Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Háromszék nem alkuszikEz történt 170 éve

2019. január 31., csütörtök, História

Január 25.
Bem csapatai egy részét Nagycsűrig tolta előre, és blokád alá vette Nagyszebent. Puchner és Schurtter tábornokok egymástól függetlenül, levélben kérték Lüders orosz főparancsnokot, hogy küldjön csapatokat Brassóba és Nagyszebenbe.

Január 26.

89 mázsa és 64 font (mintegy 5 tonna), ágyúöntés céljára szánt réz érkezett Balánbányáról Kézdivásárhelyre.
A nagyszebeni ütközet hírére Schurtter egységei visszatértek Brassóba.

Január 27.

Németh László jelentése szerint Kézdivásárhelyen fel van szerelve hat löveg, ezenfelül öntés alatt áll még három ágyúcső, valamint megvan a hozzájuk szükséges lőpor és golyók. A fegyveresek létszáma mintegy 10 000 főre tehető, akiknek a felszereléséhez mintegy 3000 puska tartozik, de ezeknek csak kétharmada katonai fegyver.

Január 28.

A Háromszékre visszatérő Gál Sándor Sepsiszentgyörgyön a katonatisztekkel az önvédelem további módjáról tárgyalt. Határozat született, hogy követséget küldenek Bemhez, hogy kikérjék véleményét és utasításait.

Január 29.

Bem hazabocsátotta a seregében levő székely csapatokat, hogy értesítsék az otthoniakat az addig lezajlott eseményekről, valamint szervezzék meg a haderő minél gyorsabb felállítását.

Január 30.

A háromszéki küldöttség (Tóth Sámuel főhadnagy, Székely Gergely és Kovács Izra káplárok) elindult Bemhez.
Az Engelhart vezérőrnagy parancsnoksága alatt álló orosz csapatok (3 zászlóalj, 2 kozákszázad és 8 löveg) megérkeztek a Törcsvári-hágóhoz.

Január 31.

A háromszéki küldöttség Nagygalambfalván találkozott a Székelyföldre visszatérő csapatokkal.
A Szkarjatyin ezredes parancsnoksága alatt álló orosz csapatok (4 zászlóalj, 5 kozákszázad és 8 löveg) Vöröstoronynál elérték a határt.
Bem csapatai átvonultak Vízaknára.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 700
szavazógép
2019-01-31: História - :

Fegyverszünet az orosz–török háborúban (1878. január 31.)

1878. január 31-én kötött fegyverszünetet II. Sándor cár (ur. 1855–1881) és II. Abdul-Hamid oszmán szultán (ur. 1876–1909), mellyel véget vetettek az előző év áprilisában kirobbant orosz–török háborúnak. (A román történetírásban ezt Románia függetlenségi háborújaként említik – szerk. megj.) A néhány hónapos küzdelem alatt a cári seregek szinte teljes egészében felszabadították a Balkán-félszigetet, és elérhető közelségbe hozták Konstantinápoly orosz kézre kerülését, a San Stefanó-i béke megkötése után rendezett berlini kongresszuson azonban az európai nagyhatalmak együttes erővel meggátolták Sándor birodalmának korlátlan balkáni térhódítását.
2019-01-31: Magazin - :

Kultúrával lehet meggyőzni a politikumot (Európai Roma Fesztiválzenekar)

A kultúrával lehet meggyőzni a politikumot – vallja Szakcsi Lakatos Béla zongorista, aki az Európai Roma Fesztiválzenekar megalakulásáról nyilatkozott. Az együttes az anyaország nélküli romák, valamint az európai őshonos kisebbségek zenéjét kívánja képviselni. Első fellépése február 10-én lesz Budapesten a Müpában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.