Leölik az őrkői disznókat /Frissítve/

2019. február 4., hétfő, Közélet

Hétfőn elrendelték az Őrkő negyedben található mintegy 60 disznó leölését, miután vasárnap este újabb sertéspestis-esetet igazoltak a hét végén hatósági felügyelet alá helyezett területen – tudtuk meg Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvostól. Késő délután beigazolódott, a kór Sepsikőröspatakon is felütötte fejét.

  • Készültség az Őrkőn. Albert Levente felvétele
    Készültség az Őrkőn. Albert Levente felvétele

Maszkkal és védőruházatban dolgoztak hétfő délelőtt az érintett őrkői gazdaságokban a megyei állategészségügyi- és élelmiszer-biztonsági igazgatóság szakemberei. A közelükben kíváncsiskodó embereket számos csendőr tartotta távol a beavatkozások helyszínétől. Ennek ellenére sokan figyelték távolabbról is, amint egy kis utca udvaráról markolóval hozták ki a leölt sertést, miközben a szakemberek sűrűn fertőtlenítettek. Egy középkorú asszony aggódva érdeklődött, mi lesz most azokkal, akiktől a disznókat elveszik? Ő egy idős asszony érdekében emelt szót, aki egyedül neveli beteg gyermekét, nekik bizony sokat számított ez az állat – mondta. Az utcákon, kapualjakban összegyűlt emberek a kialakult helyzetről beszélgettek. Mint Sikó-Barabási Sándor korábban fogalmazott: ők sem örvendenek a kényszerintézkedésnek, de csak így tudják megakadályozni a rendkívül fertőző kór terjedését.

Időközben egy sepsikőröspataki gazdaságban elhullott disznó esetében is felmerült a sertéspestis gyanúja, az erre vonatkozó vizsgálatok eredményét egyelőre várják még.

Frissítés:

Vészhelyzet Sepsikőröspatakon is

Ma délután Sepsikőröspatakon is beigazolódott: a községben is felütötte fejét az afrikai sertéspestis, és elrendelték a karantént – tájékoztatta a Háromszéket Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvos.

A szóbeszéd szerint az érintett gazda négy disznóját vitte el a betegség – ám ez az információ nem bizonyult igaznak. Először is, mert nem négy, hanem egy haszonállat szenderült jobblétre a hétvégén, és az első jelek arra engedtek következtetni, hogy mégsem a rettegett kór végzett vele. Mint a tulajdonostól megtudtuk, a disznón már a múlt héten észrevették, hogy beteg, ezért kihívták Kölcze Gyula körzeti állatorvost, majd Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvos is megvizsgálta a gyanúsnak vélt állatot, s akkor úgy találták, nem a pestis jeleit mutatja, gyomorgyulladással kezdték kezelni. Most, hogy a sertés elhullott, biztonságból mégis elszállították, hogy felboncolhassák, és kizárják vagy megerősítsék, tényleg az afrikai sertéspestis ütötte fel fejét Sepsikőröspatakon.

A község polgármestere, Kisgyörgy Sándor úgy nyilatkozott, délutánig több elhullt állatról szóló bejelentés nem érkezett. Amúgy készenlétben állnak, követik a híreket, az állatorvosi hatósággal pedig készek mindenben együttműködni. A község gazdalajstromának tanúsága szerint közel ezer darabra tehető a sertésállomány. (hecser)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1827
szavazógép
2019-02-03: Sport - Miska Brigitta:

Kétgólos vereség a sereghajtó otthonában (Labdarúgás, I. liga)

A papírformát borítva az esélytelenebbnek tartott sereghajtó FC Voluntari vasárnap 4–2 arányban győzött a meglepően gyenge teljesítménnyel előrukkoló Sepsi OSK ellen az Anghel Iordănescu Stadionban az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 22. fordulójában. A piros-fehérek idegenben harmadszor maradtak alul a szezonban, összességében pedig ez volt a hetedik vereségük.
2019-02-05: Közélet - Farcádi Botond:

Jövőképet a fiataloknak (Új tervek a Háritnál)

A háromszéki településekre hazatérő fiatalok számára az önkormányzatok biztosítsanak ingyen telket házépítés céljából – a Háromszéki Ifjúsági Tanács arra biztatja a fiatal tanácstagokat, kezdeményezzenek erről szóló határozattervezeteket településeiken. Az idén tízéves ernyőszervezet új stratégiát készül elfogadni, jövőképet, víziót szeretnének felmutatni a fiataloknak, megtartják eddigi programjaikat is, továbbá folytatják az együttműködést a román ifjúsági szervezetekkel.