A gazdák igénye szerint nyújtanak szaktanácsadást

2019. február 5., kedd, Gazdakör

A Háromszék szinte minden településén megrendezett gazdafórumok után a szaktanácsadói tevékenységet is megkezdik a háromszéki falugazdászok. A Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesülete keretében működő falugazdász-hálózat szakemberei a következő napokban több helyszínen és témakörben nyújtanak felvilágosítást az érdeklődő gazdáknak. A falugazdászok további egyéni vagy csoportos agrár-szaktanácsadási esemény szervezését is vállalják a mezőgazdászok igénye alapján. A falugazdászok szolgáltatásai ingyenesek, a működésükhöz szükséges anyagi hátteret Magyarország kormánya biztosítja az Erdélyi Gazdaságélénkítő Program keretében – tudtuk meg Vass Rezső falugazdásztól.

  • Nagyborosnyón is nagy volt az érdeklődés a falugazdászok által szervezett fórum iránt A szerző felvétele
    Nagyborosnyón is nagy volt az érdeklődés a falugazdászok által szervezett fórum iránt A szerző felvétele

Ezen a hé­ten csütörtökön 14 órától Barátoson a polgármesteri hivatalban A talajok tápanyag-utánpótlása témával kerül sor csoportos szaktanácsadásra, ahol Orbán Miklós agrármérnök (LAM Alapítvány) osztja meg a szükséges tudnivalókat a hallgatósággal. Jövő héten (február 12.) ugyanez az előadás Csernátonban lesz hallható 10 órától a könyvtárban.

A gyümölcsfák tavaszi metszése témakörrel ugyancsak Csernátonban szervezik február 14-én az első csoportos szaktanácsadást Dálnoki Alpár kertészmérnök közreműködésével. Az elméleti rész 10–12 óráig  zajlik a könyvtárban, ezt követően gyakorlati bemutatóra kerül sor.

Február 15-én Zágonban a bogyósgyümölcs-termesztőknek tartanak előadást. Dálnoki Alpár 10–12 óráig a Gabonásban A bogyósgyümölcsűek tavaszi metszése, ápolási munkálatai témakörben az elméleti tud­nivalókat osztja meg, ezt követően Kiss Gusztáv ültetvényében gyakorlati bemutatóra is sor kerül.

A továbbiakban az agrár-szaktanácsadás mellett szakmai kirándulásokat is szerveznek a falugazdászok. A témakör változatos, tervek szerint az érdeklődők megismerkedhetnek például gépi fejésre vagy húsbirka tartására berendezkedett juhászatokkal, húsmarhára szakosodott gazdaságokkal, precíziós technológiát folytató növénytermesztő gazdasággal is.

A továbbiakban a háromszéki falugazdász-hálózat szakemberei a gazdák igénye szerint alakítják tevékenységüket. Konkrét felkérés alapján az agrárium bármely ágazatában szerveznek egyéni vagy csoportos szaktanácsadást, szakmai kirándulást, farmlátogatást. Az érdeklődő gazdák, gazdacsoportok a 0756 726 283-as telefonszámon vagy a mihaly.zsuzsa@szekelygazda.ro e-mail-címen jelenthetik be igényüket, az ötleteket, javaslatokat Mihály Zsuzsa falugazdász várja.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2372
szavazógép
2019-02-05: Nyílttér - :

Továbbtanulás-veszély

A hatalom buta embereket akar című cikkében Czompó János a hazai közoktatás jelenlegi állapotáról ír a Háromszék január 11-i számában. Sokakat érintő kérdés­ről lévén szó, a szerkesztőség várja a rendszert kívülről szemlélők véleményét is.
2019-02-05: Gazdakör - Bokor Gábor:

Ellenőrzik a veszélyeztetett háziállat-állományokat

Petre Daea mezőgazdasági miniszter 1443-as rendeletének értelmében az Országos Állattenyésztési Ügynökség (ANZ – Agenția Națională pentru Zootehnie) fogja ellenőrizni azokat a kihalófélben lévő, veszélyeztetett háziállat-állományokat, amelyek esetében a tulajdonosok támogatásokat igényelnek. A vonatkozó rendelet Románia Hivatalos Közlönyének február elsejei számában jelent meg.