Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Támogatás fokhagymatermelőknek

2019. január 29., kedd, Gazdakör

A korábbi években nagy sikernek örvendő „paradicsom-program” sikerén felbuzdulva a mezőgazdasági minisztérium a fokhagyma termesztését támogató program indítását jelentette be. A támogatás értéke 1000 euró lesz hektáronként. 

A programban részt venni kívánó gazdák a megyei mezőgazdasági igazgatóságoknál iktathatják támogatási kérelmeiket, a határidő május 15-e. Azok a termelők számíthatnak a támogatásra, akik legkevesebb 3000 négyzetméteren termelnek fokhagymát és egy hektárról legkevesebb 5000 kilogramm fokhagymát értékesítenek hivatalos formák között.
A háromszéki gazdák máris érdeklődnek a program iránt, minden jel arra mutat, hogy sokan fognak élni a lehetőséggel – mondta el érdeklődésünkre Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője. Kovászna megye talaj- és klimatikus körülményei megfelelnek a fokhagyma termesztési követelményeinek. Pillanatnyilag nincsenek nagybani fokhagymatermelők Háromszéken, de korábban ezt a kultúrát is jegyezték a megyében – mondta az igazgató. A fokhagyma termesztési technológiája nem követel nagy anyagi befektetést, a munkafolyamat egészében gépesíthető. A nagybani hagymatermelők különösebb erőfeszítés nélkül állhatnak át a fokhagyma termelésére – értékelte Könczei.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 231
szavazógép
2019-01-29: Gazdakör - Bokor Gábor:

Elkerülhetők a büntetések

A kézdivásárhelyi közlekedési rendőrök hálóján akadt fenn az elmúlt hétvégén egy illegális állatkereskedést folytató Vrancea megyei férfi. A nyújtódi közúti ellenőrzés során autójában 37 darab, 840 kilogramm összsúlyú süldőt találtak, az állategészségügyi igazgazgatóság vizsgálata során már a helyszínen kiderült: nem tudja okmányokkal bizonyítani az állatok eredetét, a járműve nincs engedélyezve élő állatok szállítására.
2019-01-29: Gazdakör - Bokor Gábor:

Előadások gyümölcsfeldolgozásról

Gyümölcsfeldolgozási témakörrel szervez előadásokat a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete. Az eseményre Hargita, Maros és Kovászna megyében is sor kerül. A háromszéki fórum helyszíne Árkos, az Európai Tanulmányok Központja, a rendezvény február 5-én, kedden 9.30 órakor kezdődik.