Mi, hol, mikor

2008. augusztus 20., szerda, Mi, hol, mikor?
Kiállítás

A kovásznai művelődési ház szervezésében holnap 17.30 órakor a városi képtárban Deák Ferenc tanár megnyitja a XVI. Incitato Nemzetközi Alkotó­tábor kiállítását, melynek témája: Ló a hadviselésben. Szaval Benedek Ildikó.

Képernyő

Minden, ami augusztus 20-án számít, egy helyen: a Magyar Televízióban. Olimpia, állami ünnepségek, tűzijáték és Tűztánc tizenkét kamerával élőben, valamint a vadonatúj István, a király tévéfilmpremierje is látható ma a magyar köztévé műsorán. A köztelevízió a hagyományokhoz hűen a legfontosabb budapesti állami megemlékezésekről élőben jelentkezik. A zászlófelvonás, a tisztavatás és az azt követő haditechnikai bemutató mellett a nézők bekapcsolódhatnak a Szent Jobb-körmenetbe is. Az MTV közel egy éven át tartó, A Társulat című szereplőválogató műsora májusban zárult. A jubileumi István, a király premierjét június 17-én tartották a Papp László Budapest Sportarénában, ezt még két telt házas előadás követte. Szörényi Levente és Bródy János rockoperáját Szikora János rendezte. Az új produkcióból tévéfilm készült, amelyet az eredeti bemutató negyedszázados évfordulóján sugároz a Magyar Televízió egyes csatornája 20.10 órától. A tűzijátékot az m1 élőben közvetíti a Duna-partról ― tizenkét kamerával, kommentár nélkül. Különlegesség, hogy egyedül a köztévé nézői láthatják a tűzijátékkal egy időben a Czomba Imre zenéjére koreografált, Tűztánc című experidance-produkciót. Román Sándor táncosai az égi parádé ideje alatt a Roosevelt téren felállított nagy színpadon az ország születését mesélik el tánclépésekben, összhangban a tűzijáték látványvilágával. Két filmmel is készült az MTV az ünnepre. Az m2 nézői 22 órától láthatják az eredeti, 1974-es Bánk bán-operafilmet, az m1-en pedig Elek Judit 2006-os alkotását, A hét nyolcadik napját tekinthetik meg 0.40 órától. Elek Judit a 2007-es Filmszemlén ezzel a művel elnyerte a legjobb forgatókönyvíró díját. A www.mtv.hu-n on-line is nyomon követhetik a nézők az olimpia és az ünnep eseményeit.

Röviden

Túra. A háromszéki EKE szombaton és vasárnap kétnapos Lajos-túrát szervez a Predeál―Csapja-tető―Pietricica-nyereg―Írottkő—Nagykő―menedékház―Jégbarlang―Bolnoki-tető―Derestye útvonalon. Indulás Sepsiszentgyörgyről vonattal szombaton 6.43 órakor. Hazaérkezés vasárnap este. Szállás a nagykőhavasi menedékházban. Túravezető: Dukrét Lajos, telefon: 0745 050 436.

Földmérés. Sepsimagyaró­son holnap 9 órától folytatódik a földmérés az Alsóbérc-dűlőben. Kérik, a tulajdonosok jelenjenek meg a helyszínen.

Hibaigazítás. Hétfői lapszámunkban a kézdiszentléleki falunapokról szóló tudósításunkban sajnálatos elírás történt. A díjazottak neve helyesen Pinti Ferenc és Bódi Matild, és nem Pinti Vince és Opra Bódi Matild, ahogy az téves információ miatt megjelent. Ugyanakkor a cikkben felsorolt ny. pedagógusokon kívül még Miklós Ilona és Keresztes Erzsébet is Kézdiszentlélekért díszoklevelet kapott. Az érintettek elnézését kérjük. (Iochom)

Szent István napja. Ezen a napon befejeződik a cséplés, és az új búzából megsütik az első kenyeret. Aratófelvonulá­sokat tartanak, népviseletbe öltözve aratókoszorút és nemzetiszín szalaggal átkötött kenyeret visznek a templomba. Régi hagyomány Budapesten a Szent István-napi körmenet, ahol a Szent Jobbot viszik a menet élén. ,,Az egynyelvű és egyszokású ország gyenge és esendő" ― áll Szent István államalapító magyar király intelmeiben.

Nyári táborok

A Vargyasi-szorosban szeptember 1—5. között Vertigo kalandtábort szerveznek gyermekeknek. Az ötnapos programban sziklamászás, barlangá­szás, kézműves-foglalkozás, túrázás szerepel. Jelentkezés a 0745 485 457-es, 0745 317 667-es, 0367 409 499-es telefonon.

Kőröspatakon a Kálnoky Lovardában augusztus 25—29-ig pónilovas nappali tábort szerveznek 4—9 éves gyermekeknek. A lovaglás mellett a tábor programjában kézműves-foglalkozások, mesemondás, szabadtéri sportjátékok is szerepelnek. A foglalkozás naponta 9—17 óráig tart. Jelentkezni, érdeklődni a 0728 235 802-es, 0742 567 374-es telefonon vagy személyesen a helyszínen.

Közlekedés

Rongálás. Hétfőn reggel jelezte kézdivásárhelyi közlekedési járőrnek egy járművezető, hogy előző este fél tizenegykor a 11-es országúton megállt előtte egy Opel Corsa, a vezető melletti utas kiszállt, odament az autójához, és ököllel bezúzta a bal oldali szélvédőt, majd dolga végeztével visszaült a kocsiba, és elhajtottak. A rendőrök megtalálták az Opel Corsa tulajdonosát, B. Attila nyujtódi lakost, aki elmondta: a gesztust az váltotta ki, hogy a kárvallott gépkocsivezető hosszú fénnyel vezetett mögötte, ami őt zavarta a vezetésben. Az eljárás rongálás vádjával folyik.

Gyorshajtás ellen. A héten országszerte zajlik a Speed fedőnevű megelőző akció, amely az európai közlekedésrendészetek szervezete által indított kampány része, és célja a gyorshajtás megelőzése. A közlekedésrendészet emlékezteti a gépkocsivezetőket, hogy településeken belül a megengedett legnagyobb sebesség 50 km/óra. Némely esetben, ha az útgondnokság úgy ítéli meg, hogy van rá lehetőség, településen belül is megengedhető a nagyobb sebesség, de ez esetben sem több mint 80 km/óra, viszont ezt csak a közlekedésrendészet engedélyével vezethetik be. Hasonlóképpen minimális sebességkorlátozást is bevezethetnek, ami nem lehet kevesebb gépkocsik esetében, mint 30 km/óra. Személygépkocsik településeken kívül legtöbb 130 km/órás sebességgel közlekedhetnek autósztrádán, 100 km/órával európai (E) utakon és 90 km/órával más típusú utakon.

(Rendőrségi tájékoztató)

Tenisz

Augusztus 21—24. között Sepsiszentgyörgyön rendezik meg a Közösségért Kupa teniszbajnokságot. A gyerek, ifjúsági, felnőtt és veterán korosztályokban sorra kerülő viadal szerepel a román teniszszövetség idei versenynaptárában, így a háromszékiek mellett az ország más településeiből is indulnak versenyzők. A négynapos rendezvénynek a sportigazgatóság székháza (Bánki Donát utca 25. szám) melletti pályák adnak helyet. Jelentkezés és további információk a 0740 628 690-es telefonon (Georgel Stan).

Az összefogás jegyében

Nemrég zajlott le Sugásfürdőn az első hegyi gyorsasági verseny, melyre csak többéves csúszás után kerülhetett sor. A verseny megszervezése nem a siker mámorát hozta magával — állítja Simon Árpád, a sepsiszentgyörgyi Auto Crono elnöke —, hanem a felismerés ama keserű ízét, hogy megyénk végleg elvesztette közkedvelt bálványosi futamát. A sugásfürdői viadal előtt rengeteg átalakításon esett át a ,,versenypálya", amely új aszfaltcsíkot és védőkorlátot kapott. Minderre azért volt szükség, mert a szóban forgó útszakasz több szempontból is eltér a hagyományos, megszokott hegyi pályáktól. Az Auto Crono mellett a sikeres szervezésbe bekapcsolódott a Motorsonic, a Jean Pescaru Racing és Boldizsár Buci. A helyi és a megyei önkormányzatok mellett több háromszéki cég (Bertis, Szabóék, Allianz-Ţiriac, Metabond, Secuiana, MKB Romexterra Bank, Autocompres, Aquaris, Cora) is támogatta az első sugásfürdői hegyi gyorsasági versenyt. Az összefogás jegyében a szervezők köszönik a kapott segítséget. (tibodi)

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?











eredmények
szavazatok száma 105
szavazógép
2008-08-19: Sport - Áros Károly:

A tizedik versenynap (Peking, 2008)

Elgondolkoztató az első hét gyenge magyar szereplése. Mi lehet az oka? Nekünk innen, távolból nehéz még megsaccolni is. Lássuk, mit mondanak ― első reagálásként ― a bennfentesek.
2008-08-20: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a drága jó gyermek, testvér, férj, édesapa, nagytata, sógor, keresztapa, a lisznyói
id. MÁNYA MIHÁLY
életének 62., boldog házasságának 36. évében hosszú, de türelemmel viselt betegség után elhunyt.
Temetése 2008. augusztus 21-én 14 órakor lesz a lisznyói református temetőben.
Bánatos édesanyja, özvegye, testvére, gyerekei és unokái
952