Ellenőrzik a veszélyeztetett háziállat-állományokat

2019. február 5., kedd, Gazdakör

Petre Daea mezőgazdasági miniszter 1443-as rendeletének értelmében az Országos Állattenyésztési Ügynökség (ANZ – Agenția Națională pentru Zootehnie) fogja ellenőrizni azokat a kihalófélben lévő, veszélyeztetett háziállat-állományokat, amelyek esetében a tulajdonosok támogatásokat igényelnek. A vonatkozó rendelet Románia Hivatalos Közlönyének február elsejei számában jelent meg.

  • Sztyeppei szürke marha – a magyar szürke marha hazai megfelelője
    Sztyeppei szürke marha – a magyar szürke marha hazai megfelelője

A rendelet értelmében tizenöt nappal a támogatási kérések letevésének időszaka előtt az ügynökségnek értesítenie kell a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökséget (APIA) azokkal az egyesületekkel kapcsolatban, amelyek a kihalófélben lévő állatállományok törzskönyveit vezetik. A támogatási kérések letevési időszakát követően az APIA közli az ANZ-vel azon gazdák nevét, akik támogatást igényeltek kihalófélben lévő fajtákhoz tartozó állományukra (10. intézkedés, 8. csomag). Az ANZ-nek hatvan nap áll rendelkezésére, hogy a gazdaságokban elvégezze az ellenőrzéseket, az eredményeket az APIA-val is közlik.

A farmokon történő ellenőrzések során az állatok meglétének bizonyítása mellett számos dokumentumot is a szakemberek rendelkezésére kell bocsátaniuk a gazdáknak. A bürokratikus munkának azonban megvan a haszna, a kihalófélben lévő, veszélyeztetett háziállatok tenyésztését szép összegekkel támogatják.

Juhok esetében a támogatás 87 euró számosállatonként (SZÁ, románul UVM – unitate vită mare). Támogatásra jogosultak a teleormani feketefejű, a racka, a botoșani-i, az erdélyi, a suseni-i, a kolozsvári, a palasi merinó és a rozsdáspofájú berke fajták törzskönyves egyedei.

Kecskék esetében a támogatás számosállatonként 40 euró a kárpáti és bánáti fehér fajtákra. Szarvasmarhákra, bivalyokra a támogatás számosállatonként 200 euró a sztyeppei szürke marhák, illetve a román bivalyok esetében. A támogatásra jogosult lófajták listája hosszabb. A Furioso North Star, a hucul, a gidrán, a román félnehéz ló, a Shagya Arab, a nóniusz és a lipicai fajtákhoz tartozó egyedek esetében a támogatás 200 euró/SZÁ. A törzskönyvezett báznai és mangalica sertések támogatása 176 euró/SZÁ.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4207
szavazógép
2019-02-05: Gazdakör - Bokor Gábor:

A gazdák igénye szerint nyújtanak szaktanácsadást

A Háromszék szinte minden településén megrendezett gazdafórumok után a szaktanácsadói tevékenységet is megkezdik a háromszéki falugazdászok. A Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesülete keretében működő falugazdász-hálózat szakemberei a következő napokban több helyszínen és témakörben nyújtanak felvilágosítást az érdeklődő gazdáknak. A falugazdászok további egyéni vagy csoportos agrár-szaktanácsadási esemény szervezését is vállalják a mezőgazdászok igénye alapján. A falugazdászok szolgáltatásai ingyenesek, a működésükhöz szükséges anyagi hátteret Magyarország kormánya biztosítja az Erdélyi Gazdaságélénkítő Program keretében – tudtuk meg Vass Rezső falugazdásztól.
2019-02-05: Gazdakör - Incze Péter:

Jó eredmények a vidékfejlesztési programban (Vidékfejlesztés)

Örvendetes híreket közölt a 2014–2020-as vidékfejlesztési terv eddigi megvalósításairól Cătălina Savin, a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség (AFIR) megyei hivatalának igazgatója. Az uniós jóváhagyás szerint az új tervben összesen 9,472 milliárd euró pályázható a 2014 és 2020 közötti hétéves költségvetési időszakban, ebből 8,125 milliárd az uniós költségvetés vidékfejlesztési alapjából származik, amihez a román állam saját költségvetéséből 1,347 milliárd eurót tesz hozzá.