Mi, hol, mikor?

2019. január 18., péntek, Mi, hol, mikor?

Történelmi előadás

Székely határőrök és a forradalom címmel tart előadást prof. dr. Csikány Tamás ezredes, hadtörténész, tanszékvezető egyetemi tanár ma 18 órától Kézdivásárhelyen az Incze László Céhtörténeti Múzeum ’48-as termében a Háromszék nem alkuszik programsorozatban.

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulójára emlékező programsorozat a háromszéki vonatkozásokra összpontosít, az eseménysor 2018. november 16-ától – Gábor Áron emlékezetes szavainak, a Lészen ágyú elhangzásának a napjától – 2019. augusztus 1-jéig, a nyergestetői csata napjáig tart.

 

Huszárakadémia Bálványoson
A bálványosi Vár Panzió a Huszárakadémia megszokott időpontjában, január 19–20-án ismét várja Erdély és az összmagyarság katonai hagyományőrzőit. A rendezvény szombaton 8 órakor kezdődik; előadást tart 11-től Csikány Tamás ezredes, 12-től Bordi Zsigmond Loránd régész, muzeológus, 13-tól Kádár László, 16-tól Nagy József hő. huszárkapitány, állatorvos, egyetemi tanár, 17-től Vass László hő. honvédezredes, 18-tól Kádár Barna lovas szakedző, fogathajtóbajnok, 19-től Nagy Zoltán történész, hő. huszár. A szombati nap mulatsággal zárul.

 

Színház
ELŐADÁS  ILLYEFALVÁN. Az illye­falvi Fábián Ernő Könyvtár szervezésében a kovásznai Pokolsár Egyesület színjátszó csoportja január 19-én, szombaton 18 órától a kultúrotthonban bemutatja Tamási Áron Tündöklő Jeromos című háromfelvonásos színművét.
VÁROSI SZÍNHÁZ. A kézdivásárhelyi Városi Színház január 20-án 19 órától a Vigadó nagytermében Parti Nagy Lajos: Ibusár című előadását játssza. Jegyár: 20/25 lej.
HAHOTA. A marosvásárhelyi Hahota Színtársulat Hülyeség nem akadály című zenés szilveszteri kabaréja Kovásznán január 29-én 17 és 20 órától tekinthető meg a Művelődési Központban. A jegy ára 30 lej. * Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színház nagytermében február 5-én, 6-án, 7-én és 8-án vendégszerepelnek. Jegyek az Andrei Mure­şanu Színház pénztáránál kaphatóak keddtől csütörtökig 16–18, pénteken 13–18 óráig. Érdeklődni a 0745 589 214-es és a 0726 208 811-es telefonszámon lehet munkanapokon 9–16 óráig.

 

Zene
IMPRO-VÍZIÓK 2.2. Vasárnap 19 órától Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Táncstúdióban az Impro-Víziók 2.2 zenekar bemutatja Anna című új koncertjét. Az együttes – Fazakas Albert, Gáspár Csaba, Kelemen István és Vitályos Lehel – a Tamási Áron Színház műsorán lévő Anna legenda Mezei Szilárd által szerzett zenéjét dolgozta fel. A belépés ingyenes.
SZIMFONIKUS REMIX. A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nagytermében január 23-án 19 és 21 órától fellép a magyarországi Margaret Island és a Heureka Pop Orchestra. Karmester: Grünvald László. Jegyár: diákoknak, nyugdíjasoknak kedvez­ménnyel 25 lej, illetve 50 lej. Jegyek kaphatók a városi kulturális szervezőirodában (Szabadság tér 1. szám).
A KOLOZSVÁRI OPERETTISSIMO újévi koncertet tart január 25-én 19 órától a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium konferenciatermé­ben. Jegyár: 35 lej. Érdeklőd­ni a 0746 208 811-es és a 0745 589 214-es telefonon lehet.
A RÉTYI KOVÁTS ANDRÁS IFJÚSÁGI KONCERT-FÚVÓSZENEKAR a magyar kultúra napja alkalmából a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nagytermében koncertezik január 26-án 20 órától Maksai József karnagy vezényletével. Jegyek elővételben a városi kulturális szervezőirodában kaphatók.

 

Hitvilág
IMAHÉT A KRISZTUS-HÍVŐK EGYSÉGÉÉRT. Sepsiszentgyörgyön január 18–27. között egyetemes imatizedet tartanak. Ma 18 órától a Szent Benedek katolikus templomban Végh Nimród evangélikus lelkészjelölt, január 19-én a Gyöngyvirág utcai református templomban Hajdú János katolikus főesperes szolgál.
BARKÁCSOLÓS HITTANÓRA lesz január 19-én, szombaton 10 órától a sepsiszentgyörgyi Szent József Egyházközség hittantermében ovisok és kisiskolások részére. A bérmálkozókat is várják 12 órára.
MÁRIA-ÁHÍTAT KOVÁSZNÁN. Szűz Mária tiszteletére tartanak áhítatot Kovásznán a hónap minden harmadik szombatján. Január 19-én 18 órakor kezdődik a szentmise, azután rózsafüzér, majd gyertyás körmenet. Várják a háromszékieket a közös imára. Az áhítatot a Mária Rádió élőben közvetíti.

 

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban MA: Asterix: A varázsital titka – francia animációs családi film, 16.30-tól románul, 16.45-től magyarul beszélő, 18.15-től Budapest Noir – magyar krimi-dráma, román felirattal, 18.30-tól Pillangó – amerikai életrajzi dráma, román felirattal, 20.30-tól Nyitva – magyar romantikus komédia, angol felirattal, 21-től Üveg – amerikai dráma, thriller, horror, román felirattal.

 

Ignácz Rózsára emlékeznek
A Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület Ignácz Rózsa Irodalmi Klubja szervezésében január 21-én 17 órától a Kovásznai Művelődési Ház Ignácz Rózsa Termében a 110 éve született Ignácz Rózsa író és színművész emléke előtt tisztelegnek. Meghívott: Szebeni Zsuzsa színháztörténész, a Balassi Intézet sepsiszentgyörgyi fiókjának vezetője. A vetítéssel egybekötött előadás címe: Ignácz Rózsa művészete a Kék madár stílus jegyében. Közreműködnek a Kőrösi Csoma Sándor Líceum diákjai, az Ignácz Rózsa Prózamondó Verseny díjazottjai: Gábor Anita, Kosztándi Kriszta és Molnár Júlia Anna.

 

Tortoma Önképzőkör
Január 22-én, kedden 19 órakor a baróti Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében a magyar kultúra napja alkalmából Egybeterelt ösvények, azaz az út címmel beszélgetésre kerül sor az olaszteleki Bene Lászlóval itthon maradásról, megélhetésről, helytörténetről, gyűjtésről, példaképkeresésről és -választásról. Az esten a meghívott által begyűjtött olaszteleki képeslapok és fényképek másolataiból nyitnak rendhagyó kiállítást. A meghívott vendége lesz az olaszteleki id. Márkó László és a székelyszáldobosi Farkas Ottó. Házigazda: Hoffmann Edit muzeológus.

 

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Ozsdolán ma 8–17 óráig, szombaton 8–14 óráig, Mikóújfaluban ma 8–16 óráig a 2-es transzformátorállomás körzetében szünetel az áramszolgáltatás.
IVÓVÍZ. A Közüzemek Rt. ma 8–15 óráig javítási munkálatok miatt felfüggeszti az ivóvíz-szolgáltatást Gidófalva községben (Gidófalva, Angyalos, Fotosmartonos és Étfalvazoltán). A munkálatok befejezése után a szolgáltatott ivóvíz zavaros lehet.
AZ ERDÉLYI KÁRPÁT-EGYESÜLET háromszéki osztálya szombaton szalonnasütéssel egybekötött sétatúrát szervez a következő útvonalon: stadion, Őrkő nyaka, Ezeréves erdő, Biróné pusztája, Erős oldal, Honvédkút, Petőcs árka, Lombos erdő, Tetves kút, Kolcza puszta (szalonnasütés), Pap kútja, Büdöskút. Túrahossz: 9 km. Indulás 9 órakor a stadiontól. Túravezető: Dukrét Lajos.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 46
szavazógép
2019-01-17: Sport - Miska Brigitta:

A Sepsi OSK a bajnoki címvédővel játszik a kupában (Labdarúgás)

Csütörtökön kisorsolták a Román Kupa negyeddöntőinek párosításait. A Sepsi OSK a bajnoki címvédő Kolozsvári CFR ellen léphet pályára a sepsiszentgyörgyi stadionban, míg a harmadosztályban érdekelt FK Csíkszereda a legutóbbi kiírás győztesével, a Craiova csapatával játszik szintén hazai környezetben. A mérkőzéseket február 26. és 28. között rendezik.
2019-01-18: Sport - :

Döntetlennel jutottak középdöntőbe a magyarok (Férfi kézilabda, világbajnokság)

A magyar férfi kézilabda-válogatott döntetlent játszott (30–30) Egyiptom csapatával a német–dán közös rendezésű világbajnokság csoportkörének negyedik fordulójában szerdán Koppenhágában, ezzel biztosította továbbjutását a középdöntőbe. A két együttes 17. egymás elleni meccsén – 15 magyar siker mellett – a második döntetlen született.