Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Emberi Jogok Európai Bírósága Elítélték Oroszországot

2019. február 1., péntek, Világfigyelő

Tízmillió euró kártérítés megfizetésére kötelezte Oroszországot az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) tegnap a 2006 és 2007 között tömegesen őrizetbe vett és kiutasított legalább 1500 grúz állampolgár számára.

A tbiliszi kormány szerint az orosz hatóságok 2006 szeptembere és 2007 februárja között több mint 4600 grúz állampolgárt utasítottak ki Oroszországból, arra válaszul, hogy Grúziában letartóztattak négy feltételezett orosz kémet. A strasbourgi törvényszék 2014-ben kimondta, hogy Oroszország a tömeges őrizetbe vételekkel és kiutasításokkal megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményének több pontját is, például a szabadsághoz és biztonsághoz való jogról, illetve az embertelen, megalázó bánásmód és a kollektív kiutasítás tilalmáról szóló cikkeket.

A tegnapi ítélet szerint ezen összeget az elszenvedett jogsértés súlyosságával arányosan kell szétosztani a sértettek között. Azok, akiket csupán kiutasítottak, 2000 eurót kapnak majd, azokat, akik esetében megállapítják még például az embertelen, megalázó bánásmód vagy a jogellenes fogva tartás tényállását, 10–15 ezer euró illeti meg.

Az EJEB jogerős határozatai kötelezőek mind a 47 részes állam számára. Moszkva azonban korábban bejelentette, nem fogja elismerni az európai emberi jogi bíróság ítéleteit, amíg vissza nem kapja szavazati jogát az Európa Tanács parlamenti közgyűlésében, amelyet a Krím félsziget illegális elcsatolása miatt vontak meg 2014-ben.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 605
szavazógép
2019-02-01: Világfigyelő - :

Halálos áldozatok is vannak (Fagyasztó hideg az Egyesült Államokban)

A rendkívüli időjárásnak tegnapi jelentés szerint 14 halálos áldozata van: Iowában egy 18 éves egyetemista, Michiganben és Illinois államban három idős ember, Wisconsinban egy 55 éves férfi fagyott halálra. Chicagóban egy hókotró sodort el egy 75 éves férfit, aki a kórházban elhunyt, Indianában egy fiatal pár lelte halálát a jeges úton, két halálos áldozata van a pennsylva­niai jeges utakon történt balesetnek is.
2019-02-01: Világfigyelő - :

Elismerték az ideiglenes venezuelai elnököt (Európai Parlament)

Az Európai Parlament (EP) elismerte tegnap Venezuela ideiglenes államfőjeként Juan Guaidót, az ellenzéki többségű törvényhozás elnökét.