Hírsaláta

2008. augusztus 19., kedd, Belföld

ERDŐTÜZEK. Megközelítőleg húsz hektár erdő vált a tűz martalékává a Kolozs megyei Hideghavason. A pénteken lángra lobbanó és a széljárás miatt gyorsan terjedő erdőtüzet több mint kétszáz tűzoltó, erdész és helyi lakos próbálta megfékezni, oltani, vasárnapig sikertelenül. Pénteken és szombaton a nagy kánikula miatt a Mehedinţi megyei Suşita községben és Temes megyében, Nagykövéres közelében, valamint a Retyezát-hegységben szintén erdőtűz pusztított. (Realitatea)

VENDÉGMUNKÁSOK ROMÁNIÁBAN. Rohamosan szaporodik a keletről Romániába beáramló munkaerő. A gazdasági előrejelzések szerint öt év múlva akár háromszázezer keleti vendégmunkás is dolgozhat országunkban. Ők elsősorban a nyugatra távozó munkaerőt fogják pótolni, és főleg Kínából, Bangladesből, Moldova Köztársaságból, Ukrajnából jönnek majd. A vendégmunkásokat az építő- és textilipar, valamint a kereskedelem foglalkoztatja majd. A bevándorlók a jobb kereseti lehetőség reményében vállalnak munkát Romániában: a textiliparban az átlag nettó fizetés 300 euró, ez ötszöröse egy bangladesi fizetésnek. A román munkaerőpiac jelenleg csaknem százezres hiánnyal küzd.

NEM ÉPÍT A BECHTEL. Négy év alatt Romániában csupán 53 kilométer autópálya épült meg. Vosganian gazdasági miniszter elmarasztalta a Bechtel céget, amelyet az erdélyi autópálya építésével bíztak meg. A miniszter azt nyilatkozta, hogy bár a kormány átutalta a kért pénzösszegeket, egyetlen kilométer autópálya sem készült el. A Bechtel cég 2003-ban pénzhiány miatt panaszkodott, aztán újratárgyalták a szerződést, az átadási határidőt módosították, és a cég az első 25 kilométer megépítésére megkapta a 400 millió eurót. Mindennek eredménye: egyetlen leaszfaltozott kilométer, és magyarázat sincs. Az európai statisztikák azt mutatják, hogy Romániában ezer négyzetkilométerre egy kilométer autópálya jut. Az európai átlag ugyanennyi területre húsz kilométer. A hatóságoknak legalább 4000 kilométer autópályát kellene építeniük, hogy elérjék Franciaország, Spanyolország és Dánia szintjét. (Realitatea)

EGYRE KELENDŐBBEK A LUXUSCIKKEK. Bár a kelet-közép-európai térségben Románia még mindig csupán a negyedik helyen áll a luxuskategóriába sorolt ruhák és kiegészítők eladásának terén, igen nagy lépésben közelítünk a tőlünk nyugatabbra kialakult trendek felé. Sőt, állítják a szakemberek, miközben a többi európai ország piacáról kereslet hiányában kezdenek kivonulni a luxusmárkák gyártói, addig az idei év első felében az eladások Romániában megkétszereződtek a tavalyi év hasonló periódusához viszonyítva. (Krónika)

AZ RMDSZ TÁMOGATJA. Markó Béla szenátor, az RMDSZ elnöke az SZDP javaslatára utalva kijelentette, az RMDSZ támogatni fogja a társadalmi privilégiumok eltörlésére irányuló bármely kezdeményezést. Markó kijelentette, nem látta az SZDP módosító javaslatának tervezetét, hogy részletes véleményt mondhasson, de elviekben egyetért a privilégiumok eltörlésével. (Mediafax)

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4344
szavazógép
2008-08-19: Közélet - Kuti János:

Terveink, azok vannak! (A múlt hét)

Több szakértő is foglalkozott mostanában Sepsiszentgyörgy arculatának szeplőtlenítési kérdésével. Attól félek, ha sokan elolvassák a Krónika 156. számában (2008. aug. 14.) megjelent Vízgyűjtő a központban című cikket, egész más irányt vesz a város fejlődése. Mi lehetünk Közép-Európa Velencéje. Az olaszországi Velence és Észak Velencéje, Amszterdam után.
2008-08-19: Belföld - Ferencz Csaba:

Belföldi hírek

Nem kell alkotmányt módosítani
Emil Boc szerint Románia nem engedheti meg magának, hogy alkotmányt módosítson csupán az SZDP finnyáskodása miatt. ,,Arculatépítő eszköz, politikai petárda" az ellenzéki párt azon javaslata, hogy módosítsák az alkotmányt a magas rangú tisztségviselők immunitásának eltörlése érdekében, amelynek célja, hogy elvonja a közvélemény figyelmét a Năstase—Mitrea-botrányról — szögezte le a D-LP elnöke. ,,A legfontosabb, hogy az igazságszolgáltatás ne jusson a kezükre" — mondta Boc, aki szerint elegendő lenne a miniszteri felelősségről szóló törvény módosítása.