iPod az utakon

2007. július 11., szerda, Világfigyelő

Az összeomlás széléről a siker csúcsára katapultáló Apple informatikai óriásvállalat példáját akarja követni a Fiat autógyár az ötvenéves Fiat 500-as most bemutatott, legújabb modelljével.

Az Apple az iPod médialejátszóval menekült ki a súlyos válságból. 2001-es premierje óta már több mint százmillió kelt el a készülékből, és a cég azóta sikert sikerre halmoz.

A mostani helyzet a Fiatnál nagyban hasonlít az Apple korábbi helyzetéhez: az olasz autógyár története legnehezebb szakaszát élte. Hosszú idő után 2006-ban termelt nyereséget először. Sergio Marchionne, az autógyár vezérigazgatója, aki a válság mélypontján érkezett a vállalathoz, és krízismenedzserként már bizonyított, most el akarja indítani a céget a siker útján. ,,A Fiat lesz az Apple az autógyárak között, az új 500-as pedig a mi iPodunk" ― mondta Marchionne a szerdai premieren, amelyet két hónappal előrehoztak az első Cinquecento (ötszáz ― olasz nyelven) 1957. júliusi születésnapja miatt.

,,Vért izzadtunk, de megcsináltuk. Július 4-e az új kezdet napja" ― mondta a Fiat vezére. A kocsit tizennyolc hónapi előkészítés után mutatták be Torinó­ban, a gyár központjában. ,,Kétszer annyi időre volt szükségünk, mint egy gyermek születéséhez, de csak fele annak, amennyi a versenytársaknak kell egy modell megtervezéséhez."

Az új 500-as Frank Stephenson munkája, aki korábban a BMW-nek újjávarázsolta a Minit. Több Cinquecento-rajongó, nosztalgikus modell került ki a dizájnműhelyből, és Stephenson ügyesen hozta össze az ősi formákat a legmodernebb technikával, és a kocsi komfortosabb, mint valaha. Igazi népautónak szánják, ára a várakozások szerint tízezer euró (csaknem két és fél millió forint) körül lesz. Az idénre tervezett ötvenezer darab felét már lefoglalták a márkakereskedők.

,,A Fiat 500-asnak szimbolikus jelentősége van" ― mondta Romano Prodi olasz miniszterelnök a bemutatón. ,,Az összes autó egyforma, de ez más, mint a többi."

A Fiat Cinquecento ikon, mint a bogárhátú Volkswagen vagy a Mini. A há­ború utáni fellendülés, a kispolgári jólét jelképe. Hatására olaszok tömegei ültek át a Vespa kismotorról vagy a bicikliről a kormánykerék mögé. Több mint ötmillió darabot adtak el belőle. 1975 óta nem gyártották, de még mindig több mint félmillió fut a világ útjain.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 527
szavazógép
2007-07-11: Világfigyelő - x:

Kulturális városnegyed épül Budapesten

Kulturális városnegyed épül a ferencvárosi Duna-parton a Közraktárak megújításával 2010 nyarára; a nyolcmilliárd forintos beruházás során kialakított közösségi és kulturális terek Budapest egyik új jelképévé alakíthatják a városrészt ― közölte a főpolgármester hétfőn a helyszínen újságírók előtt.
2007-07-11: Világfigyelő - x:

27,4 millió euró Raffaello festményéért

Az olasz reneszánsz festő, Raffaello (1483―1520) egy ritkán látott festménye ― Lorenzo Medici portréja ― 18,5 millió fontért (27,4 millió euró) kelt el a Christie’s árverésén.