Az átalakuló sepsibesenyői vízpart

2008. augusztus 18., hétfő, Közélet

Istállókból szemrevaló nyaralók

A Besenyői-tó víztükréről hol rácsodálkozva, hol megbotránkozva szemléljük a tó vizét és az átalakuló tópartot. A tó vizével, legalábbis látszatra, a különféle híresztelések ellenére nincs gond. Azt is mondják, hogy a baljós híreket a konkurencia kelti, lehetnek olyanok, akiknek nem érdeke a tó közkedveltsége. Tény, hogy az a szennyezés, amely a falu felől érkezik, ehhez a vízmennyiséghez elenyésző, s a csatornázással megoldódni látszik a maksai part fürdőtelepének szennyvizes gondja is. A kirándulók egyébként nem nagyon törődnek a figyelmeztetésekkel, fürödnek, úsznak, szörföznek és csónakáznak rendületlenül.

Építészeti vonatkozásban több a gond. Az előző évtizedekben beépítették a maksai parti sávot egészen a vízig. Az apró telkekre épített házak sűrűsége, sok esetben az építmények magamutogató kivagyisága zsúfoltságot eredményez, a látványélményről pedig ne is szóljunk. Izgalmas kezdeményezést a besenyői parton látunk, ahol a volt kollektívistállókat találékony ötletekkel, formajátékokkal alakították-alakítják át. Ehhez a képhez társulhat majd a Forró-kúria megújuló arca is, ha a fríz tulajdonosnak lesz az épületrehabilitációra elegendő pénze.

A déli és délnyugati oldal más részein a képből az összetákolt kerítések lógnak ki. Érdekes, hogy az élő sövényből növelt kerítés nálunk nem hódít teret, pedig ez olcsó, és nem rontja a tájélményt sem. Tolvaj előtt úgysincs zár alapon az élő sövény is védheti a birtokot, az pedig egyenesen bántó, ha valakik várfalszerű betonépítményekkel kerítik körbe telküket.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 958
szavazógép
2008-08-18: Közélet - Bodor János:

A vidékfejlesztés lehetőségei

A Háromszéki Fejlesztési és Kutatási Központ az elmúlt napokban képzéssel egybekötött terület- és közösségfejlesztési tábort szervezett a zabolai Csipkésben. A kikapcsolódást szolgáló kézműves-foglalkozások (fafaragás, bogozás, gyöngyfűzés) és táncoktatás mellett előadás-sorozatra és kerekasztal-beszélgetésre is sor került a Leader-programról, amely az Európai Unió strukturális alapjaiból finanszírozott vidékfejlesztési kezdeményezés, és a szubszidiaritás elvét a gyakorlatban is képes alkalmazni. A program nagy hangsúlyt fektet a lappangó helyi erőforrások kiaknázására, innovatív szemléletével fenntartható fejlesztési pályát nyújt a kistérségek számára.
2008-08-18: Máról holnapra - Simó Erzsébet:

A világmagyar

,,A magyar szó még nem magyar érzés, az ember, mert magyar, még nem erényes ember, és a hazafiaság köntösében járó még korántsem hazafi" — mondta több mint másfél századdal ezelőtt Széchenyi István, s megállapításának mély értelmű igazságát ma, a Magyarok Világszövetsége hetedik Világkongresszusának sajtóanyagát olvasva s a Duna Televízióban felvillantott képsort szemlélve keserűen ízlelgetem, miközben azon morfondírozom, valójában foglalkozni sem nagyon kellene az eseménnyel, az MVSZ ugyanis 2001 májusában, mikor Patrubány Miklós nem túl elegáns puccsal átvette a szervezet irányítását Csoóri Sándor költőtől, hitelét vesztette.