Jó szőlőtermést jósoltak

2019. január 23., szerda, Magazin

Remek szőlőtermést, vidám szüretet jósoltak a Kárpát-medencei borrendek és a környékbeli hegyközségek gazdái az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban a Szent Vince napjához kapcsolódó ünnepségen vasárnap.

  • A borrendek felvonulása a Szent Vince napja alkalmából tartott ünnepségen Ópusztaszeren. Fotó: MTI/Rosta Tibor
    A borrendek felvonulása a Szent Vince napja alkalmából tartott ünnepségen Ópusztaszeren. Fotó: MTI/Rosta Tibor

Levágva néhány szőlővesszőt a skanzenben álló Szegedi tanya kertjében, Kalmár István mórahalmi hegybíró elmondta, a növény egészséges, a szőlő rügyei és a mellékrügyek szép zöldek. A tél jó része már eltelt, az időjárás nem tett komolyabb károkat a szőlőben. A jelenlegi idő is kedvező, ha nem jönnek komoly fagyok, a hőmérséklet nem csökken mínusz 15 fok alá, nincs okuk aggódni a gazdáknak – közölte a szakember. A szőlőtermelők a rügykezdemények állapotából nemcsak a jövendő termésre következtetnek, a hagyományoknak megfelelően a levágott vesszőket meleg szobában vízbe állítják, és a hajtások alapján azt is megmondják hamarosan, mikor érdemes elkezdeni a növények metszését.
Már több mint negyedszázada szokás, hogy a Kárpát-medencei borrendek, a környék borosgazdái és a borkedvelő közönség találkozik Szent Vince ünnepe alkalmából Ópusztaszeren. A néphagyomány szerint Szent Vince vértanú napján (január 22.) tájegységenként különbözőképpen jósolják meg a várható szőlőtermést. Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince, vagyis ha enyhe az idő és olvad ezen a napon, akkor jó bortermésre lehet számítani. A szeri monostor gazdasági épületei között tárták fel az Alföld egyik legnagyobb borospincéjét, ami azt bizonyítja, hogy már a középkorban jelentős szőlőtermesztés folyhatott a területen.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2465
szavazógép
2019-01-23: Magazin - :

Zsigmond Dezső filmrendező kapta a Kölcsey-emlékplakettet (A magyar kultúra napja)

Zsigmond Dezső Balázs Béla-díjas filmrendező kapta a Kölcsey-emlékplakettet a magyar kultúra napja alkalmából vasárnap tartott ünnepségen a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szatmárcsekén. A Kölcsey Társaság által 1995-ben alapított irodalmi elismerés mellett kiosztották a Kölcsey-emlékérmét is, amelyet Gróh Gáspár irodalomtörténész vett át Bölcskei Gusztávtól, a társaság tavaly megválasztott új elnökétől.
2019-01-23: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Hó alatt Bodok

Több a gond, mint az öröm így, télvíz idején községvezetéseink háza táján. Akadály a hó, bár még kellene belőle a szántókra, kaszálókra, legelőkre, mert téglakemény volt késő ősszel majdnem mindenütt a föld. Nehézség az is, hogy késni fog a költségvetés: nem tudni, milyen és mekkora lesz, február elején meg kellene érkeznie – hangoztatták a hivatalban, emiatt egyelőre tervezni sem lehet. A LEADER-programban nyert a község egy kotró-rakodó gépet, de erre is és más modern nehézgépeire is kiképezett szakember kellene, akit felkészültségéhez mérten meg is kellene fizetni. Kérdés, hogy miből.