Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A magyar kultúra napjaZsigmond Dezső filmrendező kapta a Kölcsey-emlékplakettet

2019. január 23., szerda, Magazin

Zsigmond Dezső Balázs Béla-díjas filmrendező kapta a Kölcsey-emlékplakettet a magyar kultúra napja alkalmából vasárnap tartott ünnepségen a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szatmárcsekén. A Kölcsey Társaság által 1995-ben alapított irodalmi elismerés mellett kiosztották a Kölcsey-emlékérmét is, amelyet Gróh Gáspár irodalomtörténész vett át Bölcskei Gusztávtól, a társaság tavaly megválasztott új elnökétől.

  • Zsigmond Dezső (balról) átveszi a Kölcsey-emlékplakettet Bölcskei Gusztávtól. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
    Zsigmond Dezső (balról) átveszi a Kölcsey-emlékplakettet Bölcskei Gusztávtól. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A huszonhatodik alkalommal hagyományosan a helyi református templomban tartott ünnepségen a filmrendezőt méltatva Bölcskei Gusztáv arról beszélt, hogy a Szatmárt választott szülőhazájaként szerető Zsigmond Dezső pályafutását végigkíséri az egyszerű emberek iránti figyelem, a tények többoldalú, objektív bemutatása és a „hallgattassék meg a másik fél” elve. Szituációs filmjeiben, játék- és dokumentumfilmjeiben az izgatja a rendezőt, mi van a dolgok mélyén – tette hozzá Bölcskei Gusztáv. A Kölcsey Társaság elnöke kifejtette, a malenykij robotról készített A Sátán fattya című filmje „nem egy egykor volt tragédia, hanem rólunk szól, akik hajlamosak vagyunk egy megalázott, meggyalázott emberbe még mi magunk is belerúgni, ahelyett, hogy befogadnánk”.
Zsigmond Dezső beszédében életének legszebb és legfelemelőbb díjának nevezte a Kölcsey Társaság elismerését. „Több mint három és fél Szatmárban eltöltött évtized után már nem idegennek, hanem kicsit idevalónak érezhetem magam, lelki honfoglalóként mindig itt vagyok akkor is, ha fizikailag távol ettől a vidéktől” – mondta a filmes szakember. Felidézte, alkotótársával, Erdélyi Jánossal a hetvenes években itt barangolva az „egyszerű, tiszta, többnyire szegény” emberek otthonukba fogadták, velük beszélgetve évszázadokat repülhetett vissza az időben. „A táj mindig is a földi paradicsomot jelentette folyóival, mezővel, erdőivel, a határon túli és mégis közeli erdőivel” – mondta a filmrendező. Hozzátette, Szatmárban születtek meg a témájukban nem ide kötődő filmek forgatókönyvei is, innen szervezték forgatásaikat Erdélybe és a Gyimesekbe, hogy ott találjanak újabb és újabb dokumentumtémákat.
Zsigmond Dezső 1956-ban született Gyöngyösön. Számtalan dokumentumfilmet és játékfilmet készített, játékfilmjeiért a Magyar Filmszemlék rendezői és forgatókönyvírói elismerései mellett jelentős díjakat kapott több nemzetközi filmfesztiválon is. Dokumentumfilmjeinek nemzetközi elismerései közül kiemelkedik a Közép-Európa legjobb dokumentumfilmje díj, amelyet a 2005-ben készített Csigavár című alkotásáért vehetett át (a filmet Bikfalva szomszédságában forgatták, szerk. megj.). 2005-ben megkapta a Magyar Művészetért Díjat, egy évvel később Balázs Béla-díjjal ismerték el. Legújabb játékfilmjét, a Nagy Zoltán Mihály azonos című művéből készült A Sátán fattyát 2017-ben mutatták be Magyarországon.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 589
szavazógép
2019-01-23: Sport - :

Biztatóan kezdte az idényt a Ski Team (Alpesi sí)

Megkezdte a versenyszezont a sepsiszentgyörgyi Sport-All Sport Club síszakosztálya, a Ski Team. A Bocz Attila irányította háromszéki gyerekek előbb a Román Síszövetség által szervezett viadalon, majd a Hargita megyei alpesisí-bajnokság első fordulóján vettek részt. Január 14. és 17. között Brassópojána adott otthont a Korona Kupának, az elmúlt hétvégén pedig Csíkszereda mellett szervezték a Piricske Kupa utánpótlásversenyt.
2019-01-23: Magazin - :

Jó szőlőtermést jósoltak

Remek szőlőtermést, vidám szüretet jósoltak a Kárpát-medencei borrendek és a környékbeli hegyközségek gazdái az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban a Szent Vince napjához kapcsolódó ünnepségen vasárnap.