Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hírsaláta

2019. február 4., hétfő, Belföld

IMÁZSÉPÍTÉS VAGY KÉSEI FELISMERÉS? Talán még emlékeznek egyesek arra a fiatalemberre, aki tavaly rövid idő alatt komoly népszerűségre tett szert azzal, hogy MUIEPSD svéd rendszámtáblájú autójával járta körbe az országot, majd összetűzésbe került a rendőrséggel.

Nos, Răzvan Ștefănescu most kamatoztatni próbálja népszerűségét: bejelentette, függetlenként elindul a május 26-ai európai parlamenti választásokon, mert nincs megelégedve a brüsszeli román képviselettel. Ennek fényében nem teljesen világos, hogy a civil sztár tudatosan építette-e fel a kampányát – mert akkor elég ügyesen dolgozott –, vagy időközben jött rá, hogy jól állna neki a politikusi karrier. Azonban igyekeznie kell, mert a jelentkezéshez 100 ezer aláírást kell összegyűjtenie, a képviselői mandátumhoz pedig a szavazatok 3 százalékára lesz szükség. (Főtér)

MARAD AZ IRÁNYELV. Még 2016-ban életbe lépett egy EU-s irányelv, amely az ízesített cigaretták és egyéb dohánytermékek forgalmazásának betiltását célozta meg, azzal az engedménnyel, hogy az ilyen termékek gyártói újabb mennyiségeket nem gyárthatnak, de a meglévő készleteiket még eladhatják, mégpedig 2020 májusáig. Csak hát a cigaretta meglehetősen magas árának olyan háromnegyede az államkasszákba folyik be jövedéki adó formájában, így hát több uniós tagállam – főleg Lengyelország és Románia – zúgolódni kezdett, mivel a mentolos cigi betiltásával jelentős költségvetési bevételektől esnek el. De az Európai Bizottságot nem lehetett eltántorítani célkitűzésétől. Legutóbb egy németországi dohányipari cég indított jogi eljárást az irányelv ellen, az EU bírósága azonban megerősítette az irányelv érvényességét. Technikailag nem a luxembourgi bíróság dönti el a tagállamokban felmerülő esetleges jogvitákat, csak alapot szolgáltat az egyes bíróságoknak. Ami azt jelenti, hogy a tagállamokban működő egyetlen bíróság sem hozhat olyan ítéletet, amely szembemegy az irányelvvel. (Főtér)

„FELEDÉKENY” ORVOSOK. Egy évig volt egy 11 éves kislány szervezetében egy gézdarab, amelyet az őt megműtő orvosok felejtettek benne. A kislányt vakbéllel műtötték tavaly Sinaián, a napokban pedig a brassói kórházban kellett súlyos fertőzéssel kezelni. Itt egy gézdarab került elő a szervezetéből, majd az orvosok újabb darabot találtak benne. A gyereket most Brassóban újabb operációnak vetik alá, hogy kitisztítsák a szervezetét. „Senki nem hitte, hogy ilyen megtörténhet” – kommentálta az esetet Maria Marcu, a gyerek édesanyja. Az asszony még nem döntötte el, hogy bepanaszolja-e a felelőtlen orvosokat. A sinaiai kórház egyelőre nem kommentálta az esetet. (Főtér)

SAJTÓKACSA. Az Adevărul című napilap blogrovatában George Simion aktivista azt írja, hogy június elején Orbán Viktor magyar miniszterelnök fogja fogadni Ferenc pápát Csíksomlyón. Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke úgy reagált: ez sajtókacsa, amivel nem foglalkoznak. George Simion – aki Románia és Moldova egyesülését szorgalmazza és jelöltként akar indulni a májusi európai parlamenti választáson – a Hargita, Kovászna és Maros Megyei Románok Civil Fóruma múlt szombati találkozójára hivatkozik, ahol ortodox püspökük, Andrei Moldovan azt állította: tudomása szerint sem Klaus Iohannis román államfő, sem Viorica Dancila miniszterelnök nem vesz részt a csíksomlyói eseményen, így Orbán Viktor fogadja majd a pápát. A blogger felszólította a román hatóságokat, hogy a pápa látogatásának valamennyi helyszínén az állam vezetői fogadják a római katolikus egyházfőt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 264
szavazógép
2019-02-04: Világfigyelő - :

Népszavazást tarthatnak Franciaországban

Népszavazást tervez Emmanuel Macron francia államfő a kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen több mint két hónapja tiltakozó sárgamellényesek követeléseiről – értesült a Le Journal du Dimanche című vasárnap megjelenő hetilap. A referendumot a májusi európai parlamenti választásokkal együtt tartanák. A lap a köztársasági elnök környezetére hivatkozva azt írta, hogy Macron a népszavazást tartja az egyetlen megoldásnak a sárgamellényes mozgalom okozta válság megoldására.
2019-02-03: Sport - :

Bajnokverés Szatmárnémetiben (Női kosárlabda, Nemzeti Liga)

Bajnokveréssel zárult a női kosárlabda Nemzeti Liga Piros csoportjának odavágó sorozata, miután szombaton a rossz napot kifogó és hibákkal teletűzdelt játékkal előrukkoló Sepsi-SIC meglepetésre 25 ponttal, azaz 76–51 arányban kikapott a Szatmárnémeti VSK vendégekét. Zoran Mikes tanítványai az első félidőben még valamelyest lépést tudtak tartani a házigazdákkal, a második felvonás viszont katasztrofálisan alakult, olyannyira, hogy a harmadik negyeden nyolc perc alatt mindössze egy pontot szereztek. Innen már nem lehetett megállítani a szatmári gárdát. Az aktuális szezonban a zöld-fehérek először veszítettek el bajnokit, amivel megtört a tizenöt mérkőzése tartó győzelmi sorozatuk.