Hírlugas

2008. augusztus 19., kedd, Gazdakör
Újabb mezőgazdasági összeírás

A képviselőház elfogadta és törvénybe foglalta a szakminiszter előterjesztését, így év végén, december 2. és jövő év január 31. között országszerte általános mezőgazdasági összeírást tartanak. Az új statisztikai adatokat az unió mezőgazdasági bizottsága is szorgalmazza. A számbavétel ugyanakkor fontos az új ágazati nemzeti fejlesztési stratégiák kidolgozásánál és az unió agrárpolitikájának esedékes változtatásához. Minden egyes gazdaságot számba vesznek, függetlenül a tulajdoni és szerkezeti formától. Az összeírók a gazdálkodási formát, a terület nagyságát, a megművelt terület nagyságát, a kultúraszerkezetet, az öntözési lehetőséget, az állatlétszámot, a mezőgazdasági gépek és felszerelések számát és milyenségét, a mezőgazdasági épületek és istállók, a mezőgazdaságban foglakozó személyek számát jegyzik fel. A szervezésért és a lebonyolításért a szakminisztérium, az Országos Statisztikai Hivatal és a közigazgatási minisztérium felel. Megyeszinten szükséges a prefektus hatáskörébe tartozó bizottságok, valamint minden egyes község szintjén a helyi bizottságok megalakítása. Rövidesen elkészülnek a kérdőívek. A törvény értelmében a pontos és teljes adatok szolgáltatása mindenki számára kötelező, ezeket bizalmasan kezelik, és csak statisztikai célokra szabad felhasználni.

Incze Péter, MSZH

Szakmai folyóirat

A megyei mezőgazdasági szaktanácsadók rövidesen megjelentetik hiánypótlónak szánt kiadványukat. Az elképzelés szerint a havonta megjelenő, ingyen terjesztett ismertető külön magyar és román nyelven jelenik meg. Motika András intézményvezető a lap tartalmáról elmondta, az újszerű termesztéstechnológiai leírásokra, pályázati lehetőségekre, hivatalos közleményekre, a mezőgazdasági törvénykezés és a támogatási formák bemutatására fektetik a fő hangsúlyt, de helyet kap benne a kiemelkedő gazdák riportszerű bemutatása is. Ezenkívül reklámhelyet szeretnének biztosítani a fő vetőmag- és vegyszerforgalmazó cégeknek, a koncentrálttakarmány-árusoknak és gépforgalmazóknak. A szerkesztés és nyomtatás költségeit jórészt az Országos Szaktanácsadói Ügynökség állja, de a megyei tanácsadók a helyi támogatók segítségére is számítanak. (I. P.)

Több pénz öntözésre

A szakminiszter a napokban megjelent 486-os rendelete értelmében nő a hektáronként öntözésre szánt támogatás. Az új rendelet szerint a szépmezői zónában gazdálkodók hektáronként 700 lejt igényelhetnek. (Incze)

Új földesurak

A hazai 9,4 millió hektár szántóterület közel négy százalékát félszáz, a mezőgazdaságban is érdekelt üzletember birtokolja, a területek piaci értéke eléri az egymilliárd eurót. A kifizetési ügynökség adatai szerint tíz ilyen ,,földes úr" több mint tízezer hektárral rendelkezik, további negyven által birtokolt szántóterület 4000—10 000 hektár közé tehető. A birtokosok között sok a nagy, ráadásul külföldi tőkeerővel rendelkező cég, elsősorban a Bánságban, ahol olasz, portugál és német tőke van jelen. Erdély többi részén a magyar tőke is jelentős mértékben jelen van a mezőgazdasági vállalkozásokban. A legnagyobb játékos azonban Culiţă Tărâţă, a Brăilai Nagysziget ,,bojárja", aki 2007-ben cége révén több mint 55 000 hektárra kapott uniós támogatást. Uniós támogatást egyébként a szántóterület mintegy kétharmadára utaltak ki, összesen 2,5 millió hektár szántóra vagy nem kértek, vagy nem jogosultak uniós támogatásra a gazdák.

Pangó gabonapiac

Még pang a gabonapiac Magyarországon, egyelőre csak a malmok vesznek búzát készleteik feltöltésére 38 000—42 000 forintért tonnánként, általában azonban negyvenezer forintnál nem adnak többet az étkezési búzáért a piacon. Kivitelre már 38 000 forintért is kínálják a gabonát, de ennyiért nem akad vevő a magyar búzára, hiszen a környező országokban is jó volt az idei gabonatermés, ezért itt nincs kereslet a magyar búzára. Magyarországon idén mintegy 2,5—3,0 millió tonna gabona kivitelével lehet számolni. Ebből mintegy 60—70 százalék körüli lehet az étkezési minőségű. A gabonaexportot jelentősen befolyásolhatja még az is, hogy Magyarországon előreláthatólag 9—10 millió tonna kukoricatermésre lehet számítani a szakértők szerint.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1775
szavazógép
2008-08-19: Gazdakör - x:

Fogytán a kvóta (Gázolaj-támogatás)

A mezőgazdaságban felhasználandó gázolaj költségeinek csökkentésére jelenleg kétfajta támogatást is igénybe vehetnek a termelők. A márciusban kiadott szakminiszteri rendelet szerint a literenkénti egylejes gázolaj-támogatás, akárcsak a tavaszi, az őszi vetésekre is jár. Ugyanakkor a múlt héten a kifizetési ügynökség nyilvántartásában levő terület nagyságának függvé­nyében egy bizonyos mennyiségre az állam elengedi a luxusadó egy részének a kifizetését.
2008-08-19: Sport - Áros Károly:

A tizedik versenynap (Peking, 2008)

Elgondolkoztató az első hét gyenge magyar szereplése. Mi lehet az oka? Nekünk innen, távolból nehéz még megsaccolni is. Lássuk, mit mondanak ― első reagálásként ― a bennfentesek.