Emberi Jogok Európai Bírósága Elítélték Oroszországot

2019. február 1., péntek, Világfigyelő

Tízmillió euró kártérítés megfizetésére kötelezte Oroszországot az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) tegnap a 2006 és 2007 között tömegesen őrizetbe vett és kiutasított legalább 1500 grúz állampolgár számára.

A tbiliszi kormány szerint az orosz hatóságok 2006 szeptembere és 2007 februárja között több mint 4600 grúz állampolgárt utasítottak ki Oroszországból, arra válaszul, hogy Grúziában letartóztattak négy feltételezett orosz kémet. A strasbourgi törvényszék 2014-ben kimondta, hogy Oroszország a tömeges őrizetbe vételekkel és kiutasításokkal megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményének több pontját is, például a szabadsághoz és biztonsághoz való jogról, illetve az embertelen, megalázó bánásmód és a kollektív kiutasítás tilalmáról szóló cikkeket.

A tegnapi ítélet szerint ezen összeget az elszenvedett jogsértés súlyosságával arányosan kell szétosztani a sértettek között. Azok, akiket csupán kiutasítottak, 2000 eurót kapnak majd, azokat, akik esetében megállapítják még például az embertelen, megalázó bánásmód vagy a jogellenes fogva tartás tényállását, 10–15 ezer euró illeti meg.

Az EJEB jogerős határozatai kötelezőek mind a 47 részes állam számára. Moszkva azonban korábban bejelentette, nem fogja elismerni az európai emberi jogi bíróság ítéleteit, amíg vissza nem kapja szavazati jogát az Európa Tanács parlamenti közgyűlésében, amelyet a Krím félsziget illegális elcsatolása miatt vontak meg 2014-ben.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bejut-e a Sepsi OSK labdarúgócsapata a felsőházi rájátszásba?eredmények
szavazatok száma 179
szavazógép
2019-02-01: Világfigyelő - :

Halálos áldozatok is vannak (Fagyasztó hideg az Egyesült Államokban)

A rendkívüli időjárásnak tegnapi jelentés szerint 14 halálos áldozata van: Iowában egy 18 éves egyetemista, Michiganben és Illinois államban három idős ember, Wisconsinban egy 55 éves férfi fagyott halálra. Chicagóban egy hókotró sodort el egy 75 éves férfit, aki a kórházban elhunyt, Indianában egy fiatal pár lelte halálát a jeges úton, két halálos áldozata van a pennsylva­niai jeges utakon történt balesetnek is.
2019-02-01: Világfigyelő - :

Elismerték az ideiglenes venezuelai elnököt (Európai Parlament)

Az Európai Parlament (EP) elismerte tegnap Venezuela ideiglenes államfőjeként Juan Guaidót, az ellenzéki többségű törvényhozás elnökét.