Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Elkerülhetők a büntetések

2019. január 29., kedd, Gazdakör

A kézdivásárhelyi közlekedési rendőrök hálóján akadt fenn az elmúlt hétvégén egy illegális állatkereskedést folytató Vrancea megyei férfi. A nyújtódi közúti ellenőrzés során autójában 37 darab, 840 kilogramm összsúlyú süldőt találtak, az állategészségügyi igazgazgatóság vizsgálata során már a helyszínen kiderült: nem tudja okmányokkal bizonyítani az állatok eredetét, a járműve nincs engedélyezve élő állatok szállítására.

  • Faluszéleken csak bekerített karámban nevelhetők sertések
    Faluszéleken csak bekerített karámban nevelhetők sertések

A sertséspestis terjesztésének veszélye miatt az állatokat elkobozták, majd állatorvosi felügyelet mellett levágták, a tetemeket krematóriumban semmisítették meg. Az állatok elvesztése mellett a férfit 7200 lejes bírsággal sújtották, a tetemek megsemmisítésével járó költségeket is ki kell fizetnie – tudtuk meg dr. Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvos beszámolójából.

Az ügynek ezzel nincs vége, további vizsgálatokat folytat az állategészségügyi igazgatóság, az eddigi adatok szerint a süldők több kereskedő kezén mentek át, ezek a személyek – akárcsak a malacok eredeti tulajdonosai sem – sem tartották be az állatok mozgására, illetve szállítására vonatkozó előírásokat. A sertéspestis országos jelenléte okán (Háromszékkel szomszédos megyékben, Vranceában és Buzăuban is vannak gócpontok) szigorúan ellenőrzik az állatok gazdaságok közötti mozgására és szállítására vonatkozó előírások betartását – a kötelező tudnivalókról dr. Sikót kérdeztük.

– Az állatok szállítása csak az állatorvosok által kiállított, úgynevezett F2-es nyomtatvány alapján történhet – ez feltételezi, hogy az illető állatok fülszámozva vannak, szerepelnek az országos nyilvántartásban. Ha egy ellenőrzés során fülszám nélküli állatokat találnak egy gazdaságban, vagy a nyilvántartásban szereplő állatok hiányoznak a gazdaságból, a gazdát 1200 lejes bírsággal sújthatják, megismétlődő kihágás esetén az állatok elkobzására is sor kerülhet – hangsúlyozta dr. Sikó.

Az élő állatok szállítása csak engedélyezett járművekkel történhet. Ezek engedélyeztetése, bejegyzése az állategészségügyi igazgatóságon kérhető. Az engedélyeztetés alól kivételt képez, ha a gazda saját járművével (az autó forgalmi engedélyében tulajdonosként szerepel) saját állatait (ezek a nevén szerepelnek a nyilvántartásban) 50 kilométeres körzetben szállítja, ebben az esetben nem kötelező engedélyeztetni a járművet. Más esetben, 65 kilométernél rövidebb távon regisztrált járművekkel szállíthatók az élő állatok – ezzel a lehetőséggel csak jogi személyek élhetnek. Feltétel, hogy a jármű forgalmijában szerepeljen a haszonjármű bejegyzés, az autó felszerelése legyen megfelelő állatok szállítására – legyen elegendő felület, lekötési lehetőség stb.

65 kilométer feletti távon – amely megtehető 8 órán belül vagy ennél hosszabb időszak alatt, utóbbi eset már nemzetközi szállításnak minősül – a járművek vezetőjének vagy a szállítmányt kísérő személynek szakképesítéssel kell rendelkeznie, a járművet további felszereltséggel kell ellátni, szabályos időközökben megállást kell beiktatni az állatok etetésére, itatására. Ha az állatok szállítása egyik megyéből a másikba történik, jóváhagyást kell kérni mindkét megye állategészségügyi hivatalánál, be kell jelenteni a szállítmány indulási pontját, az útvonalat, az érkezés helyét is.

A közhitben megragadt téves információkkal ellentétben a sertéspestis sújtotta megyékből származó, azonnali vágásra szánt sertések (a célpont egy vágóhíd kell legyen) is szállíthatók, de csak akkor, ha az állatok származási helye (tenyészet, farm, gazdaság) mentes a fertőzéstől és betartják a szállításra vonatkozó szabályokat – mondta dr. Sikó.

Fontos, hogy a gazdaságokban napirenden legyenek az állatok nyilvántartásával. Ha állat születik, a gazdák határidőn belül fülszámoztassák (sertések esetében ez legtöbb 30 nap, ha korábban eladják a malacokat, akkor is kérni kell a fülszámozást), az eladást, családi fogyasztásra szánt vágást, elhullást pedig minden esetben jelentsék az állatorvosnak, hogy megtehessék a hivatalos bejegyzéseket – emelte ki a főállatorvos. Dr. Sikó azt is elmondta, hogy hamarosan kezdődnek az állatlétszámot, nyilvántartásokat célzó ellenőrzések, főként a sertéstenyésztők számíthatnak az állatorvosok látogatására.  

Rossz hírt is kaptunk az igazgatóságtól: az esztenákon, nyári táborokban továbbra sem engedélyezett a sertések tartása. A faluszéleken, erdők közelében nevelt sertéseket pedig kötelezően bekerített karámban kell tartani, hogy azok ne kerülhessenek kapcsolatba farmon kívüli állatokkal, főként vaddisznókkal.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 32
szavazógép
2019-01-29: Nemzet-nemzetiség - :

Csáky Zoltán: Nyomomban kék farkasok / 5. (Besúgók, ügynökök, informátorok. A „Costică” 2215. számú megfigyelési követési dosszié titkai)

1986. 09. 19. napján 8.40 órakor „Costică” célszemély eljött otthonról egy barna és egy fekete aktatáskával kezében, majd gépkocsijához ment, amellyel a V. Babeș utcán parkolt. Miután beszállt a kocsiba, „Costică” célszemély elment a Május 1. bulvárig, és megállt a cukrászda mellett. Majd kiszállt a kocsiból, a célszemély bement a cukrászdába, és ott ült 8.50-ig, majd kijött onnan egy kb. 35–40 éves, közepes magasságú, gesztenyebarna egyénnel, aki sötétszürke ruhát viselt. A kocsihoz mentek… (a további szöveg vagy olvashatatlan, vagy át van húzva – ford. megj.)
2019-01-29: Gazdakör - Bokor Gábor:

Támogatás fokhagymatermelőknek

A korábbi években nagy sikernek örvendő „paradicsom-program” sikerén felbuzdulva a mezőgazdasági minisztérium a fokhagyma termesztését támogató program indítását jelentette be. A támogatás értéke 1000 euró lesz hektáronként.