Marosvásárhelyi orvosképzésTöbb száz diák tüntetett az új vizsgarendszer ellen

2019. január 28., hétfő, Belföld

A Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológai Egyetem közel háromszáz diákja tiltakozott pénteken este az egyetemen bevezetett új vizsgarend ellen. A közösségi hálón szerveződött tüntetésen a magyar diákok mellett az egyetem angol és román szakán tanulók közül is többen részt vettek.

  • Forrás: nepujsag.ro
    Forrás: nepujsag.ro

Márton László, a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség elnöke szombaton az MTI-nek elmondta: a hétfőn kezdődött vizsgaidőszak előtt két héttel olyan szabályozást vezettek be az egyetemen, amely szerint azonos tételek és pontozás alapján kell az egyetem román, magyar és angol szakán is megtartani a vizsgákat. A szabályozást a magyar tagozat képviselőinek távollétében fogadta el az egyetem szenátusa. Szabó Béla, a magyar tagozat vezetője korábban diszkriminatívnak nevezte a vizsgarendszert. Hozzátette: ha a magyar oktatók a román kollégáik által készített vizsgatételeket fordítják magyarra, másodrendű szerepbe kényszerülnek, ha viszont a tételek felét ők készítik el, akkor többletmunkát kell végezniük, hiszen a román tételeket magyarra, a magyarokat pedig románra kell fordítaniuk. A román tanárok ugyanis, a magyar nyelvet nem ismervén, nem tudják ezt a feladatot elvégezni.

A Népújság szombati számában közölt összeállítás Nagy Előd rektorhelyettest idézte, aki szerint a magyar oktatók többsége aláírásával nyomatékosította, hogy nem fogadja el ezt a vizsgáztatási módot, és hasonló nehézségi fokban, hasonló stílusban, hasonló pontozás szerint, de önállóan megalkotott tételek alapján kéri számon a tananyagot. A lap összeállítása szerint a közös vizsgarendszer azért is problémás, mert kötelezi a közös bibliográfia használatát, és kizárja az oktatásból a román nyelven nem elérhető magyar nyelvű szakkönyveket.

Leonard Azamfirei rektor korábban az MTI-vel azt közölte, hogy az egyetem vezetése ma délután tárgyal a magyar tagozat képviselőivel a magyar nyelvű képzés gondjairól. A MOGYE tavaly egyesült a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetemmel, és a fúzió által létrejött a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológai Egyetem. A magyar tagozat tavaly szeptemberben arról döntött, hogy a magyar vezetők mindaddig nem töltik be tisztségeiket, amíg nem születik a magyar nyelvű oktatás jövőjét hosszú távon biztosító, megnyugtató döntés. Távolmaradásukkal az ellen tiltakoztak, hogy álláspontjukat rendszeresen figyelmen kívül hagyta az egyetem vezetése.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 161
szavazógép
2019-01-28: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Szétmállik a vasút is

Románia centenáriumi évében (legalábbis abban, amelyet a köztudat így tart számon, noha a történészek egy része – köztük a szakmán kívül is elismerésnek örvendő Lucian Boia – az úgynevezett „kis” egyesüléstől, azaz 1859-től számolja a román állam létrejöttét) összesen hatévnyi késést halmoztak fel a vonatok, átlagsebességük pedig – ha ugyan a 21. században lehet egy óránként 30–40 kilométeres távot leküzdő gépesített közlekedési eszköz esetében sebességet emlegetni – inkább a „nagy” egyesülés korához közelít. Rosszkedvünkben azt is mondhatnánk, hogy száz éve semmi nem fejlődött a román vasutak háza táján.
2019-01-28: Közélet - Bokor Gábor:

Új kiállítás a Csángó Néprajzi Múzeumban (Zabola)

Új kiállítás látható a zabolai Csángó Néprajzi Múzeumban. A Samanisztikus hagyományok moldvai csángó falvakban? című tárlat tegnapi megnyitóján a kiállítási anyag mellett a jelenlévők megismerhették a Medvék, hejgetők, urálók című katalógust, valamint az anyag gyűjtése során készült kisfilmet is levetítették – mindkét alkotás Kinda István muzeológus, néprajzkutató közreműködésével készült. A kiállítás megnyitóján rövid műsorral léptek fel csángó hagyományőrzők.