A vidékfejlesztés lehetőségei

2008. augusztus 18., hétfő, Közélet

A Háromszéki Fejlesztési és Kutatási Központ az elmúlt napokban képzéssel egybekötött terület- és közösségfejlesztési tábort szervezett a zabolai Csipkésben. A kikapcsolódást szolgáló kézműves-foglalkozások (fafaragás, bogozás, gyöngyfűzés) és táncoktatás mellett előadás-sorozatra és kerekasztal-beszélgetésre is sor került a Leader-programról, amely az Európai Unió strukturális alapjaiból finanszírozott vidékfejlesztési kezdeményezés, és a szubszidiaritás elvét a gyakorlatban is képes alkalmazni. A program nagy hangsúlyt fektet a lappangó helyi erőforrások kiaknázására, innovatív szemléletével fenntartható fejlesztési pályát nyújt a kistérségek számára.

Bajtai Erzsébet, a bukaresti magyar nagykövet felesége (felvételünkön) a Leader-program magyarországi szakértőjeként a magyarországi tapasztalatokat ismertette, hangsúlyozván, hogy a sikeres pályázás feltétele a lobbizás. Amint elmondta: még mielőtt egy pályázat kiírásra kerülne, nagyon fontos lobbizni Brüsszelben, hogy olyan feltételek kerüljenek a kiírásba, amelyeket teljesíteni lehet. A tábor végén Tamás Sándor megyeitanács-elnök üdvözölte a kezdeményezést, és örvendetesnek tartotta a táborban részt vevő fiatalok elhivatottságát a téma iránt. Tamás elmondta, hogy kiemelten fontosnak tekinti a vidéki térségek társulásait, amelyek lehetőséget teremtenek a civil, a gazdasági, valamint a politikai szféra közös erőfeszítéséből fakadó szerveződéseknek, melyek a vidékfejlesztés pályázati támogatásának letéteményesei. ,,Szükség van a földrajzilag és gazdaságilag egységes térségek fejlődésére, fejlesztésére, élni kell az unió által nyújtott lehetőségekkel, főként, ha ezzel közelebb kerülhetünk az erős Székelyföld megteremtéséhez" — hangsúlyozta a megyei tanács elnöke.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 1028
szavazógép
2008-08-18: Sport - Áros Károly:

Sportnaptár (Magyarok az újkori olimpiai játékokon)

Augusztus 18. Tizenkilenc éve hunyt el a második londoni olimpia kalapácsvető-bajnoka, a helsinki játékok kalapácsvető-versenyének bronzérmese, Németh Imre, a szintén olimpiai bajnok gerelydobó Német Miklós édesapja.
2008-08-18: Közélet - Sylvester Lajos:

Az átalakuló sepsibesenyői vízpart

Istállókból szemrevaló nyaralók
A Besenyői-tó víztükréről hol rácsodálkozva, hol megbotránkozva szemléljük a tó vizét és az átalakuló tópartot. A tó vizével, legalábbis látszatra, a különféle híresztelések ellenére nincs gond. Azt is mondják, hogy a baljós híreket a konkurencia kelti, lehetnek olyanok, akiknek nem érdeke a tó közkedveltsége. Tény, hogy az a szennyezés, amely a falu felől érkezik, ehhez a vízmennyiséghez elenyésző, s a csatornázással megoldódni látszik a maksai part fürdőtelepének szennyvizes gondja is. A kirándulók egyébként nem nagyon törődnek a figyelmeztetésekkel, fürödnek, úsznak, szörföznek és csónakáznak rendületlenül.