Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Európai Roma FesztiválzenekarKultúrával lehet meggyőzni a politikumot

2019. január 31., csütörtök, Magazin

A kultúrával lehet meggyőzni a politikumot – vallja Szakcsi Lakatos Béla zongorista, aki az Európai Roma Fesztiválzenekar megalakulásáról nyilatkozott. Az együttes az anyaország nélküli romák, valamint az európai őshonos kisebbségek zenéjét kívánja képviselni. Első fellépése február 10-én lesz Budapesten a Müpában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

  • Szakcsi Lakatos Bél. Fotó: bama.hu
    Szakcsi Lakatos Bél. Fotó: bama.hu

Régi álma valósul meg, hogy roma származású emberek együtt játsszanak különböző műfajú zenéket – mondta Szakcsi Lakatos Béla, a projekt művészeti igazgatója, az előadás zongoristája. Mint kiemelte, a közös produkcióban van cigányzene, cigányfolklór, cigánydzsessz és klasszikus zene is. Az Európai Roma Fesztiválzenekar létrehozásának ötlete Nikházi Gábor, az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia kisebbségi és migrációs bizottságának elnökétől származik, a produkció a rangos nemzetközi szervezet logója alatt fut, és a Müpa-koncert után számos európai városban látható-hallható lesz. Európában nemcsak a migráció kérdését kell megoldani, hanem a kisebbségek problémáit is. A kulcs a döntéshozók, a politikum kezében van, de tudjuk, hogy a politikát a kultúrával lehet meggyőzni, ezzel lehet érvelni – hangsúlyozta a zongorista.

A hangversenyen a cigányság mellett mindenhol a helyi kisebbségek zenéjét is bemutatják egy-egy előadó közreműködésével. A tíz-tizenöt állomásosra tervezett turné még nem állt teljesen össze, de az biztos, hogy a közeljövőben Münchenben és Salzburgban is játszanak, a folytatás várhatóan a május végi európai parlamenti választások után lesz.

A 37 tagú nagyzenekart Kathy Horváth Lajos vezeti, a Müpában színpadra lép Sárközi Lajos, Emilio, Ifj. Kathy Horváth Lajos, Patai Anna, Orbán György, Csík Gyula, Szakcsi Lakatos Róbert, a külföldi sztárfellépő a Dotschy Reinhardt Quartet. A budapesti koncert rendezője Káel Csaba.

A budapesti koncertre eljön a legendás belga dzsesszgitáros, Django Reinhardt unokája, Michaela Dotschy Reinhardt, aki cigány világzenét fog énekelni és Django egy számába is beszáll. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a magyar feliratok lefestéséről több székelyföldi településen?
eredmények
szavazatok száma 674
szavazógép
2019-01-31: História - :

Ez történt 170 éve (Háromszék nem alkuszik)

Január 25.
Bem csapatai egy részét Nagycsűrig tolta előre, és blokád alá vette Nagyszebent. Puchner és Schurtter tábornokok egymástól függetlenül, levélben kérték Lüders orosz főparancsnokot, hogy küldjön csapatokat Brassóba és Nagyszebenbe.
2019-01-31: Család - :

Család és munkahelyek – létezik egyensúly?

Korunkban a régi megoldások a legtöbb esetben egyszerűen nem működnek, és a fiatalok rákényszerülnek arra, hogy új utakat keressenek. Milyen nehézségekkel kell szembenéznie ma egy munkavállaló házaspárnak? Megvannak-e az erőforrásaink, hogy egyensúlyban tartsuk életünket a munka és a család világa között?