Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Európai ParlamentElismerték az ideiglenes venezuelai elnököt

2019. február 1., péntek, Világfigyelő

Az Európai Parlament (EP) elismerte tegnap Venezuela ideiglenes államfőjeként Juan Guaidót, az ellenzéki többségű törvényhozás elnökét.

  • Juan Guaidó FOTÓ: FACEBOOK
    Juan Guaidó FOTÓ: FACEBOOK

A brüsszeli plenáris ülésen nagy többséggel jóváhagyott határozatában a képviselő-testület arra szólította fel az Európai Unió intézményeit és tagállamait, hogy járjanak el hasonlóképpen, s ismerjék el Guaidót a dél-amerikai ország egyetlen legitim elnökeként, amíg ki nem írnak szabad, átlátható és tisztességes választásokat. A képviselők üdvözölték, hogy a világ számos demokratikus országa már így döntött az utóbbi napokban. Az Európai Parlament határozottan elítélte a Nicolás Maduro vezette rezsim által gyakorolt elnyomást és erőszakot, amely már sok emberéletet követelt, valamint szolidaritását fejezte ki Venezuela lakosságával. A dokumentumban követelték, hogy a hatóságok vessenek véget az emberi jogok megsértésének, és állítsák bíróság elé a felelősöket. Végezetül az EP megerősítette a venezuelai parlament iránti támogatását, amely – mint közölték – az országban az egyetlen legitim, demokratikusan megválasztott intézmény, és ezért mielőbb helyre kell állítani a jogköreit.

Európa nem maradhat közömbös, amikor az emberi jogok és a demokrácia védelméről van szó. Európa nem pusztán egy hely, hanem egyúttal egy eszme és egy törekvés is. A venezuelai tüntetők nem európaiak, de ugyanazokért az értékekért harcolnak, mint mi – hangsúlyozta Esteban González Pons, a néppárti EP-frakció alelnöke.

Az Egyesült Államok mellett a latin-amerikai országok többsége is szinte azonnal elismerte a magát múlt héten ideiglenes elnökké nyilvánító Juan Guaidót, de az Európai Unió óvatosabban nyilatkozott eddig. Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, illetve több tagállam, például Németország, Franciaország és Spanyolország nemrég hangsúlyozta: készek elismerni Juan Guadiót, ha napokon belül nem írnak ki választásokat Venezuelában.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 605
szavazógép
2019-02-01: Világfigyelő - :

Elítélték Oroszországot (Emberi Jogok Európai Bírósága )

Tízmillió euró kártérítés megfizetésére kötelezte Oroszországot az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) tegnap a 2006 és 2007 között tömegesen őrizetbe vett és kiutasított legalább 1500 grúz állampolgár számára.
2019-02-01: Közélet - Iochom István:

Nő az önkormányzati alkalmazottak bére (Kézdivásárhely)

Mint ismeretes, 2019 januárjától új fizetési törvény lépett érvénybe, amely a minimálbér növekedését írja elő, valamint két utalvány kiutalását teszi kötelezővé – mondotta Bokor Tibor polgármester a keddi tanácsülésen.