektetők is pályáznak, de szakértők szerint Patriciunak van a legnagyobb esélye. A tranzakcióhoz meg kell szerezni a brit pénzpiacot felügyelő hatóságok jóváhagyását, a román üzletembernek pedig ehhez rendelkezésére áll a megfelelő tőke a Rompetrol olajvállalat részvényeinek 75 százalékos eladásából. Elemzők szerint a felvásárlási tranzakció értéke elérheti a százmillió eurót. (Ziarul Financiar)

SZENT ISTVÁN-NAPI NÉPTÁNCTALÁLKOZÓ. A Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány és a Szarkaláb Néptáncegyüttes augusztus 14—19. között szervezi a seregszemlét. Első nap a házigazdák Magyar Esttel fogadták Kolozsváron a vendégegyütteseket. A péntek délelőtti ünnepélyes megnyitóra a kolozsvári polgármesteri hivatal tanácstermében került sor. A fesztivál helyszínei: Kolozsvár, Magyarfenes, Bánffyhunyad, Zsobok, Kide, Kalotaszentkirály, az esték többnyire falubállal zárulnak. A rendezvényre nyolc ország 360 képviselője, hat Kolozs és Szilágy megyei település mintegy 180 hagyományőrző fiatalja érkezett. (Paprika Rádió)

FÉLMILLIÁRD EURÓ AZ ÁRVÍZKÁR. Az e heti kormányülésen bemutatott helyzetjelentésből kiderült, hogy megközelítőleg 190 millió eurós veszteség érte a mezőgazdaságot és az erdészetet, és mintegy 85 millió euróba kerül a megrongálódott házak rendbetétele, újjáépítése. A miniszterelnök azt ígérte, kiegészítik a korábban kiutalt támogatásokat, illetve arra kérte a kormányt, hogy a jövőben növelje az infrastruktúra fejlesztésére folyósított összegeket. Az árvízkárosultak többségéhez már eljutottak a gyorssegélyek, és a napokban elkezdődött az építőanyagok kiszállítása is. (Agerpres)

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4344
szavazógép
2008-08-16: Közélet - x:

Több pénz gázolaj-támogatásra

A kormány 49,2 millió lejjel, 109,2 millió lejre növelte a mezőgazdasági termelőknek juttatandó pénzügyi támogatás alapját. A literenként egylejes szubvenciót a mezőgazdaságban használt gázolajra lehet felhasználni. A mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium szerint a támogatás segítségével 2008 őszén körülbelül 1,3 millió hektárt vetnek be, azaz a tárca becslései szerint a 38 százalékát az ősszel bevetendő területnek ― áll a kormány közleményében.
2008-08-16: Belföld - Ferencz Csaba:

Belföldi hírek

Románia fegyvereket szállított Grúziának
Románia szállított gyalogsági fegyvereket és lőszert Grúziának — erősítette meg tegnap a külügyminisztérium. A szaktárca szerint a fegyverszállítás az ENSZ Alapokmányának és az Európai Unió fegyverexportra vonatkozó szabályainak tiszteletben tartásával történt. A külügyminisztérium közölte, hogy a grúz kormányerőknek egyéni engedélyek alapján szállították a fegyvereket, ami összhangban áll a román fegyverexport-szabályozásokkal és Románia nemzetközi vállalásaival.