Hírsaláta

2019. január 17., csütörtök, Belföld

AZ ÁLLAM IS FELELŐS. Huszonkilenc évvel a legnagyobb bányászjárás után a legfelső bíróság úgy döntött, hogy a bűnvádi dossziéban tételesen megnevezi azokat az államigazgatási szerveket, amelyeknek szerepük volt a hatalmon levők ellenfeleinek megfélemlítésére és meglincselésére szolgáló eseményekben a romániai demokrácia legkritikusabb időszakában.

Eszerint az erőszakos cselekmények polgári jogi felelőssége a következő államigazgatási szerveket terheli: a román államot (a pénzügyminisztérium révén), a belügyminisztériumot, a Román Hírszerző Szolgálatot (RHSZ), a legfőbb ügyészséget, a kormányt, a csendőrséget, a nemzetvédelmi minisztériumot, a gazdasági minisztériumot, az Alexandru Ioan Cuza Rendőr-akadémiát, a Zsil-völgyi bányászszakszervezetet, a Román Csendőrség főfelügyelőségét, a bukaresti csendőrség felügyelőségét és a Doosan IMGB Rt.-t. A felsorolt szervek kárpótlás kifizetésére kötelezhetőek. A legfelsőbb bíróság tavaly februárban kezdte tárgyalni az 1990. június 13–15-ei bányászjárás ügyét, amelyben 14 személyt vádolnak emberiesség ellen elkövetett bűncselekményekkel, többek között Ion Iliescu volt államfőt, Petre Roman volt miniszterelnököt és Virgil Măgureanu volt RHSZ-igazgatót. (Főtér)

RÉSZREHAJLÁS. Ma este tíz percre meg kell szakítania adását a Realitatea hírtelevíziónak, mivel az audiovizuális tanács (CNA) úgy értékelte, hogy tavaly augusztusban részrehajlóan, lázító hangon kommentálta a diaszpóra kormányellenes tüntetésén történt erőszakos cselekményeket. A médiahatóság szerint a Realitatea műsorvezetője, illetve meghívottjai megsértették a hiteles tájékoztatásra, a gyalázkodás, erőszakos felbujtás, bizonyítékok nélküli vádaskodás tilalmára, illetve a tények és vélemények elkülönítésére vonatkozó előírásokat. Az augusztus 10-i demonstrációval kapcsolatos panaszok vizsgálata során a CNA arra a következtetésre jutott, hogy az Antena 3 hírtelevízió a vizsgált – augusztus 6. és 17. közötti – időszakban nem vétett a médiatörvény előírásai ellen, a szintén kormányközeli România TV-t pedig 15 ezer lejes bírsággal sújtotta, amiért a műsorvezető nem követelt bizonyítékokat vádaskodó interjúalanyaitól. A bukaresti sajtó arról is beszámolt, hogy a diaszpóra erőszakba torkollott tüntetése ügyé­ben vizsgálódó katonai ügyészek ellen fegyelmi vizsgálatot indított az igazságügyi felügyelet részrehajlás, illetve hatásköri túllépés gyanújával. (MTI)

NÁCIZOTT, MAJD LEMONDOTT. Nehezen nyelik le a szociáldemokraták, hogy az államfő német ajkú: noha tavaly már botrány is kitört amiatt, hogy nácinak nevezték Iohannist, és a fejlesztési minisztérium élére jelölt, de az államfő által visszautasított Ilan Laufer kijelentéseitől már Liviu Dragnea pártelnök is elhatárolódott, néhány havonta kerül egy-egy politikus, aki újra felmelegíti a 2014-es választási kampányban főzött levest. Hétfőn Constantin Guguianu Vrancea megye önkormányzati képviselője osztott meg egy olyan (trükközött) képet, amelyen Klaus Iohannis náci egyenruhában látható, a hatást látva pedig bocsánatot kért és (feljebbvalója tanácsára) lemondott minden tisztségéről. De nem biztos, hogy ennyivel megússza: a galaci ügyészség bűnvádi eljárást indított ellene náci jelképek népszerűsítése miatt, amiért fél évtől öt évig terjedő börtönbün­tetés jár. (dcnews)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 774
szavazógép
2019-01-17: Belföld - :

Alkotmánysértőek az egyezmények

Sértik az alaptörvényt a Román Hírszerző Szolgálat (RHSZ) és a legfőbb ügyészség közötti együttműködési megállapodások: a 2009-ben aláírt egyezmény teljesen, a 2016-os részlegesen – állapította meg tegnap az alkotmánybíróság.
2019-01-17: Közélet - Fekete Réka:

Délutáni oktatás Bodokon

Tizenöt gyermekkel hétfőn elindult a délutáni oktatás a sepsibodoki református egyház kezdeményezésére és támogatásával. A meleg ebéddel is járó programot negyedrészben a HEKS (Svájci Protestáns Egyházak Segélyszervezete) finanszírozza a sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítványon keresztül.