Belföldi hírek

2008. augusztus 19., kedd, Belföld
Nem kell alkotmányt módosítani

Emil Boc szerint Románia nem engedheti meg magának, hogy alkotmányt módosítson csupán az SZDP finnyáskodása miatt. ,,Arculatépítő eszköz, politikai petárda" az ellenzéki párt azon javaslata, hogy módosítsák az alkotmányt a magas rangú tisztségviselők immunitásának eltörlése érdekében, amelynek célja, hogy elvonja a közvélemény figyelmét a Năstase—Mitrea-botrányról — szögezte le a D-LP elnöke. ,,A legfontosabb, hogy az igazságszolgáltatás ne jusson a kezükre" — mondta Boc, aki szerint elegendő lenne a miniszteri felelősségről szóló törvény módosítása.

* Mircea Geoană SZDP-elnök vasárnap tartott sajtótájékoztatóján jelentette be, a parlamenti ülésszak elején pártja benyújt egy alkotmánymódosító javaslatot, amely törölné az alaptörvényből az államelnök, a kormány és a parlament tagjainak sérthetetlenségét. Geoană hangsúlyozta, a képviselők és a szenátorok egynegyedének kellene a módosítás mellett szavaznia, ehhez pártjának megvan a szükséges számú parlamenti képviselője.

Kemény bírálat az EB-nek

A szenátus elnöke tegnapi sajtótájékoztatóan bírálta az Európai Bizottságot (EB) romániai jelentése miatt. Nicolae Văcăroiut meglepték a Románia parlamentjével kapcsolatos EB-kritikák, és haragszik ezek miatt. ,,Ez az első alkalom, amikor az EB megengedi magának, hogy egy nemzeti parlamentet támadjon anélkül, hogy előtte kikérte volna annak véleményét" — mondta Văcăroiu. A bírálat nem igazságos, mivel a szenátushoz eljutott három dosszié — Paul Păcuraru szenátor és Codruţ Şereş szenátor iratcsomói — több ezer oldalt tartalmaz, és részletes tanulmányozást követel. ,,Két, két és fél hónap állt a rendelkezésünkre, bár a dossziék tanulmányozására három évre is szükség lenne" — érvelt a szenátus elnöke. A július 13-án bemutatott EB-jelentés elismerte a Korrupcióellenes Ügyészség erőfeszítéseit, és elmarasztalta a parlamentet, amiért gátolja a vezető politikusok korrupciós ügyeinek vizsgálatát. Nicolae Văcăroiu egyébként bejelentette, Paul Păcuraru és Codruţ Şereş ügyében a szenátus augusztus 25—28. között tart rendkívüli ülést. A határozatot a szenátus állandó bizottsága hozta, ahol Şerban Mihăilescu szenátor ügyében újabb bűnvádi eljárás kérését is megvitatták. A jogi bizottság múlt héten titkos szavazás után eldöntötte, javasolni fogja a plénumnak a bűnvádi eljárás kérésének jóváhagyását a Păcuraru—Şereş-ügyben.

Győzelemre készülnek

Bár egyértelműen erre törekszik, ha a Demokrata-Liberális Párt (D-LP) mégsem tud egymagában kormányt alakítani az őszi választások után, akkor vagy kisebbségi kormányt alakít, vagy szövetkezik az RMDSZ-szel, esetleg a Nemzeti Liberális Párttal (NLP), de Călin Popescu Tăriceanu nélkül — szögezte le a párt elnöke tegnap. Emil Boc azonban kizárja az SZDP-vel való koalíció lehetőségét. Ugyanakkor nyilvánosságra került, hogy Mona Muscă, a korábban besúgási botrányba keveredett és emiatt a politikai életből visszavonult liberális szenátor a D-LP Neamţ megyei szervezetének listáján jelöltnek jelentkezett.

Növekvő adósság

Tizenhat és fél százalékkal nőtt az ország külső adóssága: az első félév végén 44,794 milliárd euró volt a közepes és hosszú lejáratú tartozás, egy évvel korábban 38,423 milliárdnál tartott — jelentette a Román Nemzeti Bank. Ezen belül a külföldi közvetlen közadósság 4 százalékkal 8,518 milliárd euróra nőtt, a köz- és magánintézmények állami garanciával fedezett külföldi tartozása 9,4 százalékkal 1,88 milliárd euróra csökkent, az állami garanciával nem fedezett küladósság — lényegében a magángazdaság külföldi tartozása — 14 százalékkal 28,454 milliárd euróra emelkedett. Egy főre vetítve a román küladósság mértéke a tavalyi év végi 1853 euróról július végére 2240 euróra nőtt. Ez az érték a 2000-ben mért fejenkénti 555 eurós szinthez bő négyszereződést jelent.

Tovább árad a Prut

Szerda délutánig fenntartják a narancssárga jelzésű árvízriadót a Pruton, Drânceni és a folyó Dunába ömlése közötti szakaszon, ellenben megszüntették a korábban kiadott sárga jelzésű árvízriadót Iaşi megyében.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4439
szavazógép
2008-08-19: Belföld - x:

Hírsaláta

ERDŐTÜZEK. Megközelítőleg húsz hektár erdő vált a tűz martalékává a Kolozs megyei Hideghavason. A pénteken lángra lobbanó és a széljárás miatt gyorsan terjedő erdőtüzet több mint kétszáz tűzoltó, erdész és helyi lakos próbálta megfékezni, oltani, vasárnapig sikertelenül. Pénteken és szombaton a nagy kánikula miatt a Mehedinţi megyei Suşita községben és Temes megyében, Nagykövéres közelében, valamint a Retyezát-hegységben szintén erdőtűz pusztított. (Realitatea)
2008-08-19: Közélet - Fekete Réka:

Toleranciatábor Bikfalván

Különbözőségek és hasonlóságok egymás kultúrájában, előítéletek és elfogadás, a nyelvi ismeretek bővítése, kommunikációfejlesztés — íme néhány téma és célkitűzés, melynek mentén toleranciatábort tartott múlt héten a sepsiszentgyörgyi Europe Direct Információs Központ a bikfalvi Téglás Panzióban.