Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Venezuelai válságKüszöbön álló amerikai beavatkozás?

2019. január 31., csütörtök, Világfigyelő

A nemzetközi sajtó egy venezuelai amerikai katonai beavatkozás lehetőségét gyanítja, miután John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó jegyzetfüzetében véletlenül észrevettek egy feljegyzést, amely így szól: „5000 katonát Kolumbiába”. Moszkva hivatalos magyarázatot vár Washingtontól.

  • John Bolton és az ominózus bejegyzés. FOTÓ: SKY NEWS
    John Bolton és az ominózus bejegyzés. FOTÓ: SKY NEWS

Bolton a Fehér Házban tartott hétfői sajtótájékoztatón – amelyen bejelentette, hogy az amerikai kormány szankciókkal sújtotta a PDVSA venezuelai állami olajvállalatot – egy sárga jegyzetfüzetet tartott a kezében, ennek kihajtott oldalán volt olvasható a kézzel írt jegyzet. A feljegyzést egy újságíró látta meg, telefonjával lefényképezte, és rá is kérdezett az amerikai katonai beavatkozás lehetőségére. Bolton válaszában leszögezte: az amerikai elnök nagyon egyértelművé tette, hogy minden megoldás elképzelhető. A nemzetbiztonsági tanácsadó egyúttal megismételte vasárnapi kijelentését, amely szerint az Egyesült Államok által ideiglenes elnöknek elismert Juan Guaidó és a Venezuelában lévő amerikai diplomaták elleni bármilyen erőszakra az Egyesült Államok jelentős mértékű választ adna.

Az AP amerikai hírügynökség tudósítója az ügyben megkereste a Fehér Házat is, az elnöki hivatal azonban nem kívánta kommentálni az ötezer katonáról szóló feljegyzést.
Patrick Shanahan amerikai ügyvivő védelmi miniszter kedden újságíróknak nyilatkozva elmondta: nem zárja ki annak lehetőségét, hogy amerikai erőket küldjenek Kolumbiába vagy egyéb térségbeli országba a venezuelai politikai zavargásokkal összefüggésben. Hozzátette, ő nem beszélt erről Boltonnal.

A Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai elnököt elismerő Oroszország külügyi szóvivője, Marija Zaharova közölte, Moszkva hivatalos magyarázatot vár Washingtontól a Kolumbiába vezénylendő amerikai erőkről szóló jelentésekről. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta: a Bolton füzetében kiszúrt feljegyzések továbbgondolásra késztetik, különösen azoknak az Egyesült Államokban és más országokban elhangzott kijelentéseknek az ismereté­ben, amelyek szerint a szomszédos országokat kell felhasználni a Venezuela elleni intervencióra, az ott kialakult humanitárius helyzetre hivatkozva. Lavrov szerint, miközben az Egyesült Államok és legközelebbi szövetségesei nyíltan törekednek a törvényes venezuelai kormány megdöntésére, Oroszország a nemzetközi közvetítés lehetőségét keresi a venezuelai alkotmányos rend és a nemzetközi jog normáinak megvédése érdekében.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, a PDVSA venezuelai állami olajvállalat ellen meghirdetett amerikai szankciókat Moszkva törvényellenes és leplezetlen beavatkozásnak tekinti. Megismételte, hogy Oroszország negatívan viszonyul az effajta lépésekhez, és azokat rendre a rosszhiszemű konkurenciaharc megnyilvánulásának tekinti.

A washingtoni pénzügyminisztérium által bevezetett korlátozások értelmében befagyasztották a PDVSA egyesült államokbeli kinnlevőségeit. Az amerikai cégek továbbra is köthetnek üzletet az PDVSA-val, ám azok ellentételezését olyan számlákra kell átutalniuk, amelyekhez a jelenlegi venezuelai kormány már nem férhet hozzá. Washington szerint a nyomásgyakorlás célja az, hogy Maduro mielőbb rákényszerüljön az előrehozott elnökválasztás kiírására.

„Kitartunk amellett, hogy leleplezzük Maduro és haverjainak korrupció­ját, és a mostani döntésünk szavatolja azt, hogy a továbbiakban ne lophassák el Venezuela népének vagyonát” – mondta Bolton, utalva arra, hogy Washington álláspontja szerint Maduro kormányzata a PDVSA-n keresztül rövidíti meg a venezuelai állami vagyont.

Az önmagát múlt héten Venezuela ideiglenes elnökévé kikiáltó Juan Guaidó bejelentette, hogy elrendelte az ország külföldi eszközeinek átvételét, elkerülendő a fosztogatást, és egyúttal jelezte, utasította az ellenzéki többségű venezuelai parlamentet, hogy kezdjék meg a PDVSA állami olajvállalat és a Citgo Petroleum olajfinomító új igazgatótanácsának a kinevezését.

A venezuelai főügyész kedden kérelmet nyújtott be a legfelsőbb bírósághoz, hogy egy előzetes vizsgálat keretében tiltsák meg Guaidónak az ország elhagyását. Tarek William Saab szerint döntésének oka, hogy „van egy állampolgár, aki gyakorlatilag az élére állt egy akciónak, a venezuelai haza kárára”, ami ahhoz vezetett, hogy más országok rendkívül súlyos, az alkotmányos rendet megváltoztató intézkedéseket követelnek Venezuelától.

Az amerikai külügyminisztérium bejelentette, hogy Washington hozzáférést biztosít a venezuelai vagyon amerikai bankokban tartott egyes számláihoz az Egyesült Államok által Venezuela ideiglenes államfőjeként elismert Guaidónak. „Ez a felhatalmazás segíti majd a törvényes venezuelai kormányt, hogy a nép érdekében megóvja ezt a vagyont” – fogalmazott Robert Palladino külügyi szóvivő.

Guaidó azt jósolta, hogy a hadsereg Maduro iránti hűsége már nem tart sokáig, mert a katonák családjai is ugyanazokkal a gazdasági nehézségekkel néznek szembe, mint a venezuelai civil lakosság.

Hozzászólások
Szavazás
Önk kire szavaz az elnökválasztás második fordulójában?
eredmények
szavazatok száma 914
szavazógép
2019-01-31: Világfigyelő - :

Frans Timmermans: Akkor aggódnék, ha Orbán dicsérne

Őszintén szólva, akkor kezdenék igazán aggódni, ha Orbán Viktor dicsérne – jelentette ki Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke tegnap Brüsszelben arra reagálva, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Soros György emberének nevezte.
2019-01-31: Közélet - Szekeres Attila:

Tamás Sándor: Élhetővé tenni szülőföldünket

Kovászna Megye Tanácsa nem költségvetési években, hanem programokban gondolkodik és ennek megfelelően tervez – mondotta Tamás Sándor önkormányzati elnök tegnapi rendkívüli sajtóértekezletén, amelyen kiértékelte a tavalyi évet, súlyos bírálatokat fogalmazott meg a kormányról, és ismertette a következő időszakra szóló terveit.