Belföldi hírek

2008. augusztus 16., szombat, Belföld
Románia fegyvereket szállított Grúziának

Románia szállított gyalogsági fegyvereket és lőszert Grúziának — erősítette meg tegnap a külügyminisztérium. A szaktárca szerint a fegyverszállítás az ENSZ Alapokmányának és az Európai Unió fegyverexportra vonatkozó szabályainak tiszteletben tartásával történt. A külügyminisztérium közölte, hogy a grúz kormányerőknek egyéni engedélyek alapján szállították a fegyvereket, ami összhangban áll a román fegyverexport-szabályozásokkal és Románia nemzetközi vállalásaival.

Hozzátették: Grúzia nem tartozik fegyverszállításra vonatkozó nemzetközi és regionális embargó vagy más korlátozó intézkedés hatálya alá. Szergej Bagaps, Abházia elnöke csütörtökön közölte, hogy a Kodori-szorosban levő grúz katonai raktárakban nagy mennyiségben találtak fegyvert, egyebek között amerikai és román gyártmányúakat. * Teodor Meleşcanu védelmi miniszter kijelentette: Románia nem szállított fegyvereket Grúziának, de ellenőrzik, hogy ,,kereskedelmi vonalon" létezett-e szerződés. A miniszter hozzátette: esetleg csak közvetítőkön keresztül kerülhetett fegyver Romániából Grúziába.

A tengerészet napja

Romániának kötelessége védeni az állam határait, ugyanakkor az EU és a NATO határait is a Fekete-tengernél — jelentette ki Traian Băsescu a tengerészet napja ünnepségén mondott beszédében. Az államfő hozzátette, meg kell gyorsítani a román tengeri haderők korszerűsítési folyamatát. Az államfő ugyanakkor utalt a Duna rendkívüli fontosságára, melyne ,,a szállítás és a gazdasági fejlesztés folyosójának kell lennie". A tengerészet napja alkalmából Konstancán tartottak ünnepi rendezvényt. A nap folyamán a résztvevők a katonai búvárok, a tengerészeti haderők helikoptereinek bemutatóját és a román légierők klubtagjainak légi akrobatamutatványát követhették. Traian Băsescu korábban egyébként azt javaslata, hogy augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony, egyben a román tengerészet napját nyilvánítsák munkaszüneti ünneppé, a parlament azonban elutasította a javaslatot.

A miniszter derűlátó

Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter tegnap Marosvásárhelyen kijelentette, jövő évtől a GDP öt százalékát utalhatják ki az egészségügynek, 2012-ben az arány eléri a hat százalékot. ,,Ez azonban csak a költségvetési alapokat és az Országos Egészségbiztosító Pénztár alapjait fogja jelenteni, és plusz egy százalék bejönne a magán-egészségbiztosításokból" — mondta Nicolăescu. Azt is elárulta, a kormányban arról beszéltek, hogy 2009-től kezdődően a GDP hat százalékát utalják ki az infrastruktúra fejlesztésére. ,,Ez jó néhány milliárd eurót jelent, és négy év alatt azt kellene eredményeznie, amit mi mindannyian várunk: több kilométernyi autópályát, több kilométernyi országutat, híd-, útjavításokat stb. Ha nem utalunk ki egyszerre sok pénzt, nem várhatjuk el, hogy javuljon az útinfrastruktúra" — mondta Nicolăescu.

Hőhullám

Az egészségügyi tárca központosított adatai szerint tegnap több mint négyezer hívás érkezett a mentőállomásokra. A statisztika szerint Bukarestben és a hőség által érintett tizenöt megyében senki nem halt meg a kánikula miatt, de 130 ember összeesett az utcán, 59-en közülük a fővárosban. A tárca szerint ez nem rendhagyó. Szerdához képest mind a megyei mentőállomásokra, mind a bukarestibe több segélyhívás futott be. A megyékben 3568 hívás volt, Bukarestben pedig 924. A hőségriadó érvényességi zónájában 637 elsősegélynyújtó egységet állítottak fel, ezek közül 357-et Bukarestben. * A meteorológiai intézet ma délutánig meghosszabbította a sárga jelzésű hőségriadót az ország tizennégy megyéjében és Bukarestben. A csúcshőmérsékletek továbbra is 37—38 Celsius-fok körül alakulnak, a Bánságban, a Partiumban, Máramarosban és Erdélyben pedig zivatarok és szélviharok várhatók. A meteorológiai intézet szerint a hőmérséklet elszigetelten meghaladja a 39 Celsius-fokot a nyugati síkságon és a román alföldön. Az érintett megyék: Bihar, Arad, Temes, Krassó-Szörény, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Galac, Vaslui, Ilfov, Konstanca és Tulcea, valamint Bukarest.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4537
szavazógép
2008-08-16: Belföld - x:

Hírsaláta

HAZAHOZZÁK A SZÜLŐ NÉLKÜLI KISKORÚAKAT. A napokban hagyta jóvá a kormány a Románia és Olaszország közötti, kiskorúak védelméért kötött egyezséget. A megállapodás szerint az olasz hatóságok ezentúl értesítik a román illetékeseket a magukra hagyott vagy az utcán kolduló romániai gyermekekről, és hazatelepítik őket. A kormány által elfogadott dokumentum szavatolja a hazatelepített kiskorúak jogainak betartását, egészségügyi ellátását és iskoláztatását. (NewsIn)
2008-08-16: Világfigyelő - x:

Szaakasvili aláírta a tűzszüneti megállapodást

Miheil Szaakasvili grúz elnök tegnap aláírta azt a tűzszüneti megállapodást, amely véget vet a Grúzia és Oroszország közötti harci cselekményeknek. A grúz államfő ezt Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter társaságában jelentette be a tbiliszi elnöki palota előtt. Egyben élesen bírálta az orosz felet, mert szerinte az orosz hadsereg még mindig megszállva tartja Grúzia területének egy jelentős részét. Rice — csatlakozva vendéglátója véleményéhez — követelte az orosz csapatok haladéktalan kivonását a kaukázusi országból.