Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Népszavazást tarthatnak Franciaországban

2019. február 4., hétfő, Világfigyelő

Népszavazást tervez Emmanuel Macron francia államfő a kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen több mint két hónapja tiltakozó sárgamellényesek követeléseiről – értesült a Le Journal du Dimanche című vasárnap megjelenő hetilap. A referendumot a májusi európai parlamenti választásokkal együtt tartanák. A lap a köztársasági elnök környezetére hivatkozva azt írta, hogy Macron a népszavazást tartja az egyetlen megoldásnak a sárgamellényes mozgalom okozta válság megoldására.

  • Fotó: Reuters
    Fotó: Reuters

Tizenkettedik alkalommal is az utcákra vonultak szombaton a francia kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen tiltakozó sárgamellényesek: a párizsi felvonuláson ezúttal a tüntetéseken megsérült tiltakozókra emlékeztek, valamint a rendőri erőszak, elsősorban a gumilövedékek használata ellen tiltakoztak. A felvonulás végén ismételten incidensek törtek ki: a tiltakozók egy csoportja összetűzésbe keveredett a rendőrökkel, akik könnygázzal oszlatták az embereket.

Az üzemanyagadó emelése ellen 2018. novemberben létrejött sárgamellényes mozgalom az elmúlt két hónapban több szociális jellegű követelést fogalmazott meg és az államfő távozását is követeli. Hét közben a városok menti körforgalomban felállított úttorlaszok mentén, szombatonként pedig a városközpontokban tartanak spontán felvonulásokat, amelyek rendszeresen rendbontásokba torkollanak és összetűzésekbe a rendfenntartó erőkkel.

Az elmúlt két hónapban a sárgamellényes tüntetők által felállított úttorlaszoknál tízen vesztették életüket, a tüntetéseken pedig több mint kétezren megsérültek, a rendőrök közül csaknem ezren.

Hozzászólások
Szavazás
Önk kire szavaz az elnökválasztás második fordulójában?
eredmények
szavazatok száma 196
szavazógép
2019-02-04: Világfigyelő - :

Karácsony Gergely nyert (Baloldali pártok budapesti előválasztása)

Karácsony Gergely, a Párbeszéd főpolgármesterjelöltje nyerte a baloldali pártok, az MSZP, a Demokratikus Koalíció (DK), a Párbeszéd és a Szolidaritás budapesti előválasztását.
2019-02-04: Belföld - :

Hírsaláta

IMÁZSÉPÍTÉS VAGY KÉSEI FELISMERÉS? Talán még emlékeznek egyesek arra a fiatalemberre, aki tavaly rövid idő alatt komoly népszerűségre tett szert azzal, hogy MUIEPSD svéd rendszámtáblájú autójával járta körbe az országot, majd összetűzésbe került a rendőrséggel.