VenezuelaTöbb ország is elismerte Juan Guaidó ideiglenes elnökségét

2019. február 5., kedd, Világfigyelő

Spanyolország mellett Franciaország, Svédország, Nagy-Britannia és Ausztria is elismerte hétfőn Juan Guaidót Venezuela ideiglenes elnökeként.

  • Ki az igazi elnök:Juan Guaidó vagy Nicolás Maduro?   Fotó: Yuri Cortéz/AFP/Getty Images
    Ki az igazi elnök:Juan Guaidó vagy Nicolás Maduro? Fotó: Yuri Cortéz/AFP/Getty Images

Juan Guaidó, az ellenzéki többségű, de hatalmától megfosztott caracasi parlament elnöke január 23-án egy Maduro elleni tüntetésen nyilvánította magát Venezuela ideiglenes államfőjévé, ebben a megbízatásában azóta az Egyesült Államok és számos dél-amerikai ország is elismerte. Spanyolországot követően egy sor más európai uniós tagállam is bejelentette, hogy elismeri Guaidót ideiglenes elnökként.

Más nagyhatalmak, köztük Oroszország és Kína Nicolás Madurót támogatják, aki január 10-én kezdte meg második hatéves államfői mandátumát. Újraválasztásának törvényességét azonban a venezuelai ellenzék mellett a nemzetközi közösség jelentős része is vitatja.

A venezuelai elnök a La Sexta spanyol televíziócsatornának adott, vasárnap éjjel sugárzott interjúban elutasította a nyugati követeléseket. Véleménye szerint Venezuelának nem elnökválasztásra, hanem a parlament megújítására van szüksége, vagyis előrehozott parlamenti választásokat kell tartani. Többszöri kérdésre is azt mondta: a következő elnökválasztás 2024-ben esedékes, amikor jelenlegi mandátuma lejár. Nicolás Maduro „bohóckodásnak” nevezte Guaidó ideiglenes elnökségét, amelynek véleménye szerint nincs alkotmányos, törvényes alapja. „Azt a benyomást keltik, hogy van egy párhuzamos kormány, amely a nemzetközi sajtóban létezik, de a valóságban nem” – jegyezte meg. Maduro kifejtette: Donald Trump amerikai elnök rákényszerített a Nyugatra egy téves politikát Venezuelával kapcsolatban. A lehetséges fegyveres konfliktust firtató kérdésre úgy válaszolt: „Nem tőlünk függ. Minden az északi birodalom és szövetségesei őrületének és agresszivitásának szintjétől függ.”

Juan Guaidót, az ellenzéki többségű, de hatalmától megfosztott caracasi parlament vezetőjét Franciaország, Németország, Svédország, Nagy-Britannia, Ausztria és Dánia is elismerte Venezuela ideiglenes elnökeként, hozzájuk később Lettország és Litvánia is csatlakozott. Az európai országok bejelentéseinek sorozatát Pedro Sánchez spanyol kormányfő rendkívüli madridi sajtótájékoztatója indította el. Sánchez emlékeztetett arra, hogy lejárt az új elnökválasztás kiírására adott nyolcnapos határidő, és Spanyolország mostantól Guaidót tartja a dél-amerikai ország ideiglenes elnökének.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 50
szavazógép
2019-02-05: Világfigyelő - :

Közös magyar–román érdek? (Gulyás Gergely Bukarestben)

Nem az európai parlamenti (EP) választási kampányban kell a Magyarország ellen politikai megfontolásból indított hetes cikkely szerinti eljárást megtárgyalni, de ezen a téren az Európai Unió soros elnökségét ellátó Románia részéről „nem hiányzik a jó szándék” – mondta Gulyás Gergely az MTI-nek tegnap, miután George Ciambával, a román kormány európai ügyekért felelős miniszterével tárgyalt Bukarestben.
2019-02-05: Világfigyelő - :

Történelmi látogatáson a pápa

Díszsortűzzel és katonai repülőgépekkel fogadták tegnap az Egyesült Arab Emírségekben Ferenc pápát, akinek személyében először látogatott katolikus egyházfő az Arab-félszigetre.