Csíksomlyón a pápa

2019. január 15., kedd, Máról holnapra
Mózes László

A római katolikus egyházfő székelyföldi látogatását évtizedek óta várják az itt élők, nem csupán felekezetének magyar anyanyelvű tagjai. II. János Pál 1999-ben csupán Bukarestig jött, húsz év múltán, úgy tűnik, megtörhet a jég.

Ferenc pápa csíksomlyói látogatásának hírét nagy örömmel fogadták a Gyulafehérvári Főegyházmegyében, amelynek ezeréves történelme során ez lesz az első pápalátogatás – közölte Oláh Zoltán kanonok, a főegyházmegye pápalátogatás ügyében illetékes sajtóreferense, reagálva arra a bejelentésre, miszerint Ferenc pápa május végén érkezik. Május 31. és június 2. között tartózkodik az országban, a főváros mellett felkeresi Jászvásárt, a görögkatolikusok központjának tekintett Balázsfalvára is elmegy, ám az erdélyi, székelyföldi magyarság szempontjából az a legfontosabb, hogy június elsején a csíksomlyói Mária-kegyhelyre utazik, magyar katolikusokkal találkozik, illetve szabadtéri szentmisét tart a hegynyeregben. A liturgia nyelve latin lesz, a homíliát olaszul mondja, azt fordítják majd magyar nyelvre. A bukaresti római katolikus érsekség szóvivője szerint Ferenc pápa személyes óhaja volt, hogy háromnapos látogatása során valamennyi katolikus hívő közösséget felkeressen, a helyszíneket is kívánsága szerint választották ki.

Ferenc pápa csíksomlyói látogatása példátlan esemény Székelyföldön. És bár sokan joggal gondolják, hogy Csíksomlyó a világ közepe, a június elsejei hírek révén azon a napon a szó szoros értelmében is azzá válik: a földkerekség minden részéből annyi figyelem irányul majd e térségre, mint eddig talán soha. A pápalátogatás minden egyházi és világi hozadéka mellett ezt az érdeklődést, kíváncsiságot kellene okosan, jól megtervezetten kihasználni.

Persze, e három nap után ugyanúgy kel majd fel a nap Csíksomlyón, mint addig. Nehéz azt remélni, hogy számottevő fordulatot, változást hoz majd a székelyföldi, erdélyi magyar emberek életében. Ám e látogatás vissza nem térő lehetőséget teremt arra, hogy a pápát pontosan tájékoztassák a római katolikus közösséget érintő gondokról, nyelvi és oktatási gondokról is. Hiszen a nehéz sorsúak iránt érdeklődő, hozzájuk empátiával viszonyuló egyházfő érkezik közénk, akiről feltételezhető, hogy arra is kíváncsi, itteni hívei milyen nehézségekkel és megaláztatásokkal szembesülnek. Ezért fontos elmondani neki, hogy megrekedt az egyházi javak visszaszolgáltatása, egyebek mellett a gyulafehérvári római katolikus érsekség Batthyáneum könyvtárát sem adja vissza az állam. Említést érdemel továbbá, hogy a felekezeti oktatást aggasztó módon beárnyékolják a marosvásárhelyi katolikus iskolával történtek, mint ahogy talán arra is érdemes emlékeztetni, hogy évtizedekkel ezelőtt a nemzetiségüket és hitüket felvállaló papokra – például Márton Áron püspökre – bizony még börtön várt.

Hogy ennyi év után Csíksomlyóra érkezik a pápa, nem csupán egyházi, politikai és diplomáciai esemény, illetve gesztus, hanem érdekérvényesítési lehetőség is egyben. Jó lenne, ha az itt élők élni próbálnának vele.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1498
szavazógép
2019-01-15: Közélet - :

Összefogás a miklósvári tűzkárosultakért (Összegyűlt a ház ára)

Erdővidék nem hagyja magára bajba jutott felebarátait, embertársait, az itt élők ismét tanúbizonyságot tettek együttérzésről, nagylelkűségről. Bizonyították, hogy ebben az egyre inkább elidegenedő világban mifelénk még működnek azok a láthatatlan receptorok, kötelékek, amelyek érzékennyé teszik a közösséget, hogy ahol szükség van, ott segítsen, amivel tud.
2019-01-15: Közélet - Szekeres Attila:

Vállalkozókat képeznének

Rendkívüli ülésre hívták össze Kovászna Megye Tanácsát tegnapra. A lépést az indokolta, hogy módosították egy pályázati kiírás feltételeit, ennek értelmében a közgyűlésnek változtatnia kell a projekt költségvetésén, és a leadási határidő ma lejár – ismertette Tamás Sándor elnök.