Peking, 2008A tizedik versenynap

2008. augusztus 19., kedd, Sport

Elgondolkoztató az első hét gyenge magyar szereplése. Mi lehet az oka? Nekünk innen, távolból nehéz még megsaccolni is. Lássuk, mit mondanak ― első reagálásként ― a bennfentesek.

― Nincs magyar sportirányítás, ugyanis akik tizenkét éve ezzel foglalkoznak, nem értenek hozzá, a politika pedig egy utazási iroda szintjére fokozta le a Magyar Olimpiai Bizottságot ― állítja Kovács Tamás, a MOB sportigazgatója, a vívók volt szövetségi kapitánya. Hozzátette: rossz a sporttörvény, míg a nemzeti sportstratégia, amely ötpárti támogatást élvez ugyan, de nincs mögötte pénz, szerinte semmit sem ér. Az egész világ mindent belead abba, hogy az olimpián a legjobb eredményt hozza. A miniszterelnök hiába szeretne aranyérmeket látni, ha az ő döntése nyomán szűnt meg a magyar sportirányítás, amelyet először sporthivatalra, majd szakállamtitkárságra fokoztak le ― így Kovács. Szerinte az álprofizmus jele, hogy az utolsó pillanatban kapnak támogatást az olimpiai sportágak, különösen annak fényében, hogy az olimpiai felkészülés hat-nyolc év.

A sport lehetetlen helyzetére utalva példaként említette, hogy míg a kisebb sportágak éhhalállal küzdenek, a kiemelt sportágaknak is komoly gondjaik vannak. Amatőr feltételek között próbáljuk meg kihasználni a tehetségeinket, miközben az edzőink elhagyják az országot, és külföldön készítik fel a legnagyobb ellenfeleinket ― mondta. Kovács Tamás szerint a kormánynak fel kell ismernie, mekkora a magyar sport húzóereje: ,,nemcsak arról van szó, hogy aranyérmeket gyűjtünk, hanem arról is, hogy az olimpikonjaink egy egész generációnak a példaképei, és egy egész országot megmozgatnak".

Tanulságos lehet Kovászna megyére, Sepsiszentgyörgyre is. Kérdés, hogy mennyire fogékonyak politikusaink.

A női triatlonisták ébresztettek. Közöttük volt Szabó Zita, de nem mint esélyes. S ezt menet közben igazolta is. A középmezőnyben úszva, kerekezve és futva ő is csak a végén tudta meg, hogy ki lett a győztes. Mi a világ- és Európa-bajnok portugál Fernandest vártuk elsőként a célba, de nem ő érkezett, hanem az egykori világbajnoki ezüstérmes ausztrál Snowsill. Szabó Zita a 38.

Női triatlon:

1. és olimpiai bajnok EMMA SNOWSILL (ausztrál)1:58:27,66 óra

2. Vanessa Fernandes (portugál) 1:59:34,63

3. Emma Moffalt (ausztrál) 1:59:55, 84.

Mindenki a triatlonistákra figyelt, s közben befutottak utolsó futamukról a 470-es hajóosztály versenyzői. Ausztrál győztest köszöntöttek mind a férfi, mind a női mezőnyben.

Férfi 470-es hajóosztály:

1. AUSZTRÁLIA 44 ― Nathan Wilmot, Malcolm Page

2. Nagy-Britannia 75 ― Nick Rogers, Joe Glanfield

3. Franciaorszég 78 ― Nicholas Charbounier, Olivier Bausset.

Női 470-es hajóosztály:

1. és olimpiai bajnok AUSZTRÁLIA 43 ― Elise Rechichi, Tessa Parkinson

2. Hollandia 53 ― Marcelien König, Lobke Berhhout

3. Brazília 60 ― Fernanda Oliveira, Isabel Swan.

A pályakerekesek otthonában, a Velodrome-ban erősödött a napok óta tartó brit aranyeső. Legújabban a férfiak csapat üldözőversenyén a brit négyes diadalát — a dánok felett — jegyezhettük, méghozzá világcsúccsal. Korábban a harmadik helyért menő kisdöntőben az óceániaiak küzdöttek, a győzelmet, s ezzel a bronzot Új-Zéland szerezte meg. A nők pontversenyén holland siker született.

Kerékpár, férfi csapat üldözőverseny:

1. és olimpiai bajnok NAGY-BRITANNIA 3:53,314 — vcs. — E. Clancy, P. Manning, G. Thomas, B. Wiggins

2. Dánia — M. Mörköv, C. Jörgensen, J. E. Madsen, A. Rasmussen

3. Új-Zéland — S. Bewley, H. Roulston, M. Ryan, J. Sergent.

Női pontverseny:

1. és olimpiai bajnok MARIANNE VOS (holland) 30 p.

2. Joanka Gonzales (kubai) 18

3. Leire Olaberria (spanyol) 13.

Éremért mentek a román tornászok a tornacsarnokba. Stănescu (gyűrű), Nistor (felemás korlát), Koczi és Drăgulescu (ugrás) — bármelyikük dobogóra állhat, sőt, Nistor és Drăgulescu akár aranyért is. Csalódni kellett. Először Stănescu szállt el, aztán Nistor, és úgy, hogy még pontot se szerzett. Koczin volt a sor, az első ugrás kísérlete végén esett, s ezzel elszállt az éremszerzési reménye. Drăgulescu csodálatos első kísérlete 16.800 pontot ért, ennyit senki sem kapott gyakorlatára, aztán jött a második ugrása, ezt, sajnos, hason fekve zárta. Neki sem jut érem, de legalább pontokat szerez. A kínaiak két aranyérmet vittek, a lengyelek világ- és Európa-bajnoka, Blanik Leszek pedig az ugrást nyerte meg.

Torna, szerenkénti döntők, gyűrű:

1. és olimpiai bajnok CSEN JI-BING (kínai) 16.600

2. Jang vej (kínai) 16.425

3. Olekszandr Vorobjov (ukrán) 16.325

7. Robert Stănescu (román) 15.825.

Felemás korlát:

1. és olimpiai bajnok HE KE-HSZIN (kínai) 16.725

2. Nastia Liukin (amerikai) 16.725

3. Jang Ji-ling (kínai) 16.650

7. Steliana Nistor (román) 15.675.

Férfi ugrás:

1. és olimpiai bajnok LESZEK BLANIK (lengyel) 16.537

2. Thomas Bouhaj (francia) 16.537

3. Anton Golosutskov (orosz) 16.475

4. Marian Drăgulescu (román) 16.225

7. Koczi Flavius (román) 15.925.

Gumiasztal, nők:

1. és olimpiai bajnok HO VEN-NA (kínai)

2. Karen Cockburn (kanadai)

3. Ekaterina Kilko (üzbég).

A lovasok díjugrató csapatversenyéről meglepő hír érkezett: kettős tengerentúli győzelem született, a nagy hagyománnyal rendelkező országok, németek, hollandok, olaszok, svájciak, brazilok... leszorultak a dobogóról.

Díjugratás, csapat:

1. és olimpiai bajnok EGYESÜLT ÁLLAMOK — M. Ward, L. Krant, W. Simpson, B. Madden

2. Kanada — M. Cone, J. Henselwood, E. Lamaze, J. Millar

3. Norvégia — S. Endresen, M. Djupvik, G. Gulliksen, T. Hansen.

Ha asztalitenisz, akkor kínai győzelem... Még akkor is, ha egy nagyon kemény német csapat igyekszik megcáfolni a megcáfolhatatlant. A döntő eredménye: Kína—Németország 3—0.

Asztalitenisz, férfi csapat:

1. és olimpiai bajnok KÍNA — Vang Hao, Man Lin, Vang Li-csin

2. Németország — Dmitrij Ovtcharov, Timo Boll, Christian Süss

3. Dél-Korea — Oh Szang Eun, Riju Szeng Min, Jon Je Jung.

Súlyemelés, 120 kg:

1. és olimpiai bajnok ANDREJ ARAMNAN (fehérorosz) 430 (200—230), mindhárom világcsúcs

2. Dmitrij Klokov (orosz) 423 (193, 230)

3. Dmitrij Lapikov (orosz) 420 (190, 230)

A románokat utolérte a ,,magyar betegség"? Lehet, hogy nem tévedünk, hiszen a Madárfé­szek női diszkoszvető döntőjén az éremesélyes Nicoleta Grasu mélyen tudása alatt szerepelt, a 60 métert sem tudta megközelíteni. A győzelmet egy amerikai lány szerezte meg 65 méter alatti teljesítménnyel. Nem vitás, a női diszkoszvetés színvonaláról jót mondani nem lehet. És nem dicsekedhetnek a férfi távolugrók vagy a 3000 m akadályfutók sem. Egy szám, a női rúdugrás kiemelkedett a Madárfészekből. A címvédő világ- és Európa-bajnok, világcsúcstartó (5,03 m-rel) Jelena Iszinbajeva ismételten bizonyította, a Michael Phelps szintjén szárnyal. Meglepő biztonsággal ugrotta át (harmadik próbálkozásra) az 5,05 métert, s ez új világrekord. Jelena még készült a világcsúcsdöntésre, amikor az amerikai atléták háziversenyt rendeztek a 400 méteres gátfutásban.

Női diszkoszvetés:

1. és olimpiai bajnok STEPHANIE BROWN TRAFTON (amerikai) 64,74 m

2. Yarelys Barrios (kubai) 63.64

3. Olena Antonova (ukrán) 62.59

12. Nicoleta Grasu (román) 58.63.

Férfi távolugrás:

1. és olimpiai bajnok IRVING SALADINO (panamai) 8,34 m

2. Kothso Mokoena (dél-afrikai) 8,24 m

3. Ibrahim Camejo (kubai) 8,20 m.

Férfi 3000 m akadály:

1. és olimpiai bajnok BRIMIN KIPROP KIPRUTO (kenyai) 8:10,34

2. Muhiedine Mekhisi Bennabua (francia) 8:10,49

3. Richard Kipkemboi Mateelong (kenyai) 8:11,01.

Női 800 m:

1. és olimpiai bajnok PAMELO JELIMO (kenyai)1:54,87

2. Janeth Busianei (kenyai) 1:56,07

3. Haszna Benhasszi (marokkói) 1:56,73.

Férfi 400 m gát:

1. és olimpiai bajnok ANGELO TAYLOR (amerikai) 47,25

2. Kerron Clement (amerikai) 47,98

3. Bershawn Jackson (amerikai) 48,06.

Női rúdugrás:

1. és olimpiai bajnok JELENA ISZINBAJEVA (orosz) 5,05 — vcs.

2. Jennifer Stucinsky (amerikai) 4,80

3. Szvetlana Feofanova (orosz) 4,75.

Labdajátékok

Női labdarúgás: elődöntő: Egyesült Államok—Japán 4—2, Brazília—Németország 4—1.

Férfi kézilabda: Franciaország—Lengyelország 30—30, Horvátország —Kína 32—22, Oroszország—Dél-Korea 29—22, Dánia—Németország 28—21.

Férfi vízilabda: Magyarország—Kanada 12—3, Spanyolország—Görögország 10—6, Montenegro—Ausztrália 5—5, Olaszország—Szerbia 13—12, Horvátország—Kína 16—4.

Olimpiai karikák

* Ha továbbra is így fut, a Marsra is eljut — így vélekedett Usain Boltról, a 100 méteres síkfutás olimpiai bajnokáról és világrekorderéről Eugene Cernan, ,,az utolsó ember a Holdon". Az amerikai űrhajós, aki az Apollo 17 űrhajó parancsnoka volt az 1972. decemberi, eddigi utolsó Hold-misszió idején, a pekingi olimpia egyik díszvendége. Cernant különösen lenyűgözte a jamaicai sprinter döbbenetes, 9.69 másodperces világcsúcsa.

* A kínai röplabdás lányok két mérkőzése hozta a pekingi olimpia első hetének hazai nézőcsúcsát. Az augusztus 11-i Kína—Kuba mérkőzést 372 millióan látták a CSM Media Research/TNS Sport piackutató cég felmérése szerint. A második helyezett szintén női röplabdameccs, a Kína—Lengyelország találkozó lett 356 millióval. A harmadik helyet viszont az 56 kilogrammos női súlyemelés döntője szerezte meg, amelynek győztese természetesen kínai volt Lung Csing-csuan személyében.

* Szervezett doppingolást gyanít a Görög Olimpiai Bizottság elnöke a mögött, hogy az utóbbi időben a versenyzőiknél elvégzett vizsgálatok közül nagyon sok pozitív eredménnyel végződött, és a kimutatott tiltott szerek jórészt azonosak. Tizenöt sportoló akadt fenn az ellenőrzésen, közülük tizenegy súlyemelő, három futó és egy úszó. Mindegyikük szervezetében a metiltrienolon nevű tiltott szteroidot találták.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1503
szavazógép
2008-08-19: Gazdakör - x:

Hírlugas

Újabb mezőgazdasági összeírás
A képviselőház elfogadta és törvénybe foglalta a szakminiszter előterjesztését, így év végén, december 2. és jövő év január 31. között országszerte általános mezőgazdasági összeírást tartanak. Az új statisztikai adatokat az unió mezőgazdasági bizottsága is szorgalmazza. A számbavétel ugyanakkor fontos az új ágazati nemzeti fejlesztési stratégiák kidolgozásánál és az unió agrárpolitikájának esedékes változtatásához. Minden egyes gazdaságot számba vesznek, függetlenül a tulajdoni és szerkezeti formától. Az összeírók a gazdálkodási formát, a terület nagyságát, a megművelt terület nagyságát, a kultúraszerkezetet, az öntözési lehetőséget, az állatlétszámot, a mezőgazdasági gépek és felszerelések számát és milyenségét, a mezőgazdasági épületek és istállók, a mezőgazdaságban foglakozó személyek számát jegyzik fel. A szervezésért és a lebonyolításért a szakminisztérium, az Országos Statisztikai Hivatal és a közigazgatási minisztérium felel. Megyeszinten szükséges a prefektus hatáskörébe tartozó bizottságok, valamint minden egyes község szintjén a helyi bizottságok megalakítása. Rövidesen elkészülnek a kérdőívek. A törvény értelmében a pontos és teljes adatok szolgáltatása mindenki számára kötelező, ezeket bizalmasan kezelik, és csak statisztikai célokra szabad felhasználni.
Incze Péter, MSZH
2008-08-20: Mi, hol, mikor? - x:

Mi, hol, mikor

Kiállítás
A kovásznai művelődési ház szervezésében holnap 17.30 órakor a városi képtárban Deák Ferenc tanár megnyitja a XVI. Incitato Nemzetközi Alkotó­tábor kiállítását, melynek témája: Ló a hadviselésben. Szaval Benedek Ildikó.