Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Új tervek a HáritnálJövőképet a fiataloknak

2019. február 5., kedd, Közélet

A háromszéki településekre hazatérő fiatalok számára az önkormányzatok biztosítsanak ingyen telket házépítés céljából – a Háromszéki Ifjúsági Tanács arra biztatja a fiatal tanácstagokat, kezdeményezzenek erről szóló határozattervezeteket településeiken. Az idén tízéves ernyőszervezet új stratégiát készül elfogadni, jövőképet, víziót szeretnének felmutatni a fiataloknak, megtartják eddigi programjaikat is, továbbá folytatják az együttműködést a román ifjúsági szervezetekkel.

  • Kelemen Szilárd és Vajna Ervin. Fotó: Kocsis B. János
    Kelemen Szilárd és Vajna Ervin. Fotó: Kocsis B. János

Kelemen Szilárd elnök szerint 2018 a felzárkózás éve volt számukra, hiszen több településen – Kézdiszentkereszt, Kézdialmás, Málnás, Árkos, Uzon, Tamásfalva, Vargyas – új ifjúsági szervezet alakult, a meglévőkben pedig tisztújítást tartottak, így a megyében jelenleg mintegy 600 aktív fiatal tevékenykedik a Hárithoz tartozó szervezetekben. Megtartották hagyományossá vált rendezvényeiket – vállalkozók iskolája, SIC-Feszt, ifjúsági udvar a sepsiszentgyörgyi városnapokon stb. –, a román centenárium évében pedig a román fiatalokat tömörítő, megyeszékhelyi Identitás és Párbeszéd Egyesülettel közösen a román nyelvtanulás népszerűsítéséért indítottak programot. Nyolc vidéki településen szerveztek találkozót, ahol az állam nyelve ismeretének fontosságáról beszélgettek, ismertették ennek előnyeit, a lehetőségeket, felmérték az ezzel kapcsolatos gondokat. Román partnerszervezetükkel közösen kis füzetecskét jelentettek meg azokról a híres magyar személyiségekről, akik az elmúlt 100 év során tevékenységükkel hozzájárultak Románia sikereihez. A kiadványt idén eljuttatják az iskolákba, az együttműködést pedig folytatják a nyitott gondolkodású Alexandru Andriesei vezette csapattal, miként a másik román ifjúsági szervezettel, az Ecouval is – az idei Szent György Napokon például az ifjúsági udvar programját együtt állítják össze.

Ebben az évben is megszervezik jól ismert rendezvényeiket, ugyanakkor tízéves születésnapjuk alkalmából egy hosszabb távra szóló stratégiát szeretnének kidolgozni. Készülnek az idei két választásra is, bíznak benne, hogy a Miért jelöltje, Olteán Csongor befutó helyet kap az RMDSZ-listán és ő képviselheti majd a fiatalokat Brüsszelben.

Vajna Ervin, a Fiatal Tanácsok Társaságának vezetője, Árkos község alpolgármestere elmondta: idén is megtartják a fiatal önkormányzati képviselők találkozóját – számításaik szerint a megyében 120–130 ifjú tanácstag dolgozik –, szakmai utakat szerveznek Bukarestbe, ahol közintézményeket, államigazgatási hivatalokat keresnek fel. Ugyanakkor szorgalmazzák, hogy afféle Gyere haza programot kezdeményezzenek a háromszéki önkormányzatok. Arra biztatják a fiatal tanácstagokat, hogy készítsenek tanácshatározat-tervezeteket, melyek révén a háromszéki településekre hazatérő, ott megtelepedni kívánó fiatalok részére az önkormányzat ingyen ajánljon fel telket házépítésre. Jelenleg Sepsiszentgyörgyön zajlik ilyen program és Gelencén tervezik hasonló beindítását, de más önkormányzatoknál is gondolkodnak, legtöbb helyen az a gond, hogy a polgármesteri hivatalnak nem nagyon van erre a célra felajánlható területe.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 942
szavazógép
2019-02-04: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Leölik az őrkői disznókat /Frissítve/

Hétfőn elrendelték az Őrkő negyedben található mintegy 60 disznó leölését, miután vasárnap este újabb sertéspestis-esetet igazoltak a hét végén hatósági felügyelet alá helyezett területen – tudtuk meg Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvostól. Késő délután beigazolódott, a kór Sepsikőröspatakon is felütötte fejét.
2019-02-05: Jegyzet - Fekete Réka:

Édes-keserű beszélgetés (Tollraforgó)

Hétvége. Aki csak tud, lazít. Otthon, a szabadban, a közeli sípályákon, gyógyfürdőben. És ilyenkor feledjük a hétköznapi gondokat, legalábbis igyekszünk elűzni azokat. Ha így állunk hozzá, akkor sikerül is. Vagy mégsem? Hétvégén mi is lazítottunk. Ha olyan helyre megy az ember, ahol mások is vannak, óhatatlanul adódik az alkalom, hogy olyanokkal is szóba álljon, akiket addig nem ismert.