Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Visszapillantó / 3.A megosztás éve

2019. január 23., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Folytatjuk visszapillantó sorozatunkat a tavalyi év fontosabb gazdasági történéseiről.

  • Őzike szálloda Kovásznán. Bokor Gábor felvétele
    Őzike szálloda Kovásznán. Bokor Gábor felvétele

Július
Politikusból biokertész. Bemutattuk az Ezerjófű biotanyát; a meghitt, békés környezetet, számos ismert és kevésbé szokványos növénnyel, zöldséggel, gyümölccsel, kisállatokkal Klárik László volt politikus, közigazgatási szakértő, egyetemi tanár és Éltes Enikő könyvtáros működteti Feldobolyban. Az  alig egyhektáros birtokuk az állandó mezőgazdálkodásnak, idegen szóval permakultúrának ad otthont, amely valójában egy önfenntartó rendszert jelent.
Cégcsőd. A cégbíróság adatai szerint az év első öt hónapjában 8364 cég és egyéni vállalkozás függesztette fel tevékenységét (ez mintegy 30 százalékkal több, mint 2017 hasonló időszaká­ban), további 15 751-et felszámoltak (közel 60 százalékkal több, mint egy évvel korábban).
Bérvezérelt növekedés. Európai példákkal illusztráltuk, hogy mennyire veszélyes Romániára az a fajta gazdasági növekedés, amelyet a kormány generál elsősorban a közszférában bevezetett jelentős béremelésekkel, hogyha nem párosul a nálunk alig alkalmazott beruházásvezérelt növekedési stratégiával.
Szárnyaló járműgyártás. Csaknem 25 százalékkal nőtt a járműgyártás Romániában 2018 első fél évében a 2017-es év azonos időszakához mérten, miután a francia Renault tulajdonában levő Dacia és a craiovai Ford összesen 247 480 járművet állított elő, ami a 2013-as 224 ezer után újabb csúcsnak számít.
Augusztus
Nőttek a bevételek. A miniszterelnök pozitív költségvetés-kiigazítást ígért. Számításaik szerint az első hét hónapban közel 6 milliárd lejjel nőttek az állami bevételek, az államháztartás hiánya a GDP 1,3 százaléka volt, ami az év végére tervezett 2,97 százalékhoz képest kényelmes mozgásteret biztosított.
Munkaerőhiány. Romániában egymillió dolgozó hiányzik a munkaerőpiacról. Legalábbis a pénzügyminiszter szerint, aki a külföldi munkaerő ide csábítása érdekében javasolta, hogy töröljék azt a 2010-ben hozott rendelkezést, amely szerint a munkáltatók kötelesek átlagbért fizetni egy külföldről érkezett dolgozónak. Jelenleg több mint 17 ezer EU-n kívüli külföldi munkavállaló dolgozik Romániában, közülük a legtöbb török.
Élvonalban. Hazánk lakosságának közel egynegyede – 24 százaléka – a mezőgazdaságban dolgozik, ebben a tekintetben elsők vagyunk az Európai Unióban. Az unió országaiban átlagosan a lakosság 4,5 százaléka dolgozik az ágazatban.
Szeptember
Kisebb áfa a turizmusban. A turizmus fellendítése érdekében öt százalékra mérsékelte a kormány a szállásadók és vendéglátók által fizetett áfát, és eltörölte a fürdőszektorban felhasznált termál- és ásványvíz után fizetendő állami járadékot.
Háromszéki nagyok. A száz legeredményesebb háromszéki vállalkozás adatait elemeztük az Omnibus elektronikus cégkatalógus adatai alapján. A háromszéki cégek 2017-ben összesen valamivel több mint 3,5 milliárd lej árbevételt valósítottak meg. Az utolsó két év vonatkozásában a növekedés mintegy tízszázalékos. E tekintetben magasan az élelmiszeripari cégek vezetnek.
Három tengely. Közlekedési, energetikai és digitális hálózatok fejlesztéséről és össze­kapcsolásáról egyeztek meg Bukarestben a Három Tenger Kezdeményezés (3SI) országai, és elfogadták a közösen megvalósítandó projektek listáját. Elsősorban észak-déli folyosók kiépítéséről van szó a Balti-, Adriai- és Fekete-tenger között található 12 európai uniós tagállam részvételével.
Elégedetlenséget szülő segély. A nyári áradások után megkérdőjelezték a háromszéki károsultak a támogatások megítélésének módját, és emiatt tiltakozást is szerveztek. A  márkosréti, bácsteleki és szentkatolnai árvízkárosultak közül ugyanis csak az kapott kárpótlást, aki szociális segélyből vagy szavatolt minimálnyugdíjból él. Az országosan folyósított hatmillió lejes keretösszegből végül megyénk összesen 335 ezer lejt kapott.
Világválság. Tíz évvel ezelőtt, 2008. szeptember 15-én jelentett csődöt a Lehman Brothers, aminek következményeként viharos gyorsasággal süllyedt a nagy gazdasági világválság (1929–1933) óta nem látott pénzügyi és gazdasági krízisbe az egész világ.
Mozdony. A hazai ágazatban a mozdony szerepét tölthetné be a gyógyturizmus  – hangzott el a kovásznai Őzike Szállodában megtartott gyógyturisztikai fórumon és vásáron. Ehhez azonban jelentős beruházásokra és a szállítási infrastruktúra bővítésére, nemzetközi repülőtérre van szükség.

Hozzászólások
Szavazás
Önk kire szavaz az elnökválasztás második fordulójában?
eredmények
szavazatok száma 196
szavazógép
2019-01-23: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

A pénzpiac vesszőfutása (Kapzsisági adó)

A január elsejétől érvényes jogszabály (114-es sürgősségi kormányrendelet) először vezet be Romániában különadót pénzintézetek számára. A sajtóban csak – kissé anakronisztikusan – kapzsisági adónak nevezett sarc a döntés óta is a közbeszéd fontos témája. Mint ismeretes, az intézkedés értelmében, a kormány „a hitelt törlesztő lakosok és vállalatok érdekeinek védelmében” a bankközi hitelkamatláb (ROBOR) két százaléka fölé emelkedése esetén adót vet ki a bankokra. Összeállításunkban a teljesség igénye nélkül igyekszünk bemutatni az eddig megjelent véleményeket, illetve a pénzpiacon bekövetkezett fejleményeket.
2019-01-23: Belföld - :

Kiterjesztették a búcsút (Pápai látogatás)

Június elsejére, Ferenc pápa csíksomlyói látogatásának napjára is kiterjeszti a csíksomlyói búcsút Jakubinyi György, a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye érseke – közölte honlapján az érsekség. Jakubinyi György hétfőn keltezett körlevelében kijelentette: a pápalátogatás napját is fogadalmi búcsúnak nyilvánítja, hogy ennek az eseménynek a zarándokai is eleget tehessenek az ősök fogadalmának. Emlékeztetett rá, hogy a pápalátogatás utáni szombaton, június 8-án tartják Csíksomlyón a szokásos pünkösdszombati fogadalmi búcsút.