Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Pápai látogatásKiterjesztették a búcsút

2019. január 23., szerda, Belföld

Június elsejére, Ferenc pápa csíksomlyói látogatásának napjára is kiterjeszti a csíksomlyói búcsút Jakubinyi György, a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye érseke – közölte honlapján az érsekség. Jakubinyi György hétfőn keltezett körlevelében kijelentette: a pápalátogatás napját is fogadalmi búcsúnak nyilvánítja, hogy ennek az eseménynek a zarándokai is eleget tehessenek az ősök fogadalmának. Emlékeztetett rá, hogy a pápalátogatás utáni szombaton, június 8-án tartják Csíksomlyón a szokásos pünkösdszombati fogadalmi búcsút.

  • Forrás: alfahir.hu
    Forrás: alfahir.hu

Körlevelében az érsek kitért arra, hogy a romániai látogatás programja és ezen belül a csíksomlyói hegynyeregben tartandó pápai mise csak akkor lesz biztos, amikor ezt a Szentszék sajtóirodája teszi közzé. Az előkészületek négy hónapjára az érsek előírta, hogy az erdélyi templomokban a vasárnapi szentmiséken a pápalátogatás lelki gyümölcseiért is mondjanak imádságot, az egyházközségekben pedig tartsanak előadásokat Ferenc pápával, a tervezett romániai látogatással kapcsolatban.
Korábban Potyó Ferenc, a főegyházmegye általános helynöke nyilatkozta a Maszol.ro portálnak, hogy felmerült a pápalátogatás és a csíksomlyói búcsú összevonásának a lehetősége. Szerinte ez egyszerűbb lett volna a szervezők számára, és a hívek részvétele is biztosabb, markánsabb lett volna, de a végső szó a fogadalmi búcsút szervező ferences szerzeteseké volt, ők pedig elvetették a javaslatot.
Tervek szerint június elsején helyi idő szerint 11 órakor helikopterrel érkezik a pápa Csíksomlyóra, ahol az úgynevezett pápamobilon jár körbe. 11 óra 45 perckor kezdődne a latin nyelvű ünnepi szentmise és annak keretében a pápa beszéde, amelyet magyar nyelvre fordítanak. Az eseményre egy szabadtéri oltárt készítenek, mert a meglévő nem felel meg. A szentmise után Ferenc pápa szűk körű, rövid ebéden vesz részt, és 15 órakor továbbindul Jászvásárba.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?







eredmények
szavazatok száma 205
szavazógép
2019-01-23: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

A megosztás éve (Visszapillantó / 3.)

Folytatjuk visszapillantó sorozatunkat a tavalyi év fontosabb gazdasági történéseiről.
2019-01-23: Belföld - :

Román műfordítót is kitüntettek (A magyar kultúra napja)

A Bánffy Miklós Erdély trilógiáját románra fordító Marius Tabacut is az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjban részesítették a magyar kultúra napján Kolozsváron. Irodalom kategóriában Zágoni Balázs, képzőművészeti kategóriában Köteles Róbert Pál festőművész, előadóművészi kategóriában Hatházi András színművész vehette át az RMDSZ alapította elismerést.