Kányádi-emlékkiállítás

2019. január 19., szombat, Magazin

Kányádi Sándor-emlékkiállítás nyílik vasárnap a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban. Miklós Zoltán, a múzeum igazgatója elmondta: a tavaly meghalt költő Székelyudvarhelynek és Budapest I. kerületének is díszpolgára volt. Ezért döntöttek úgy, hogy továbbgondolják és egy multimédiás változatban Székelyudvarhelyen is bemutatják azt a kiállítást, amely tavaly ősszel a budapesti Virág Benedek Házban idézte meg a költő emlékét.

Míg a budapesti kiállítás fotók, dokumentumok és személyes tárgyak segítségével követte végig Kányádi Sándor életútját, a székelyudvarhelyi kiállítást multimédiás eszközökkel próbálták befogadhatóbbá tenni elsősorban a fiatalok számára. A tárlat gyermektermében például Kányádi Sándor megzenésített verseit vetítik, de olyan nemezelt állatokat és tárgyakat is elhelyeznek, amelyek – ha felemelik őket – Kányádi Sándor egy-egy versét szólaltatják meg. Más termekben Kányádi gyakran idézett motívumait, az erdőt, a lovat, a kutat idézik meg. Az erdő illúzióját például VR- (virtuális valóság) szemüvegen keresztül kínálják a Fától fáig című vershez, a kútba nézve pedig képernyőt láthat majd a látogató, amelyen Kányádi kutas verse és egy ezt idéző animáció jelenik meg.

A kiállítás szervezői Román Viktor-szobrot, illetve Nagy Imre-festményt is felhasználnak a költő világának megjelenítéséhez. A látogatók virtuális interjút is készíthetnek Kányádi Sándorral. Egy-egy felkínált kérdés gombját megnyomva kivetítőn jelenik meg Kányádi Sándor válasza, amelyet valamely tévéinterjújában adott a kérdésre.

Miklós Zoltán elmondta: terveik szerint a kiállítást Csíkszeredába és Sepsiszentgyörgyre is elviszik az év folyamán. Hosszabb távú célként fogalmazta meg, hogy Nagygalambfalván, Kányádi Sándor szülőfalujában emlékházat hozzanak létre.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1042
szavazógép
2019-01-19: Magazin - Huszár Szilamér:

A színházat nem lehet legyőzni (Beszélgetés Seress Zoltán színművésszel)

A sepsiszentgyörgyi belvárosi vendéglők egyikében éppen a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesületének találkozóját ültük, amikor Petke László televíziós kollégánk felismerte a lokálba betoppanó Seress Zoltán Budapesten élő és alkotó magyar színészt. A Jászai Mari-díjjal kitüntetett művész a színházi szerepei mellett, sikerfilmekben is játszott, mint a Magyar vándor, Üvegtigris, Aranyélet, Csak szex és más semmi, a Kincsem című filmben pedig ő alakította II. Sándor orosz cár szerepét. A színművészt gyors beszélgetésre kértük fel, amit készséggel elfogadott.
2019-01-19: Magazin - :

Rakonczay Gábor álma

Fiatalkori álma volt a Déli-sark meghódítása Rakonczay Gábornak, aki a magyarok közül elsőként érte el a Föld legdélebbi pontját.