Mi, hol, mikor

2019. január 31., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A magyar társulat Egy zabigyerek kék háttér előtt történetet mesél (Molnár Ferenc Az üvegcipő című drámája alapján) című előadását ma és vasárnap 19 órától a nagyteremben láthatja a közönség. Írta és rendezte: Radu Afrim. Helyet igényelni, jegyet váltani a központi jegyirodában lehet, valamint az előadás napján egy órával a kezdés előtt.

VÁROSI SZÍNHÁZ. A kézdivásárhelyi magyar színház február 2-án, szombaton 19 órától Parti-Nagy Lajos Ibusár című előadását játssza a Vigadó Művelődési Ház nagytermében. A szabadelőadás jegyárai: 25 lej felnőtteknek, 20 lej diákoknak és nyugdíjasoknak.
W_ALL. Az M Studio, a Frenák Pál Társulat és a Trafó Kortárs Művészetek Háza koprodukció­jában készült W_all című előadást február 9-én, szombaton 19 órától lehet megtekinteni a Háromszék Táncstúdióban. A táncelőadást, melynek rendező-koreográfusa, a koncepció és szcenika megalkotója, Frenák Pál, az évadban utoljára lehet megnézni Sepsiszentgyörgyön. Az előadásra érvényesek a Tamási Áron Színház bérletei, jegyek a központi jegyirodában (telefon: 0267 312 104) és a www.biletmaster.ro oldalon kaphatók.

 

Zene
KAMARAZENE. Ma 19 órától interaktív kamarazene koncertre hívja a közönséget a nagyváradi Thurzó Zoltán zongoraművész Sepsiszentgyörgyön a Bástya-ház koncerttermébe (Olt utca 6. szám). A koncertsorozat következő témája: Örökségünk nyomában. Műsoron Beethoven-, Bach-, Liszt-, Grieg-, Schubert-, Chopin-, Strauss-, Bartók- és Erkel-zongoraművek. A jegy ára 10 lej. * Ugyanott pénteken 18 órától fuvola- és kamarazene-hangversenyre kerül sor. Fellépnek a brassói Transilvania Egyetem zenetagozatos diákjai: Péter Ervin, Cristian Elciu, Mircea Anghel, Burján Emőke, Hajdú Zsuzsa, Kakasi Nóra, Kozma Noémi, László Berta Bianca, Georgiana Dedu, Diana Cristea, Kovács Hunor, Elena Păunescu. Irányító tanár: dr. Filip Ignác. Zongorán kísér: dr. Liliana Iacobescu és dr. Mihaela Pavel.
A MOZSIKÁCSKA CSAPAT pénteken 17 órától Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében tartja második, Kalamajka lemezének bemutatóját.

 

Kiállítás
ROMA KÉPZŐMŰVÉSZEK KIÁLLÍTÁSA. Az Árkosi Kulturális Központ, a MUKKK Kulturális és Ifjúsági Egyesület és a Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja, Sepsiszentgyörgy szervezésében bemutatkozik a budapesti Kugler Art Szalon, a roma képzőművészek első generációja Emlékezés színes álmai címmel: Bada Márta, Balogh Balázs András, Dilinkó Gábor, Oláh Jolán, Oláh Mara, Orsós Teréz, Rácz­né Kalányos Gyöngyi, Szécsi Magda, Szentandrássy István. A jelenlévők részleteket láthatnak a Cigány-kép – Roma-kép című filmből; rendezők és kurátorok: Kőszegi Edit és Szuhay Péter. Megnyitó: ma 17 órakor az Árkosi Kulturális Központban (Sepsiszentgyörgy, Bástya-ház, Olt utca 6. szám).

 

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban: 16.30-tól Ralph lezúzza a netet – amerikai animációs családi film, 112 perc, román felirattal; 16.45-től Asterix: A varázsital titka – francia animációs családi film, 85 perc, magyarul beszélő; 18.30-tól The Upside – amerikai dráma, vígjáték, 127 perc, román felirattal; 18.45-től Instant család – amerikai családi vígjáték, 119 perc, magyarul beszélő; 21-től Dogman – Kutyák királya – olasz krimi-dráma, thriller, 102 perc, román felirattal és Pillangó – amerikai életrajzi dráma, 133 perc, román felirattal. Telefon: 0787 526 102, honlap: arta.cityplex.ro.

 

Hitvilág
ÖKUMENIKUS IMAHÉT. Kézdi­vásárhelyen szombatig naponta 18 órára az egyházpalota alagsorában várják az érdeklődőket. Ma Bartos Károly római katolikus plébános Szászfaluból; pénteken Vitus István református lelkipásztor Ajtonyból hirdeti az igét. m Rétyen az alkalmak a Gyülekezeti Házban lesznek 18 órától. Ma igét hirdet Gál Adél beosztott református lelkipásztor Szemerjáról; pénteken Könczei Katinka beosztott református lelkipásztor a Moldvai Missziótól.
SZENTSÉGIMÁDÁS. A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király Egyházközségben csütörtökönként 17 órától szentségimádást tartanak. Ma a plébánia ifjúsága fogja vezetni az imaórát. m A sepsiszentgyörgyi Szent Benedek Egyházköz­ség kis hittantermében ma 21 órától lesz a szentségimádás, ami 23 órakor szentmisével ér véget.
SZERETETVENDÉGSÉG. A sepsiszentgyörgyi unitárius nőszövetség szeretetvendégséget tart az egyház tanácstermében február 3-án 16 órától. Meghívott előadó: Forreiter Andrea, aki A hosszú élet titka címmel tart előadást.

 

Tánc
FELSZABADULT NÉHÁNY HELY a Háromszék Táncegyüttes pénteken 18 órától kezdődő Vágják az erdei utat... című előadására. Online jegyvásárlás a biletmaster.ro oldalon. 

 

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Ozsdolán február 2-án 8–17 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
VEZETÉKBŐVÍTÉS. Értesítik a lakosságot, hogy 2018 végére befejeződött a víz- és szennyvízvezetékek bővítése Kézdisárfalván és Kézdiszászfaluban. Így az említett helységek lakosai február 1-jétől letehetik a víz- és szennyvízhálózatra való csatlakozásra vonatkozó kéréseiket a Közüzemek Rt. kézdivásárhelyi székhelyén, a Budai Nagy Antal utca 1. szám alatt. Érdeklődni a 0267 364 454-es telefonszámon lehet.
SÉTATÚRA.  A Természetjárók Baráti Társasága sétatúrát szervez szombaton a Sepsiszentgyörgy környéki hegyekbe a következő útvonalon: Büdöskút–Marinka-puszta–Köves-oldal–Benedek-mező–Keresztény-tető (szalonnasütés)–Kálma-hegy–Szalamája–Kéni-puszta–Pacé–Büdöskút. Távolság: 15 km. Indulás: 9 órakor a szemerjai Büdöskúttól. Túravezető: György Ignác.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma 19 órától Ágó-gym – alakformáló fitnesz hölgyeknek. Telefon: 0722 233 774. facebook: @liveartdancestudio.
PONTOSÍTÁS. Keddi lapszámunkban a Gelencén folytatják a beruházásokat című írásunkban arról adtunk hírt, hogy a térrendezés után a Szent László-szobrot mostani helyéről, a templomtérről a községháza elé fogják költöztetni. Tegnap Cseh József polgármester pontosított: nem a Szent László-szoborról van szó, hanem egy Szent István-szoborról, amely  jelenleg a római katolikus plébánián található, azt fogják a községháza elé állítani.

 

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Grigore Bălan tábornok utca 1. szám alatti Richter II. (telefon: 0267 351 025, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a 22-es udvartéri Dona (0267 340 914) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

 

Megjelent
AZ ÖTVENEDIK NŐILEG, az er­délyi nők magazinjának januári témája: amikor a nő...otthon van, lázad, elsárkányosodik, szexel, nem nő, alkot, vezet, nevel, változik, segít. A címlapon Pásztor Anna, az Anna and The Barbies frontembere, valamint a székelyudvarhelyi Dénes Adél, a zenekar menedzsere; az izgalmas interjút a lányokkal Kosztolányi Kata készítette. Sepsiszentgyörgyi vonatkozásban a Kultúrkoktél rovatban Kali Ágnest ismerhetjük meg, aki Nem kell megtennem semmit, amit nem akarok címmel vall a szabadságról, a választhatóság és kényszer árnyalatairól.
Vezet a nő rovatban a sepsiszentgyörgyi Berecki Kinga, a Háromszéki Közösségi Alapítvány ügyvezetője, a marosvásárhelyi Csép Andrea Maros megyei parlamenti képviselő és a kolozsvári Gündisch Ágnes, a Nobila Casa ügyvezető igazgatója saját tapasztalatairól, véleményeiről fog vallani az elkövetkezendő magazinszámokban. További rovatok: Arckép, egyensúly, trendíva, tréning, lurkó, közelről, terítéken, gyógyír, kéj, a hónap pasija, élettér, ökorend, poggyász, testünk–lelkünk–házunk.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?








eredmények
szavazatok száma 488
szavazógép
2019-01-30: Közélet - Fekete Réka:

Háromszéken nincsenek súlyos esetek (Országos influenzajárvány)

Az elmúlt héten nem növekedett a felső légúti megbetegedések száma Kovászna megyében, azonban két gyermeknél gyorsteszttel igazolták az influenzavírus jelenlétét, ami nem jelenti teljes biztonsággal a fertőzöttséget, de a két kis pácienst beutalták a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházba. Egy harmadik esetet is nyilvántart a megyei közegészségügyi igazgatóság: olyan gyermekről van szó, aki lakcím alapján háromszéki, ellenben a család Bukarestben tartózkodik, a kiskorú ott betegedett meg és ottani kórházban kezelik.
2019-01-31: Elhalálozás - :

Elhalálozás

„Csillagúton, fények között járva, / Nem gondolva rossz földi viszályra, / Akarom, hogy legyél örök boldog lélek, / Az égiektől szívből csupán ennyit kérek.”
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett testvérünk,
LUPUJ ANNAMÁRIA
életének 44. évében hirtelen elhunyt.
Temetése 2019. február 1-jén, pénteken 13 ­órakor lesz a szemerjai új ravatalozóháztól a régi temetőben.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
4180/b