Európai ParlamentElismerték az ideiglenes venezuelai elnököt

2019. február 1., péntek, Világfigyelő

Az Európai Parlament (EP) elismerte tegnap Venezuela ideiglenes államfőjeként Juan Guaidót, az ellenzéki többségű törvényhozás elnökét.

  • Juan Guaidó FOTÓ: FACEBOOK
    Juan Guaidó FOTÓ: FACEBOOK

A brüsszeli plenáris ülésen nagy többséggel jóváhagyott határozatában a képviselő-testület arra szólította fel az Európai Unió intézményeit és tagállamait, hogy járjanak el hasonlóképpen, s ismerjék el Guaidót a dél-amerikai ország egyetlen legitim elnökeként, amíg ki nem írnak szabad, átlátható és tisztességes választásokat. A képviselők üdvözölték, hogy a világ számos demokratikus országa már így döntött az utóbbi napokban. Az Európai Parlament határozottan elítélte a Nicolás Maduro vezette rezsim által gyakorolt elnyomást és erőszakot, amely már sok emberéletet követelt, valamint szolidaritását fejezte ki Venezuela lakosságával. A dokumentumban követelték, hogy a hatóságok vessenek véget az emberi jogok megsértésének, és állítsák bíróság elé a felelősöket. Végezetül az EP megerősítette a venezuelai parlament iránti támogatását, amely – mint közölték – az országban az egyetlen legitim, demokratikusan megválasztott intézmény, és ezért mielőbb helyre kell állítani a jogköreit.

Európa nem maradhat közömbös, amikor az emberi jogok és a demokrácia védelméről van szó. Európa nem pusztán egy hely, hanem egyúttal egy eszme és egy törekvés is. A venezuelai tüntetők nem európaiak, de ugyanazokért az értékekért harcolnak, mint mi – hangsúlyozta Esteban González Pons, a néppárti EP-frakció alelnöke.

Az Egyesült Államok mellett a latin-amerikai országok többsége is szinte azonnal elismerte a magát múlt héten ideiglenes elnökké nyilvánító Juan Guaidót, de az Európai Unió óvatosabban nyilatkozott eddig. Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, illetve több tagállam, például Németország, Franciaország és Spanyolország nemrég hangsúlyozta: készek elismerni Juan Guadiót, ha napokon belül nem írnak ki választásokat Venezuelában.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bejut-e a Sepsi OSK labdarúgócsapata a felsőházi rájátszásba?eredmények
szavazatok száma 179
szavazógép
2019-02-01: Világfigyelő - :

Elítélték Oroszországot (Emberi Jogok Európai Bírósága )

Tízmillió euró kártérítés megfizetésére kötelezte Oroszországot az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) tegnap a 2006 és 2007 között tömegesen őrizetbe vett és kiutasított legalább 1500 grúz állampolgár számára.
2019-02-01: Közélet - Iochom István:

Nő az önkormányzati alkalmazottak bére (Kézdivásárhely)

Mint ismeretes, 2019 januárjától új fizetési törvény lépett érvénybe, amely a minimálbér növekedését írja elő, valamint két utalvány kiutalását teszi kötelezővé – mondotta Bokor Tibor polgármester a keddi tanácsülésen.